FeminizamHrabra Lola

Kafa s ukusom feminizma

Krajem aprila u banjalučkom socijalnom centru (BASOC) imali smo priliku razgovarati sa profesoricom i političarkom iz Slovenije, Sonjom Lokar. Diplomirala je francuski jezik i sociologiju na Univerzitetu u Ljubljani. Kao sociološkinja specijalizovala se za razvoj političkih partija, državnih pitanja socijalne zaštite…

Sara Velaga

Krajem aprila u banjalučkom socijalnom centru (BASOC) imali smo priliku razgovarati sa profesoricom i političarkom iz Slovenije, Sonjom Lokar. Diplomirala je francuski jezik i sociologiju na Univerzitetu u Ljubljani. Kao sociološkinja specijalizovala se za razvoj političkih partija, državnih pitanja socijalne zaštite i rodna pitanja. Prema njenim riječima živimo u bračnoj zajednici kapitalizma i patrijarhata koji žene koristi kao jeftinu radnu snagu. Šta je zapravo izlazak žena na tržište donio?

Sistem koji je stvoren kako bi se ženin život drastično promijenio nakon rađanja podrazumijeva da imate vrtiće koji rade 5-6 sati, a radno vrijeme je 8. To vas dovodi u poziciju da svoj posao trebate prilagoditi privatnoj sferi ili da od njega odustanete. Osim toga, pitanje o planiranju porodice uvijek će se naći prilikom razgovora za posao. To nije neprikladno, iznenađujuće i diskriminirajuće. Naprotiv, poslodavac ima pravo znati.

A šta žena ima pravo? Iako direktiva Evropske Unije nalaže da muškarci i žene budu jednako plaćeni za isti posao, realnost pokazuje da su razlike u platama 17%. Žene su poistovijećene sa rezervnom armadom, jer dobijaju posao kada su muškarci deficitarni. Jednostavno, žene svoju borbu vode i dalje, a privid ravnopravnosti uspješno se održava.

06

Foto:Oštra nula

Žena se nalazi na raskrsnici u trenutku kada postane majka, jer društvo smatra da bi trebala što duže da doji. Ako ne doji, umanjuje svoje majčinstvo. U prevodu, žena treba duže ostati kući i biti spriječena za povratak na posao. U međuvremenu, muškarac živi jednako bio oženjen, slobodan, sa djecom ili bez. Jer ipak, on je muškarac.

Postavljanjem novih pitanja teme su se samo nastavile otvarati i proširivati. Moderatorka događaja, novinarka Gordana Katana, usmjeravala je komunikaciju prema ključnim pitanjima. Pa se stoga našlo i ono o famoznim kvotama. Šta nam zapravo znače žene zastupnice i rade li za nas? Osim toga, borba muškaraca za žene stavljena je u fokus, jer od prisutnih dvadesetak osoba većina su ponovo bile žene.

Sonja je istaknula kako su muškarci često nesvjesni svog diskriminirajućeg odnosa prema ženama, jer je prešao u naviku. Na jednom od sastanaka parlamenta Socijalističke Republike Slovenije, čija je članica bila četiri godine, skrenula je pažnju muškim kolegama na položaj žena. Oni su bili iznenađeni činjenicom da svojim ponašanjem direktno vrijeđaju žene. Stoga im je trebalo objasniti šta rade pogrešno, kako bi naučili da mijenjaju.

Na njenu inicijativu, 2007. godine u Sloveniji, osnovan je Ženski lobi Slovenija (ŽLS), a u maju 2012. godine Sonja Lokar postala je predsjednica Evropskog ženskog lobija (EVL). Objavila je više od 300 članaka na slovenačkom, hrvatskom, engleskom, francuskom i njemačkom jeziku. Koautorka je priručnika Žene to mogu I, II i III i autorka je brošure “Omladina to može”.

Među prisutnima našle su se djevojke i žene svih generacija, a svaka je otišla kući bogatija za jedno iskustvo i nekoliko prijateljstava. BASOC povremeno organizuje “Feminističku kafu” na kojoj se omogućava produktivan razgovor o svim temama koje se tiču položaja žene u društvu. Promjene unutar društva moraju biti inicirane od strane pojedinaca i pojedinki. Zato je veoma važno shvatiti da su muškarci saveznici u procesu borbe za rodnu ravnopravnost, a ne suparnici. Jedino tako ćemo vremenom doći do ravnoteže i stabilnosti koja će značiti da obje strane uvide značaj jednakog uvažavanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije