Praktična LolaSponzorisano

Zašto su važni probiotici i kada?

Regulisana probava je važna za dobro opće stanje tijela.

Redakcija

Niko se ne osjeća dobro ako ga muče probavni poremećaji (proljev, zatvor) ili ako u crijevima osjeća grčeve, pritisak i probadanje. U osiguravanju dobre probave vrlo veliku ulogu ima crijevna mikroflora.

U probavnom sistemu imamo milijarde mikroorganizama koji nam pomažu u našem svakodnevnom životu. Njih je deset puta više nego svih ćelija od kojih smo sastavljeni. Osim toga, mikroorganizmi žive u crijevima u odlično organizovanoj zajednici i usko sarađuju međusobno i s nama. Umjesto nas i za nas obavljaju puno korisnih zadataka.

Većinu hrane koju pojedemo pomažu nam razgraditi upravo ti mikroorganizmi, da iz nje dobijemo potrebne hranjive sastojke, štite nas od štetnih tvari i patogenih mikroorganizama te potiču naše ćelije na obnovu i očuvanje čvrste crijevne stijenke. Crijevna mikrobiota, kako nazivamo sve mikroorganizme u crijevima, djeluje na razvoj i rad imunološkog sistema, što je osim razgradnje hrane možda njen najvažniji zadatak. Iz nabrojenog je jasno da je “zdrava crijevna mikrobiota” nužno potrebna za naše dobro opće stanje tijela, odnosno zdravlje.

Crijevna mikorflora je zajednica svih mikroorganizama u crijevima i svojstvena je tijelu. Naravno, odmah se postavlja pitanje šta je zdrava crijevna mikrobiota?

Dakle, zdrava mikrobiota je stabilna i uspješno se odupire štetnim vanjskim faktorima, a osim toga prilagodljiva je i sposobna za brz povratak na osnovno stanje nakon promjene koju je izazvao stres. Njena sposobnost prilagođavanja je ograničena. Ako su stresni faktori prejaki (npr. liječenje antibioticima, različite infekcije virusima ili bakterijama, nepravilna prehrana, stresovi uslijed starenja), njena stabilnost se može poremetiti da sama više ne može brzo uspostaviti stabilno stanje. Tada možemo doživjeti svima dobro poznate neugodnosti kao što su loše opće stanje, usporena probava, grčevi, nadimanje, proljev, odnosno zatvor.

U svim takvim situacijama mogu pomoći probiotici. Probiotici, dakle, pomažu održavati stabilno stanje ili doprinose bržoj prilagodbi i vraćanju na normalno, zdravo stanje crijevne mikrobiote.

Šta je zadatak probiotičkih bakterija?

Probiotičke bakterije moraju imati posebne karakteristike da se u probavnom sistemu mogu takmičiti s bakterijama štetnima za zdravlje, razgraditi sastojke hrane, poticati rad probavnog sistema i pomoći u jačanju prirodne otpornosti. Pogrešno je mišljenje da jedna probiotička bakterija ima sve nabrojene povoljne efekte, jer se međusobno razlikuju.

Mogli bismo reći da su neke završile školu preventive, a druge su sposobni terapeuti. Neke su uspješnije u borbi protiv štetnih bakterija, a druge u poticanju rada probavnog sistema i/ili u regulisanju imunološkog sistema.

Probiotik može biti efikasan pomoćnik ili “terapeut” crijevne mikrobiote samo onda ako je pažljivo izabran, proučen i testiran. Lactobacillus rhamnosus GG je jedan između najistraženijih sojeva na svijetu. Najviše dokaza je kod liječenja akutnih proljeva, sprečavanja proljeva kod antibiotika te kod grčeva i bolova u stomaku kod dojenčadi i djece.

Kada se preporučuju klinički dokazani probiotici?
• kad želimo regulisati probavu
• kod uzimanja antibiotika
• kad smo podložniji probavnim smetnjama (neredovna prehrana, putovanja, svakodnevne brige, starenje)
• kad je vjerovatnoća probavnih smetnji veća (godišnje doba, veći broj oboljelih u našoj okolini i sl.)
• kad smo češće u kontaktu s ljudima u zatvorenim prostorijama (prije svega zimi: škole, vrtići, uredi, trgovački centri)
• kad nam se probavne smetnje ciklički ponavljaju

Probiotici WAYA za uravnoteženu crijevnu mikrofloru jedini sadrže 100% mikroinkapsulirani istraženi probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG. Pročitajte više ovdje.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije