Hrabra Lola

Ova 102-ogodišnjakinja je skočila s padobranom, a šta si ti danas uradila?

Ajrin O'Šea (Irene O'Shea) je bakica od 102 godine i 194 dana koja je upravo skočila sa padobranom. I to u humanitarne svrhe!

Priredila: Ana Tomić

Foto: SA Skydiving - Facebook

Ova bakica iz Australije se na skok odlučila ne iz čistog avanturizma, već iz humanitarnog razloga – na ovaj način je željela da ukaže na potrebu povećanog obzira i svijesti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi (ALS, Šarkoova bolest ili Lu Gerigova bolest), zbog koje je prije nekoliko godina izgubila kćerku, te tako prikupi novac za MND South Australia  (Acosijacija za bolesti motornog neurona Južne Australije).

“Ostala sam bez kćerke prije 10 godina i jako mi nedostaje”, pojasnila je Ajrin.

Na prvi skok s padobranom, tj. skajdajving (skydiving), odlučila kada je imala 100 godina, i od tada to ponovi svake godine, pod okriljem društva SA Skydiving iz Velingtona.

Iz SA Skydiving su dokumentovali i ovaj njen skok, fotografijama i videom, navodeći da je neprocjenjiv osjećaj ugledati osmijeh na njenom licu kada dotakne tlo.

Ajrin je skočila sa instruktorom sa 14.000 stopa (4.267 metara), a padala je brzinom od gotovo 220 kilometara na sat, prije nego što se otvorio padobran. Ovo je bio skok  u tandemu, što znači da je skočila sa iskusnim instruktorom.

“Bilo je to veoma lijepo, vrijeme je bilo dobro, samo je bilo dosta hladno”, kazala je nakon skoka Ajrin, koja u istoj kući u Atelstonu živi od 1974. godine, kada se doselila iz Engleske.

Izvor: SA Skydiving / Facebook

Ona, inače, vozi i čita bez naočara i generalno je dobrog zdravlja. Već planira svoj naredni skok, iduće godine.

“Vjerujem da ću skočiti iduće godine, a ako poživim skakaću i sa 105 godina”, istakla je ova bakica, koja ima petoro unučadi i 11 praunučadi, koji su joj bili podrška tokom svakog skoka.

Nakon ovih podaka o Ajrin, neustrašivoj i humanoj baki koja je sa 102 godine čista inspiracija samo se nameće pitanje – a šta si ti danas uradila?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije