Radoznala Lola

Ko je žena za koju Kim Kardašijan traži pomilovanje od predsjednika Amerike?

U javnosti je poput bombe odjeknula vijest o sastanku Kim Kardašijan Vest (Kim Kardashian West) i Donalda Trampa (Donald Trump). Svi znaju da su realiti zvijezda i predsjednik Amerike razgovarali o reformi zatvorskog sistema.

Piše: Ivana Simikić

Foto: candoclemency.com

No, znate li ko je žena za čije se pomilovanje Kim zalaže i zbog čega je osuđena na doživotnu kaznu zatvora?

Riječ je o Elis Meri Džonson (Alice Marie Johnson), koja je 31. oktobra 1996. godine osuđena na doživotni zatvor zbog zloupotrebe narkotika. U zatvoru je već 21 godinu, a na dan kada je o njenom slučaju Kim razgovarala sa predsjednikom Trampom, napunila je 63 godine.


Njena kćerka Tritisa Džonson (Tretessa Johnson) je pokrenula peticiju za pomilovanje svoje majke i naglasila je da se život njene porodice zauvijek promijenio onog dana kada je Elis osuđena na doživotnu kaznu zatvora. Ona je objasnila da je njena majka izgubila posao i postala “telefonska mula”, odnosno služila je kao veza između velikih dobavljača uličnih dilera droge. To je bio njen prvi sukob sa zakonom u životu.

Prije zatvora, Elis je imala dobar život – udala se za svoju ljubav iz djetinjstva i rodila petero djece. Obučavala je ljude da postanu menadžeri. Sedam godina je radila kao menadžer u “FedExu”. U to vrijeme, njen život je bio dobar, ali je odjednom sve krenulo nizbrdo. Godine 1989. se razvela, ostala bez posla, a najveći udarac joj je bio kada je njen sin poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći.

“Nijedna majka ne bi trebalo da sahrani svoje dijete. Taj teret je bio ogroman i nisam ga mogla izdržati. Želim da bude jasno da priznajem da sam pogriješila”, izjavila je Elis za “CNN”.

Tritisa i Alis Meri Džonson (Tretessa i Alice Marie Johnson), Foto: change.org

U očaju nije znala kako da sastavi kraj sa krajem i u panici je donijela veoma lošu odluku – povezala se sa ljudima koji su prodavali drogu.

“Nisam mogla dovoljno brzo da nađem posao kako bih se brinula o svojoj porodici. Osjećala sam se kao promašeni slučaj. Jako sam se uspaničila i iz očaja sam donijela jednu od najgorih odluka u svom životu kako bih brzo zaradila nešto novca”, izjavila je Elis u video – intervjuu za “Mic”.

Miss Alice is serving life for a nonviolent offense

Alice Marie Johnson has been in prison for 21 years for a first-time, nonviolent drug offense. Does this grandmother really deserve a life sentence without parole?

Gepostet von Mic am Montag, 23. Oktober 2017

Tritisa naglašava da je njena majka prihvatila punu odgovornost za svoje postupke i to iskustvo iskoristila da poboljša svoj život, ali i drugih ljudi. Kako kaže, Elis je uzorna zatvorenica koja podučava žene, a osim toga je napisala, režirala i producirala nekoliko predstava, radila koreografije za plesne timove, završila mnoge časove i dobila puno sertifikata.

“Želja moje majke je da, kada bi bila oslobođena, pomogne zajednici sa potrebama bivših prestupnika kako bi se smanjio recidiv. Elis je majka četvero djece, ima šestero unučadi i jedno praunuče. Nema nikakve svrhe niti koristi za društvo od toga ona bude doživotno u zatvoru. Njena velika porodica i prijatelji je vole i poželjeli bi joj dobrodošlicu”, izjavila je Tritisa.

Peticiju za pomilovanje svoje majke Tritisa je pokrenula još u vrijeme kada je predsjednik Amerike bio Barak Obama (Barack Obama). Nakon što Elis nije dobila pomilovanje od predsjednika Obame, njena porodica je nastavila borbu. Nedavno je ovaj slučaj privukao pažnju Kim Kardašijan Vest, koja se kod Ivanke Tramp (Ivanka Trump) i njenog supruga Džereda Kušnera (Jared Kushner) počela zalagati za to da predsjednik SAD razmotri njeno pomilovanje.

Foto: Kim Kardashian West Twitter

Kim je angažovala novi tim advokata koji će raditi na Elisinom slučaju. Jedan od njih je i Šan Holi (Shawn Holley).

“Kim me je prije nekoliko sedmica pitala da li bih mogao pomoći Elis Džonson u njenoj borbi za pravdu. Tada smo uspostavili kontakt sa Elis i njenim timom advokata”, izjavio je Šan za “New York Daily News” u novembru 2017. godine.

Kimin pokojni otac Robert Kardašijan (Robert Kardashian) je bio advokat, pa zbog toga možda i nije toliko čudno što se Kim odlučila na ovaj korak. Realiti zvijezda se nada da će Tramp pomilovati Elis, a američki mediji javljaju da je dogovorila još jedan sastanak na tu temu sa Kušnerom i njegovom suprugom Ivankom.

A vi, ukoliko želite da Elis bude puštena na slobodu potpišite peticiju za njeno pomilovanje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije