Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Kako je jedna djevojka pomoću male pincete ostvarila velike snove

Od pincete sam došla do toga da su me “prepoznavali” gdje god bih se pojavila; od banaka do trgovina, i u svim gradovima.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Privatna arhiva

Ovako priču za Lola magazin počinje dvadesetogodišnja Arnela Islamović iz Lukavca, djevojka koja je živi primjer kako veliki snovi nisu nedostižni, ako ih istinski živimo prvo u svom srcu.

Ona je, naime, nakon završetka srednje škole odlučila da će napraviti godinu dana “pauze” do potencijalnog upisa na fakultet i tada, kako kaže, počinje sve.

“Ja sam ono dijete iz provincije koje živi svoje snove oduvijek. S obzirom da sam iz radničke i poduzetničke porodice, te od malih nogu sam svjedok da ‘bez rada nema ni hljeba na stolu’, takvu marljivu osobnost i sama posjedujem”, govori Arnela.

Arnela Islamović / Foto: privatna arhiva

Do 17. godine je, kroz edukativne programe, proputovala veći dio Evrope, ali ono što ju je tada najviše dojmilo, prisjeća se, je jedan od projekata o socijalnom poduzetništvu u Portugalu, nakon kojeg su se njeni stavovi proširili do te mjere da je intenzivno počela razmišljati kako da “osnuje nešto čiji će brend sama svojim prstima stvoriti”. 

“Tako je počela moja priča o obrvama, koja će se ‘preseliti na drugi kraj svijeta’, ona koju su mnogi ismijavali, a nešto kasnije se ućutali. Moj brend ‘Magic brows by Arcie’ se razvijao od nule, pa do dana današnjeg, veoma uspješno. Radila sam kako sam uspjevala i snalazila se kako sam umjela. Nekoliko mjeseci poslije, moje mušterije su pristizale iz svih gradova BiH, u tolikoj mjeri da nisam više stizala raditi”, govori Arnela.

Od nje se, kako kaže, očekivalo da će studirati u inostranstvu, pa je u to vrijeme često slušala pitanja i konstatacije: “Šta ćeš sad?”, “Nadam se da nećeš ostati na tome”, “Pa, eto, nisam mislila da ćeš cupati obrve ženama”, “Nema od toga nista, školuj se”… Čak je i aplicirala na jednom inostranom fakultetu, dobila stipendiju, a potom odustala.

Foto: privatna arhiva

“Htjela sam dokazati svojim roditeljima, a i ostalima, da nije da ne mogu, nego da ne želim. Htjela sam da živim svoj život po vlastitim pravilima, te onako kako ja smatram da je ispravno. Znala sam da ću uspjeti, samo je bilo pitanje vremena”, kaže za Lola magazin.

Na počeku, prijeća se, nije nailazila na podršku okoline, ali je njoj jedino bilo važno da su njene klijentice zadovoljne te da njen hobi zaživi. Tako je u avgustu prošle godine dobila poziv iz jedne od arapskih zemalja da radi za najpoznatiji lanac salona ljepote “Pace e Luce”. Brend potiče iz Libanona, države koja je poznata kao vodeća u segmentu mode i ljepote.

Foto: privatna arhiva

“To se činilo kao san, ali s obzirom da vjerujem u zakon privlačenja, univerzum se pobrinuo da dobijem ono što sam priželjkivala. Željala sam da steknem iskustvo na svjetskom nivou, upoznam različite kulture i tradicije te razvijem svoju ličnost i sposobnosti do nekih novih visina. Spakovala sam život u jedan kofer i odletjela u nepoznato. Salon u kom sam radila je smjesten u hotelu s pet zvjezdica, tako da je klijentela obuhvatala prventsveno dame iz kraljevskih porodica, poznate arapske pjevačice, šeikinje te samo najviši sloj društva“, kaže Arnela.

Priča da Arapkinje obožavaju da se svakodnevno uređuju i da uopšte ne štede na tome, jer na takav život naviknu od malih nogu.

“Vidjela sam luksuz, prestiž i raskoš, koji vjerovatno nikada više i nigdje neću vidjeti. Sve izgleda poput scena na filovima. Radila sam za dame iz Dubaija, Libanona, Amerike, Afrike, Australije, Italije, Sirije, Jordana, Engleske… Cilj mi je bio da svakodnevno edukovanje i rad sa ljudima jednog dana promijenim u vlastitoj režiji”, ističe ova djevojka.

Arnela Islamović / Foto: privatna arhiva

Istovremeno je na svojoj Facebook stranici “Magic brows by Arcie” pokrenula “Dnevnik s druge strane sna”, gdje je svakodnevno obavljivala priče i doživljaje i na taj način nastojala da javnosti predstavi život u podneblju potpuno drugačijem od onog na koji smo navikli.

“Prije nekoliko dana sam se vratila u svoju domovinu i sada sam u procesu otvaranja prvog ‘BrowBar-a’ u BiH. To sam oduvijek željela te sada, nakon svega što sam doživjela i iskusila, smatram da sam spremna. Ideju ‘BrowBar-a’ sam vidjela u Amsterdamu i želim da zaživi i kod nas. To je salon koji podrazumijava pružanje tretmana za uljepšavanja na principu brze usluge. Moja želja je oduvijek bila da ne zavisim ni od koga, radeći ono što volim. Poručila bih svima da nikad ne odustaju, koliko god to zvučalo kao kliše. Ne prestajte da vjerujete u sebe i nikad ne izgubite Sunce u sebi samima. Volite život i iskoristite svaku priliku. Samo jednom smo ovdje”, poručila je za kraj ova odlučna i nadasve inspirativna djevojka, čije umijeće možete pogledati i na njenom Instragram profilu @magicbrowsbyarcie.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije