Naslovna vijestRadoznala Lola

Deset parova koji su ljubavlju ispisali istoriju

Vijekovima je život pisao ljubavne priče, neke su imale srećan kraj, a neke su tragično završavale. Mnoge od njih i dan danas inspirišu ljude i čine da njihova srca ubrzano kucaju.

Piše: Vesna Drakulic

Vilijem Volas i Merijon Brejdfut (William Wallace i Marion Braidfute)

Foto: historiavivens.eu

Vilijam Volas je 1296. godine u Engleskoj upoznao Merijon Brejdfut, nasljednicu Lemingtona, i njih dvoje su se odmah zaljubili. Njenog brata je ubio šerif Vilijam Hezelrig (William Heselrig) i nakon smrti njenog oca niko je nije mogao zaštititi od toga da postane žena tog hladnokrvnog ubice.

Ona i Volas su krili svoju vezu iz straha od šerifove osvete. Tajno su se vjenčali pred Bogom i narodom Škotske. Uskoro su dobili kćerku i počeli da žive zajedno. No, engleski vojnici su ubrzo počeli da omalovažavaju Volasa, jer je on tada već bio osumnjičen za ubistva njihovih kolega. On im je hladnokrvno uzvraćao svaku uvredu, ali mu se pred očima smračilo kada je neko povikao da je njegovo dijete usvari sveštenikova kćerka.

Tada je ubio 50 stražara i pobjegao u Merijoninu kuću. Ona mu je omogućila da pobjegne tako što je zadržala šerifa i njegove ljude na vratima svog doma. Kada je shvatio da je Volas pobjegao, šerif je ubio Merijon. Sluđen od bola i tuge, Volas se vratio iz bjekstva. Šerifu je odsjekao glavu, ubio je 200 njegovih ljudi i zatim otišao da živi u Škotsku, gdje se izborio za njeno oslobođenje.

Pročitaj još

Od iste osobe

 

Najnovije