Radoznala Lola

Znate li gdje se nalazi “najružniji grad na svijetu”?

Prije tačno 10 godina, jedan holandski dnevni list je izabrao najružniji grad na svijetu.

Piše: Nenad Bosnić

Foto: Shutterstock.com

Tačnije, izabrali su ga njegovi čitaoci, anketom. Slučajno ili ne, „pobijedio“ je grad iz susjedne Belgije.

U pitanju je bio posrnuli industrijski grad od oko 200.000 stanovnika po imenu Šarlroa. Loše vijesti daleko putuju, pa su ubrzo tu vijest prenijeli i brojni svjetski mediji, te je tako ovaj nesrećni grad trajno obilježen vrlo nepoželjnim epitetom. Neki bi u tome vidjeli veliki problem, ali su stanovnici pronašli – priliku.

Umjesto da bježi od svoje nove reputacije, Šarlroa ju je prigrlio. Neslavna titula je zainteresovala posebnu kategoriju turista, koju su počeli da hrle u „najružniji grad svijeta“, a za koje su organizovane posebne ture – neke usmjerene na to da ih razuvjere, a druge da im daju baš ono po šta su i došli.

Takođe, gradske vlasti su holandsku prozivku shvatile kao izazov i motiv, pa su u prethodnih 10 godina pokrenule niz projekata kako bi unaprijedili stanje u svojoj zajednici.

Moglo bi se reći da Holanđani prosto nisu dovoljno obilazili druge dijelove svijeta, uključujući tu i Balkan, ako im je Šarlroa djelovao vanredno oronulo, ali bi slučaj ovog grada svakako mogao da bude vrlo interesantan primjer nesvakidašnjeg privlačenja turista i podsticanja lokalnog razvoja.

Primjer koji bi neki gradovi regije možda mogli i da slijede, jer je pozicija „najružnijeg grada na svijetu“ ponovo slobodna, kao što možete vidjeti u BBC-evom videu ispod.

The 'ugliest city' in the world?

Is this still the "ugliest city" in the world?

Posted by BBC News on Sonntag, 4. Februar 2018

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije