Praktična LolaŽivot

Hraniti se zdravo je jednostavno

Svaka žena barem nekad u životu vodi borbu sa viškom kilograma i tada najčešće poseže za raznim dijetama. Ako ste i vi među njima, vrijeme je da kažete stop! Nije potrebno da se izgladnjujete, niti da „nosite kašiku kod limara da je…

Lola Magazin

Svaka žena barem nekad u životu vodi borbu sa viškom kilograma i tada najčešće poseže za raznim dijetama.

Ako ste i vi među njima, vrijeme je da kažete stop! Nije potrebno da se izgladnjujete, niti da „nosite kašiku kod limara da je probuši“. Sjednite i razmislite o tome koliko pažnje posvećujete ne samo hrani koju jedete, već i kada je unosite u organizam, na koji način i da li uz nju nešto pijuckate. Pitate se zbog čega? Odgovor leži u pravilnom načinu ishrane koji će učiniti čuda za vaš probavni sistem.

Koliko brz ritam života utiče na način ishrane, a samim tim i na naše zdravlje? Zbog mnogobrojnih obaveza i činjenice da dan traje samo 24 sata, veoma često samo nešto prigrizemo, grickamo i unosimo sve i svašta u svoj organizam u svako doba dana. Na vašem stolu uvijek mora biti malo smokija, čipsa, štapića ili čokolada sa cijelim lješnjacima. U malim količinama ove namirnice jesu dozvoljene, ali problem nastaje kada ih, zadubljene u rad na računaru, uzimate umjesto obroka koji biste trebale pojesti za ručak. Podvucite crtu. Stavite tačku. Recite samoj sebi: „Dosta!“

Principi zdrave ishrane su jednostavni. Možda će vam biti teško riješiti se nekih loših navika, ali pokušajte, barem 10 – 15 dana. Sigurno ćete se osjećati bolje i, priznaćete, to je itekako razlog da se pridržavate pravila o ishrani.

Prvo što morate uraditi jeste da pokušate da jedete u približno isto vrijeme svaki dan. Vaš probavni sistem je kao mala fabrika gdje svaki proces u proizvodnji ima svoje vrijeme rada. Kada se navikne na to da hranu prima svakog dana u isto vrijeme onda on tada luči sokove koji prerađuju vašu hranu. Ukoliko jedan dan doručkujete u osam, drugi u 11, a treći u 7:15 samo ćete zbuniti svoj želudac i tjerati ga da radi „na prazno“. Taj šok je sasvim nepotreban vašem tijelu i zato pokušajte da jedete otprilike u isto vrijeme svakog dana. Veoma je važno da poslije 20:00 ne jedete ništa kako biste svom malom proizvodnom sistemu dopustili da se odmori.

Ugasite „mašine“.

Hrane imate sasvim dovoljno, sada je vrijeme da se opustite i uživate.

Screen Shot 2016-05-14 at 12.43.33 PMDruga važna stvar je da se riješite jedne veoma ružne navike koju praktikuje 95% ljudi, a to je da prestanete piti vodu, sok ili bilo koju drugu tečnost za vrijeme obroka i neposredno prije i poslije. Da bi se hrana obradila i kako ne bi teško „pala“ na želudac, vaš probavni sistem luči digestivne sokove koji sve što pojedete prerađuju. Svaka tečnost koju unesete u organizam razređuje te sokove i zbog toga dolazi do boli, nadimanja i grčeva u stomaku. Kada završite sa doručkom, ručkom i večerom, pustite želudac da se odmori 30 minuta, a zatim slobodno popijte vodu, kafu ili sok. Iako je veoma teško odvići se toga da dobar ručak ne „zalijete“ sa dvije čaše hladne vode, budite uporne. Vjerujte, isplatiće vam se.

Nutricionisti širom svijeta redovno naglašavaju koliko je važno da hranu dobro sažvaćete, a ne samo da je gutate. Budete li jele prebrzo samo ćete se boriti sa osjećajem kao da ste pojele kamenje za ručak. Zar vam to treba? Sigurno da ne. Budite hedonisti, uživajte u hrani.

Naravno, sve ovo neće biti dovoljno ukoliko nastavite unositi loše namirnice u svoj organizam.

Da li ste znale da su kokice bez maslaca niskokalorične? Njima zamijenite sve čipseve, smokije, kikirikije i ostale grickalice. Maknite sa stola čokolade i kekse prepune masti i šećera. Uzmite jednu lijepu zdjelicu i napunite je bademima, grožđicama, brusnicama i suvim smokvama. Ne samo da ćete utažiti želju za slatkišima već ćete podići i svoj imuni sistem zbog toga što su sve ove zdrave i izuzetno ukusne grickalice prepune vitaminom B. Jedite što više svježeg voća i povrća. Izbacite iz kuhinje sitnu rafinisanu sol i zamijenite je nerafinisanom morskom krupnom soli. Ubacite u vaša jela jedan od najzdravijih začina na svijetu – kurkumu, a bilo bi poželjno da u potpunosti izbacite bijeli šećer. Konzumiranje alkohola svedite na minimum, kao i sve gazirane i negazirane sokove. Umjesto tih energetskih bombi nabavite blender i sokovnik, te same pripremajteScreen Shot 2016-05-14 at 12.43.10 PM veoma ukusne sokove i smoothije. Proljeće je uveliko zakucalo na vrata, a iza njega stiže i ljeto sa nektarinama, jagodama, lubenicama i ostalim ukusnim voćkicama. Potrebno vam je samo pet – šest minuta da isjeckate to voće i uz pomoć blendera i sokovnika pretvorite u ukusne napitke. Tada samo stavite slamku u čašu, zavalite se u svoju omiljenu fotelju i uživajte u trenutku.

Potrebno je da promijenite tako malo navika i stvari, a rezultati će se vidjeti već nakon nekoliko dana. Osjećaćete se laganije, odmornije i energičnije i vaše tijelo će vam biti neizmjerno zahvalno.

Za sve vas koje ne volite čitati dugačke tekstove izdvajamo zlatna pravila pravilnog načina ishrane:

  • Jedite svaki dan u približno isto vrijeme
  • Nemojte jesti ništa nakon 20:00
  • Dobro sažvaćite hranu prije nego što je progutate
  • Nemojte piti vodu ili neku drugu tečnost za vrijeme obroka, te neposredno prije i 30 min poslije obroka
  • Jedite više sirovog voća i povrća
  • Grickalice zamijenite kokicama bez maslaca, bademima i suvim voćem
  • Umjesto kupovnih sokova pravite ukusne voćne napitke kod kuće u blenderu i sokovniku
  • U kuhinji koristite nerafinisanu morsku krupnu sol i kurkumu
  • Izbacite bijeli šećer i alkohol

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije