Radoznala Lola

Devet zemalja gdje fascinantni zakoni propisuju imena

Imena su zajednička odrednica za sve ljude, međutim, kada je riječ o potpunoj slobodi davanja imena svom djetetu, to nije slučaj u cijelom svijetu. Neke zemlje imaju poprilično striktne ili fascinatne zakone u vezi sa imenima koja se daju djeci.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: mentalfloss.com / Foto: Unsplash.com

Novi Zeland

Foto: Pixabay.com

Zakon o registraciji rođenja, smrtnih slučajeva i brakova iz 1995. godine ne dozvoljava ljudima da svojoj djeci daju ime koje “bi moglo da uvrijedi razumnu osobu” ili koje je nerazumno dugačko ili bez adekvatnog opravdanja uključuje ili liči na službeni naziv ili čin”. Zvaničnici koji su zaduženi za registar rođenja su uspjeli da odgovore roditelje od toga da djeci daju neka sramotna imena.

Odbijena imena: Stalion (Stallion), Jea Detroit (Yeah Detroit), Fiš end čips (Fish and chips), Tvisti Poj (Twisty Poi), Kinen got Lusi (Keenan Got Lucy), Seks Frut (Sex Fruit), Sejtn (Satan) i Adolf Hitler (Adolf Hitler).

Odobrena imena: Benson i Hedžes (Benson i Hedges), za blizance, Midnajt Šardone (Midnight Chardonnay), Nambr 16 Bas Šeltr (Number 16 Bus Shelter) i Vajolens (Violence).

Kina

Foto: Pixabay.com

Većina beba u Kini se mora imenovati na osnovu mogućnosti računarskih skenera da pročitaju ta imena na nacionalnim ličnim kartama. Vlada preporučuje da se bebama daju imena koja se lako čitaju i podstiču pojednostavljene karaktere umjesto tradicionalnih kineskih. Tehnički, roditelji mogu izabrati ime, ali brojevi i nekineski simboli i karakteri nisu dozvoljeni. Ljudima je 2000-ih savjetovano da promijene svoja imena zbog ličnih karti, iako sada Vlada obećava više podrške za nerazumljive karaktere.

Odbijena imena: “@”: Wang (Et Vang). “Et” (“At”) je odbijeno kao ime za bebu. Roditelji su smatrali da simbol @ za njih ima pravo značenje. Na kineskom se to izgovara ai-ta što je slično frazi “volim ga”.

Norveška

Foto: Pixabay.com

U Norveškoj nije dozvoljeno da koristite prvo ime koje je prezime ili srednje ime osim ako ne potičete iz kulture koja to ne razlikuje. Isto tako, nije dopušteno da mijenjate ime više od jednog puta svakih deset godina. Roditelji ne smiju dati djetetu ime koje bi bilo veoma neugodno. No, prava zabava dolazi kada je riječ o prezimenima. Naime, ako želite da promijenite svoje prezime u neko koje ima više od 200 ljudi, slobodni ste da to uradite. Ukoliko samo 200 ili manje ljudi ima to prezime, morate da tražite odobrenje.

Odbijena imena: Džešr (Gesher) je odbijeno kao ime za dječaka, a cijela situacija je otišla toliko daleko da je njegova majka završila u zatvoru zato što je odbila da plati kaznu od 420 dolara.

Pročitaj još

Od iste osobe