Radoznala Lola

Jedno mjesto u Norveškoj ima više knjiga nego ljudi

Ponekad želimo pobjeći od ljudi.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: travelandleisure.com

Foto: hiveminer.com

Za putnike koji žele da, pa izbjegnu ljude, postoji daleko seoce u Norveškoj, koje i zvanično ima više knjiga nego ljudi.

Mundal, u zapadnoj Norveškoj, je san svakog introvertnog knjiškog moljca. Tamo ima tek 280 ljudi, a više od 150.000 knjiga. Štaviše, u Norveškoj ovo seoce nazivaju i “The Norwegian Booktown” (“Norveški grad knjiga”).

Pored secondhand radnji, štala pored puta, i police za knjige uz obale fjordova privlače čitače.

Secondhand knjižare su sastavni dio lokalnih kafića, umjetničkih galerija, pa čak i suvenirica. Ovdje vjerovatno svaka građevina ima barem jednu policu za knjige.

Većina knjižara u ovom mjestu prodaje rabljene knjige jer smarta da ih treba očuvati u ovoj digitalnoj eri.

View this post on Instagram

Bokbyen Mundal

A post shared by Gunhild Braut Mundal (@gunhildmundal) on

Čitači bi posjetu svakako trebalo da usklade sa godišnjim dobima, jer knjižare na otvorenom rade samo od sredine maja do juna. Tada posjetioci mogu da učestvuju i u godišnjem sajmu knjiga.

Ovo mjestašce je počelo da pohranjuje knjige još 1995. godini i od tada je kolekcija toliko narasla da, kada bi se se knjige poredale, zauzele bi više od četiri kilometra.

Ali Mundal nije jedino mjesto koje ima više knjiga nego ljudi. Daleko seoce Hej, na rijeci Vaj u Velsu, ima populaciju od samo 1.400 ljudi, dok se knjige broje na hiljade i hiljade. Isto je domaćin književnog festivala i broji desetine prodavica knjiga.

Pročitaj još

Od iste osobe