Praktična LolaŽivot

Etikete vas lažu – da li su nutritivne informacije dezinfomacije?

Ali čak ni Nacionalna baza nutrijenata ne može otkriti nutritivni sadržaj upravo vašeg komada pice. Kao mnoge druge baze, ona sadrži podatke izračunate na osnovu prosječnih vrijednosti nekoliko različitih brendova. Većina ljudi, takođe, ne zna da etikete sa podacima o…

Maja Mihajlović

Ali čak ni Nacionalna baza nutrijenata ne može otkriti nutritivni sadržaj upravo vašeg komada pice. Kao mnoge druge baze, ona sadrži podatke izračunate na osnovu prosječnih vrijednosti nekoliko različitih brendova.

diet-695723_960_720

Većina ljudi, takođe, ne zna da etikete sa podacima o nutritivnim vrijednostima i suplementima nisu odobrene od strane FDA prije nego što su bile objavljene i da etiketiranje ima svoja pravila i dozvoljava iznenađujuću količinu izmjena. Zvanično je dopušteno da broj kalorija može biti veći i 20% od broja napisanog na naljepnici. A to znači da, na primjer, vaše bombone od 240 kalorija u stvarnosti mogu imati 288 kalorija i da zbog toga niko ne može biti kažnjen, a da i najsavjesniji brojač kalorija može svakodnevno unijeti 20 posto više kalorija nego što misli da je unio.

Ugljeni hidrati i proteini, među ostalim hranjivim tvarima, jednostavno moraju biti prisutni u najmanje 80% u odnosu na iznos napisan na naljepnici. A gornje granice – nema. Inače, označena porcija na svakom pakovanju izgleda nevjerojatno mala i to je dijelom zbog toga što su određivanja veličine obroka bazirana na istraživanjima koja su rađena 1977.-78. godine, kada je razumijevanje o tome koliko ljudi jedu u jednom obroku bilo daleko manje nego što je danas.

Broj kalorija može biti veći i 20% od broja napisanog na naljepnici.

Kolona koja se odnosi na procenat dnevnih vrijednosti (%DV) jedan je od najkofuznijih dijelova etikete i trebalo bi ga uzeti sa velikom rezervom. Njihove vrijednosti, koje se izračunavaju na temelju ishrane sa dnevnim unosom od 2000 kalorija, trebale bi vam reći koji je procenat preporučenog dnevnog unosa (RDA) za određeni nutrijent koji sadrži vaša porcija hrane, na primer: da jedna čaša soka od narandže obezbjeđuje 100% RDA za vitaminom C.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije