Naslovna vijestRadoznala Lola

Deset parova koji su ljubavlju ispisali istoriju

Vijekovima je život pisao ljubavne priče, neke su imale srećan kraj, a neke su tragično završavale. Mnoge od njih i dan danas inspirišu ljude i čine da njihova srca ubrzano kucaju.

Piše: Vesna Drakulic

Kamila Ogormen i otac Lavihlao Gutijeres (Camila O'Gorman i father Ladislao Gutiérrez)

Foto: irishtimes.com

Kamila je bila devetnaestogodišnja kćerka poznatog trgovca u Buenos Ajresu, u Argentini. Njena porodica je bila bliska sa Huanom Manuelom de Rosasom (Juan Manuel de Rosas), generalom argentinske vojske. Lavihlao je bio jezuitski sveštenik, a jezuiti su često otvoreno govorili protiv Rosasove okrutne vladavine.

Njihova ljubav je bila zabranjena i zato su Kamila i otac Lavihlao 1847. godine zajedno pobjegli u Goju, promijenili imena i pokrenuli prvu školu u tom gradu. No, uskoro su ih prepoznali, oteli i vratili ih oboje u Buenos Ajres, gdje je Kamila šokirala sve oko sebe, izjavivši da je ona inicirala njihovu vezu čime je prekinula sve glasine o tome da je bila silovana. Kamilin otac i Huanova kćerka Manuelita (Manuelita) su preklinjali generala da poštedi živote ljubavnika, no on na to nije pristao. Kamila i Otac Lavihlao su pogubljeni 1848. godine, kada je ona bila u osmom mjesecu trudnoće.

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije