Radoznala Lola

Ova basket kaluđerica ima mnogo toga da kaže

Svaki igrač počinje na isti način, molitvom Bogu. Sestra Džin Dolores-Šmit (Jean Dolores-Schmidt) pomno pazi na to.

Redakcija

Izvor: Jeff Arnold - The New York Times / nedeljnik.rs

Foto: Alyssa Schukar za The New York Times / Facebook

Ali u rečima koje uslede 98-godišnja sestra Džin, koja je sveštenik muškog košarkaškog tima Univerziteta Lojola u Čikagu, pronalazi svoj glas. Sestra Džin traži od Boga da joj zaštiti igrače. Traži od sudija da pravedno dodeljuju faulove. Od Ramblersa da igraju kako su planirali.

Molitve su sve samo ne nepristrasne. “Molim Boga da bude naročito dobar prema ’Lojoli’ kako bi na kraju igre na tabli P za pobedu stajalo uz nas”, kaže.

Trener Porter Moser i njegovi igrači najzaslužniji su za ulazak “Lojole” u Fajnal for turnira Nacionalne atletske asocijacije koledža, prvi put posle 33 godine. Ali čak i oni priznaju sestri Džin neporeciv uticaj.

Ona ima svoju ploču u univerzitetskoj dvorani slavnih, a u sportskoj sali njene reči “Veruj, radi, pobedi” izložene su tako da ih svi vide. Ali reči oslikane na drugom zidu prostorije za merenje, u blizini Džentil arene – citat Svetog Ignasija od Lojole – možda najbolje pokazuju snagu njene ličnosti: “Idi napred i zapali svet”.

“Ona je primer toga”, kaže trener Moser. “Ona obasja svaku prostoriju u koju uđe. Uvek je nasmejana. Ima energiju oko sebe i ja se povezujem sa njom.”

Laureus Sporting Moment:

Is this your #LaureusSportingMoment of the Month? 🏀Vote 👉 mylaureus.com

Gepostet von Laureus am Dienstag, 1. Mai 2018

Veza između sestre Džin i trenera Mosera (49) datira iz 2011. kada je pokušao da revitalizuje “Lojolin” program. Prvog dana kada je došao u kancelariju, pronašao je fasciklu na svom stolu. U njoj je bio izveštaj skauta koji je sastavila sestra Džin i u kome su pobrojane sve snage i slabosti svih igrača koje je imao.

Izveštaji su nastavili da stižu. Dan za danom, sezonu za sezonom. Sestra Džin je proučavala skor “Lojolinih” protivnika. Primećuje svaki detalj dok stoji i moli se, zagrlivši igrače oko struka. Kaže da kod igrača oseća samo dobrotu.

“Oni su svi veoma posebni i veoma dobri”, kaže sestra Džin. “Ova deca igraju srcima i glavama jer vole svoju školu i košarku.”

Posle svake utakmice, sestra Džin šalje mejlove Moseru, njegovom osoblju i igračima. Uvek doda i ličnu poruku gde čestita igračima na utakmici ili ih ohrabruje.

“Bilo je dana tokom poslednje četiri godine kada sam loše igrao”, kaže senior u “Lojoli” Donte Ingram. “Možda bismo pobedili. Možda bismo izgubili. Ali je na kraju poruke našla načina da učini da se osećam bolje.”

Izvor: Alyssa Schukar za The New York Times / Facebook

Pre nego što je pala i slomila kuk 14. novembra, sestra Džin je propustila samo dve utakmice “Lojole” kod kuće od 1994. godine. Kroz kampus prolazi noseći za nju rađene braon košarkaške patike sa njenim imenom ispisanim zlatnom bojom na petama. Kada je morala da propusti osam utakmica posle operacije kuka, svaku je pogledala na svom ajpedu.

I pored njenog odsustva, molitve, mejlovi i izveštaji nisu prestali da stižu. Iako je u kolicima, stigla je na vreme da gleda i moli se dok je tim “Lojole” jurio ka Fajnal foru, počeši sa turnirom Misuri Veli konferencije u Sent Luisu.

“Obećala sam Bogu mnogo toga”, kaže o svojim konstantnim molitvama tokom finala tog turnira. “Morala sam da se pozabavim time pre odlaska na spavanje.”

Pročitaj još

Od iste osobe