Naslovna vijestZabavna Lola

Kako su mačkaste naočare žive i skoro vijek kasnije (dobro, uz možda koji život manje)

Svjetski poznate dame, Riri (Rihanna), Bela Hadid (Bella Hadid) i Kendal Džener (Kendall Jenner) i ove godine, kao i prethodnih, diktiraju modne trendove, pa i kada je riječ o sunčanim naočarima.

Redakcija

Izvor: Mic.com

Foto: Victoria Chudinova / Shutterstock.com

Tako su „must have“ za ovu sezonu „cat-eye“ dioptrijske i sunčane naočare sa velikim i izdignutim okvirima.

Model naočara koji smo ranije viđali na popularnoj Barbie lutki i filmskoj divi Merilin Monro (Marilyn Monroe), u 2018. godini postao je popularan i poželjan zahvaljujući modnom dizajneru Adamu Selmanu i njegovoj kolekciji rađenoj za kompaniju Le Specs.

🇧🇧🇧🇧🇧🇧

A post shared by badgalriri (@badgalriri) on

Ipak, na tragu nevjerovatne ovosezonske popularnosti ovog modela, poželjeli smo proučiti istoriju okvira i saznati kako je evoluirao do statusnog simbola.

Konkretno, ovaj model okvira „rođen“ je 30-ih godina 20. vijeka i to kao kreacija Altine Šinasi (Altina Schinasi). Kako je to Altina objasnila u dokumentarnom filmu koji je posvećen njenom radu, ideja za njih je „rođena“ u momentu kada je prolazeći kraj optičarske radnje uvidjela koliko su svi dotadašnji okviri dosadni i kako je moguće napraviti nešto novo i zanimljivo. Tako i tada su rođene „Harlekin naočare“ inspirisane venecijanskim maskama. Veliki broj optičarskih radnji odbio je Altininu ideju smatrajući je suludom, ali je ipak naposlijetku naišla na razumijevanje jednog njujorškog optičara.

U narednim godinama, ovaj model okvira postajao je sve popularniji pod nazivom „mačije oko“, zbog načina na koji im se na vrhovima oponaša izgled mačijih očiju.

Već u 50-im godinama ove naočare bile su nezaobilazan modni detalj filmskih zvijezda poput Merilin Monro (Marilyn Monroe) i Odri Hepburn (Audrey Hepburn). U tom periodu proizvođači su imali tendenciju da okviri budu što manji sa preuveličanim i zadignutim vrhovima.

Izvor: YouTube screenshot

Popularnost mačkastih naočara naročito dolazi do izražaja u 60-im godinama prošlog vijeka, zahvaljujući filmu „Doručak kod Tifanija“ (“Breakfast at Tiffany's”). Naime, u tom filmu, Odri Hepburn je nosila sunčane naočare sa potpisom Olivera Goldsmita (Oliver Goldsmith) „Manhattan“, koje predstavljaju upravo cat-eye model u malo većem formatu od do tada uobičajenog. Zahvaljujući popularnosti filma i same Odri, ogromni okviri sa malo nijansi na vrhu postali su popularna silueta za sunčane naočare za žene.

Ipak, četrdesetogodišnji period između 1970. godine do 2010. godine potisnuo je ovaj model naočara u zaborav, dajući primat nekim drugim modelima.

Izvor: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Sedamdesetih godina to su bili veliki četvrtasti ili okrugli okviri poput onih koje je nosila Žaklin Kenedi Onazis (Jacqueline Kennedy Onassis), 80-ih zahvaljujući filmu „Top Gun“ hit su bile popularne avijator naočare, 90-ih je sve bilo u stilu obojenih sočiva, dok su početkom 2000-ih popularne postale „buba“ naočare kakve je nosila Paris Hilton.

A post shared by 🦋 (@bellahadid) on

Nakon 2010. godine se, ipak, ponovo vraćamo na početak i cat-eye okviri već nekoliko godina predstavljaju jedan od najpopularnijih modela naočara. Ostaje da vidimo šta je sljedeće…

Pročitaj još

Od iste osobe