Naslovna vijestRadoznala Lola

Deset parova koji su ljubavlju ispisali istoriju

Vijekovima je život pisao ljubavne priče, neke su imale srećan kraj, a neke su tragično završavale. Mnoge od njih i dan danas inspirišu ljude i čine da njihova srca ubrzano kucaju.

Piše: Vesna Drakulic

Kraljica Viktorija i princ Albert (kraljica Victoria i princ Albert)

Foto: amolife.com

Priča kraljice Viktorije i princa Alberta je jedna od najiskrenijh i najtoplijih ljubavni svih vremena. Njihov brak jeste bio ugovoren, ali su se njih dvoje pri prvom susretu ludo zaljubili jedno u drugo. U braku su dobili devetoro djece. Osim što su bili srodne duše, kraljica Viktorija i princ Albert su zajedno proširili britansku imperiju. Ona nijednu odluku nije donijela bez odobrenja svog muža. Sa druge strane, princ Albert je uvijek bio tu za nju, pa čak je preuzimao i više odgovornosti, uključujući i brigu o finansijama.

Nažalost, nakon 25 godina braka princ Albert je iznenada umro od tifusa i to u sobi u kojoj su se njih dvoje i upoznali. Kraljica Viktorija je bila potpuno slomljena i pune tri godine je živjela odvojeno od svijeta. Nakon pet godina i premijerovog insistiranja da nastavi obavljati svoje dužnosti kao kraljica, ponovo je otvorila vrata svog salona za posjete. Preostalih 40 godina svog života je nosila samo crnu odjeću i tugovala za svojom ljubavi. Njena posljednja želja je bila da je sahrane sa Albertovim kućnim ogrtačem u jednoj i pramenom njegove kose u drugoj ruci.

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije