Radoznala Lola

Začarane: Pet pravih veštica u istoriji!

Ne morate biti pod činima da biste znali koliko je veštica imalo lošu sreću zbog njih.

Redakcija

Izvor: Marija Jovanović - iserbia.com / biography.com

Foto: urbanrootwork

Veštice iz Salema

Od svih suđenja vešticama u istoriji, suđenja vešticama iz Salema, 1692. godine u Masačusetsu, su verovatno najpoznatija. Desila su se u vreme velike nesigurnosti u puritansku kolonijalnu Ameriku: trauma od britansko-francuskog rata na američkom tlu se i dalje osećala, postojao je strah od odmazde Indijanaca, velike boginje su se širile među kolonijama i dugogodišnja ljubomora između susednih gradova mogla je preliti čašu.

U januaru, 1692. dve mlade devojke su dobile napade, nekontrolisano su vrištale i grčile se. Lokalni lekar je postavio dijagnozu da je stanje devojaka posledica rada veštica, iako su toksikolozi u novijoj istoriji dali mnogo razumnije objašnjenje, verujući da su devojke bile otrovane jednom određenom vrstom gljive koja je pronađena u njihovoj nabavci hrane. Simptomi konzumiranja gljiva dali su odgovore na ponašanja devojčica (kao grčenje mišića, halucinacije…).

Izvor: William A. Crafts / Wikimedia Commons

Još mladih devojaka je pokazivalo iste simptome, i do februara tri žene su bile optužene za vračanje mladim devojkama: karipska robinja po imenu Tituba, beskućnica i prosjakinja Sara Gud i jedna osiromašena starija žena po imenu Sara Osborn.

Uvidevši da joj je sudbina određena, Tituba je priznala da je veštica i počela da optužuje druge za bavljenje crnom magijom. Ostale žene su pratile njen primer i ubrzo je nastupila histerija. Prva navodna veštica, Bridžet Bišop, visila je na vešalima Salema 10. juna, a još mnogo njih ubijeno je nakon nje. Ukupno je više od 150 muškaraca i žena bilo upleteno u optužbe o crnoj magiji u ovom periodu.

Do kraja 1690-ih godina sva suđenja su smatrana nezakonitim, a deceniju kasnije sve porodice čiji voljeni su bili pogubljeni ili oštećeni zbog histerije dobili su finansijsku nadoknadu. Ipak, bol i ozlojeđenost zbog svega što se dogodilo u Salemu živelo je kroz vekove koji su dolazili.

Pročitaj još

Od iste osobe