Hrabra LolaNaslovna vijest

Pet opakih žena za koje nismo čule, a trebalo je

Povijest je puna žena koje nikada nisu dobile priznanje kakvo zaslužuju. Ove žene prilično dobro to pokazuju!

Redakcija

Izvor: Sanja Kovačević - Libela.org

Od piratkinje koja se borila za slobodu, do žene koja je vodila samurajsku vojsku, pa čak do brutalne borkinje u stilu “Igara prijestolja”, vrijeme je da proslavimo ono što su nam ostavile u naslijeđe neke od najopakijih žena u povijesti, piše Bust.

Tenkistkinja Marija Vasiljevna Oktjabrskaja

Foto: bust.com

Kada je Marijin suprug poginuo boreći se u Drugom svjetskom ratu, učinila je ono što bi učinila svaka ucviljena udovica… Prodala je sve što ima, kupila tenk, nazvala ga “borbena drugarica” i namjerila ubiti što je više moguće nacista. Standardno.

Marija je odrasla u siromaštvu na Krimu, početkom 20. stoljeća. Bila je jedno od desetero djece i rijetko su imali dovoljno hrane. No, Marija nije dopustila da ju to uništi, već je svoje breme kanalizirala u ljubav prema politici i vojsci.

Udala se za Ilju Oktjabrskog, vojnog časnika i ljubav svog života. Premda nisu imali djece, imali su jedno drugo, i to je bilo sve što je Marija željela. Ipak, kada je Ilja bio pozvan u sovjetsku vojsku u Drugom svjetskom ratu, Marija ga je entuzijastično ispratila. Naposljetku, Rusiju je napala Njemačka i bili su potrebni hrabri vojnici poput Ilje.

Nakon Iljine smrti, Marija je pisala Staljinu: “Moj suprug je ubijen u borbi braneći svoju zemlju. Želim se osvetiti fašističkoj gamadi za njegovu smrt i za smrt sovjetskih ljudi koje su mučili fašistički barbari. U tu svrhu, ulažem sav svoj novac, 50.000 rubalja u Nacionalnu banku kako bi izgradili tenk. Ljubazno molim da ga nazovete “Borbena drugarica” i pošaljete me na frontu kao vozačicu dotičnog tenka.”

Nakon uspješnih borbi, ranjena je usljed granatiranja. Odvezli su je s bojišta u komi iz koje se nikada nije probudila.

No, Marija i “Borbena drugarica” dalje žive. Bila je odlikovana najvišim sovjetskim vojnim počastima. I danas je u Rusiji slave i pamte po njezinoj hrabrosti i junaštvu.

Pročitaj još

Od iste osobe