Radoznala Lola

Proslavljenu hokejašicu iz Finske savjetuju da nađe pravi posao

Nora Rati (Noora Raty) je jedna od najboljih golmanki u ženskom hokeju na ledu i sve bi bilo drugačije da živi u Americi. No, Nora je iz Finske gdje hokejašice nemaju toliko dobre uslove.

Piše: Vesna Drakulic

Foto: Noora Räty Official Facebook

Svjesna je činjenice da su ženski sportovi mnogo napredovali u Americi, ali priznaje da se u Finskoj o njima jako malo govori.

“To je nešto što uopšte ne možete da poredite. Igrači hokeja su veoma cijenjeni u Americi – kada ljudima kažete da igrate hokej, oni se oduševe i počnu vam postavljati pitanja. Kada u Finskoj nekome kažete da igrate hokej, reakcija će biti: ‘Nađi pravi posao’“, objasnila je Nora.

No, Norin pravi posao je upravo igranje hokeja. Ona profesionalno igra u Kini, a ljeti trenira u Minesoti. Još dok je igrala na Univerzitetu u Minesoti osvojila je nacionalno prvenstvo i kao seniorka je postavila NCAA rekord 38:0. Ona i njen finski tim su 2017. godine pobijedili Kanadu 1:0 na Kupu nacija.

Foto: Noora Räty Official Facebook

„U Americi mnogo dobrih trenera se uključuje u ženski hokej i oni zaista mogu da nauče druge o toj igri. Čini mi se da svi dobri treneri u Finskoj odlaze na mušku stranu“, izjavila je Nora.

Nora je sa samo 15 godina počela da igra za finski nacionalni hokejaški tim. Kada je prvi put učestvovala na Olimpijskim igrama njen tim je pobijedio Švajcarsku rezultatom 4:0, a ona je odbranila svih 18 udaraca. Sa samo 16 godina branila je sa tolikim žarom da je cijeli svijet ostao bez daha. Niko nije mogao da vjeruje da ta djevojčica toliko dobro igra.

Na Olimpijskim igrama u Vankuveru, 2010. godine, tada dvadesetogodišnja Nora je osvojila prvu od dvije olimpijske bronzane medalje. Na tom turniru samo je ona branila gol finskog tima u ukupno pet utakmica i upravo im je ona obezbjedila treće mjest,  zato što je u utakmici protiv Švedske odbranila 16 udaraca i smanjila poraz na 3:2 u produžetku.

Foto: Noora Räty Official Facebook

Godine 2011, Nora je učestvovala na svjetskom ženskom prvenstvu u Švajcarskoj i tu je postigla dotad najveći uspjeh. Ne samo da je Finska osvojila bronzanu medalju, već je Međunarodni savez hokeja na ledu Noru proglasio najboljom golmankom turnira. Tu titulu je ponijela još i 2007, 2008. i 2017. godine.

Nora je zablistala i na Olimpijskim igrama u Sočiju, 2014. godine. Zaustavila je 42 od 43 napada na njen gol od strane američkog hokejaškog tima, i 39 od 42 kanadskih udaraca. Ove godine na Olimpijskim igrama u Pjongčengu, finski tim je upravo zahvaljujući njenoj vrhunskoj odbrani osvojio bronzanu medalju.

Foto: Noora Räty Official Facebook

Najdivnije od svega je to što je ova mlada dama tokom svake igre mirna i staložena i sigurno je da nas još mnogo toga očekuje od nje. I ko zna – možda bi upravo ona mogla da poboljša uslove za ženski hokej na ledu u svojoj rodnoj zemlji.

Pročitaj još

Od iste osobe