Praktična Lola

Zašto sve više žena dobiva previše kilograma u trudnoći?

Prema novom istraživanju, previše žena ‘nakupi’ pretjeranu količinu kilograma u trudnoći, što je rizično za mame, ali i za bebe.

Redakcija

Izvor: Ana Šefček- miss7mama.24sata.hr

Foto: Kzenon / Shutterstock.com

No, dobre vijesti? Dijeta nije rješenje!

Ako se izvlačite na to da ‘jedete za dvoje’ u trudnoći, trebali biste pronaći drugi izgovor da pojedete tu krafnu. Novo istraživanje u časopisu Obstetrics and Gynecology otkrilo je da gotovo polovica žena dobije previše kilograma tijekom trudnoće što može voditi zdravstvenim problemima za mamu i za bebu.

“Kada žena dobije previše kilograma u trudnoći, povećava se rizik prekomjerne porođajne težine za bebu što može voditi problemima s debljinom u djetinjstvu, ali također se povećava rizik i od komplikacija pri porodu, kao što su pucanje međice, pretjerano krvarenje i mogući carski rez”, objašnjava epidemiologinja Andrea Sharma i dodaje: “Često može biti teže za majku izgubiti kilograme nakon porođaja, a time ima veći rizik od prekomjerne debljine.”

Prema Institutu za medicinska istraživanja, žene koje su pothranjene (BMI manji od 18,5) trebale bi dobiti 12 do 18 kilograma tijekom trudnoće, žene koje trudnoću počnu s normalnom težinom (BMI između 18,5 – 24,9) trebale bi dobiti 11 do 15 kilograma tijekom trudnoće, a žene koje su pretile (BMI veći od 30) trebale bi dobiti između 4 i 9 kilograma više u trudnoći.

Foto: George Rudy / Shutterstock.com

Iako je par kilograma iznad navedenog uglavnom prihvatljivo, čini se da mnogo žena dobije puno više kilograma nego što je to preporučeno.

Trudnoća nikako ne znači da trebate jesti za dvoje

Prvenstveno je problem ideja da bi trudne žene trebale udvostručiti svoje porcije tijekom trudnoće. “Trudnoća nikako ne znači da biste trebali ‘jesti za dvoje’. Ustvari, preporučenih dodatnih kalorija je zapravo jako malo”, govori dr. Sharma i dodaje kako žena ne treba nikakve dodatne kalorije u prvom tromjesečju.

Tijekom drugog tromjesečja ženi je potrebno 340 dodatnih kalorija, a tijekom trećeg tromjesečja dodatnih 450 kalorija. “Primjerice, dodatnih 350 kalorija je zapravo jednako dodatnom međuobroku koji se sastoji od jedne srednje jabuke, jednog grčkog jogurta i šake badema”, objašnjava dr. Sharma.

Još jedan faktor: Mnoge trudnice ne vježbaju onoliko koliko bi trebale. “Dolazimo iz kulture u kojoj tjelovježba tijekom trudnoće nije poticana, a to svakako trebamo promijeniti”, nadodaje dr. Sharma i ističe kako bi žene koje imaju trudnoću bez komplikacija trebale provesti barem 150 minuta tjedno u tjelovježbi i aktivnostima srednjeg intenziteta. Taj cilj mogu dostići bržom šetnjom od 10 do 20 minuta tijekom tjedna.

Foto: taramara78 / Shutterstock.com

Još jedan problem s previše nakupljenih kilograma tijekom trudnoće je da mnoge žene nakon poroda ne izgube sve kilograme što može dovesti do daljnjih komplikacija, poput visokog krvnog tlaka i dijabetesa.

Ključ uspjeha?

Ključno je da odredite sa svojim liječnikom koliko kilograma biste trebali dobiti tijekom trudnoće, ali i da otkrijete najbolji način kako da ostanete dosljedni u tome, primjerice, nije loše napraviti raspored za tjedni unos kalorija.

Dobre vijesti su da se dijeta ne preporučuje. Dr. Sharma objašnjava kako trudnice trebaju jesti puno voća, povrća, nemasnog mesa i cjelovitih žitarica te ograničiti unos dodanog šećera, pržene hrane, masne hrane i drugih nezdravih masnoća.

Pročitaj još

Od iste osobe