Naslovna vijestRadoznala Lola

Stvarne špijunke koje zaslužuju da se o njima snimi film

Sigurno ste i vi čuli za špijunke poput Mate Hari i Josephine Baker. No, da li ste znali da postoje još mnogobrojne tajne agentice koje su vodile veoma uzbudljive živote?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: io9.gizmodo.com, Foto: YouTube screenshot

Melita Norvud (Melita Norwood)

Foto: YouTube screenshot

Od tridesetih godina prošlog vijeka pa sve do 1972. Melita Norvud je bila jedna od najvrednijih KGB špijuna. Bila je Britanka, ali i simpatizerka komunizma. Odlučila je da špijunira za Sovjetsku Uniju, zato što je željela da podrži “novi sistem” zemlje. Koristila je svoj posao u britanskom Udruženju za istraživanje neorganskih metala i prenosila je dokumente o programu nuklearnog oružja, čime je navodno ubrzala Sovjetski nuklearni napredak. Zanimljivo je to što je njen muž, čiji su roditelji bili Rusi, znao šta ona radi, ali to nije odobravao. Prestala je da radi tek u 62. godini.

Britanska obavještajna služba je 1992. postala svjesna Melitine uloge u Hladnom ratu, ali javnost to nije saznala do 1999. godine. Melita je dobila sovjetsku penziju za svoj rad i nikad joj se nije sudilo zbog toga što je špijunirala svoju zemlju. No, ostala je poznata kao ozloglašena baka-špijun.

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije