Radoznala Lola

Jamajka i ZOI: Da, i to prvi put žene u bobu!

Ove godine boje Jamajke će na Olimpijskim igrama u Pjongčangu braniti i prvi ženski bob tim.

Piše: Vesna Drakulic

Iako dolaze iz zemlje u kojoj nikad ne pada snijeg ove tri dame će dati sve od sebe da se što bolje plasiraju u ovom zimskom sportu na Olimpijadi. One su se u ovaj tm obrele ili iz nekih drugih sportova ili drugih zemalja. Njihove pojedinačne priče su podjednako zanimljive, kao i ona o prvom bom ženskom timu Jamajke na nekoj Olimpijadi. Zbog toga vam Lola magazin donosi priču o njima.

Prva od njih je vozačica Džezmin Fenlejtor-Viktorijan (Jazmine Fenlator-Victorian).

Kao rođena Amerikanka, bila je jedna od tri člana u američkom olimpijskom bob timu na zimskoj Olimpijadi 2014. godine, u Sočiju. Od 2016. godine je odlučila da se takmiči za rodnu zemlju svog oca – Jamajku.

Foto: Jamaica Bobsled Team

Dok Džezmin bude za upravljačem, bob će gurati Keri Rasel (Carrie Russell), sprinterka koja je na Svjetskom prvenstvu u atletici 2013. godine u štafeti 4×100 metara osvojila zlatnu medalju. U trenucima kada će morati da rade kočnice, glavnu riječ će voditi atletičarka Odra Segri (Audra Segree).

I njihov bob ima svoje ime. Ove tri dame su ga nazvale “Gospodin Cool Bolt”, u čast legendarnom sprinteru sa Jamajke, Juseinu Boltu (Usain Bolt), ali i Diznijevom filmu “Cool Runnings”, za koji su upravo one bile inspiracija.

Džezmin Fenlejtor-Viktorijan (Jazmine Fenlator-Victorian), Keri Rasel (Carrie Russell) i Odra Segri (Audra Segree) / Foto: Jamaica Bobsled Team

Da ne bude zabune, njih tri planiraju da cijelom svijetu pokažu da su ozbiljne sportašice i takmičarke, a ne slatke ženice iz Diznijevog filma. To potvrđuje i činjenica da je njihov trener Kris Stokus (Chris Stokes), koji je 1988. godine bio jedan od članova slavne bob posade iz Kalgarija, a danas je predsjednik bob i skeleton saveza Jamajke.

Trideset godina kasnije došlo je vrijeme da se i ove tri dame upišu u istoriju Olimpijskih igara, koje su počele u južnokorejskom u Pjongčangu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije