KulturaRadoznala Lola

Knjige koje biste trebali pročitati ako želite učiti o ljubavi. Da. Učiti.

„Ne postoji nijedno uzbuđenje, nijedna aktivnost koja počinje sa ogromnim očekivanjima i nadama, a koja opet tako često propada, kao ljubav“ Mnogi od nas doživljavaju ljubav kao nešto što se dešava spletom okolnosti, što nas jednostavno zadesi i na šta…

Sara Velaga

„Ne postoji nijedno uzbuđenje, nijedna aktivnost koja počinje sa ogromnim očekivanjima i nadama, a koja opet tako često propada, kao ljubav“

Mnogi od nas doživljavaju ljubav kao nešto što se dešava spletom okolnosti, što nas jednostavno zadesi i na šta ne možemo uticati. Međutim, ljubav  je zapravo vještina koju razvijamo. Veliki zen učitelj Thich Nhat Hanh je svojevremeno rekao:

Ljubav je kad voliš, ne znajući kako da voliš rane voljene osobe.

U tome se kriju svi strahovi i nedoumice vezane za ljubav. Naša ljubav nije dovoljna, da bi te rane ublažili. Zato smo frustrirani, jer nam ljubav ne dolazi na način na koji smo očekivali. Njemački socijalni psiholog, psihoanalitičar i filozof Erih From ispitao je načine voljenja i istražio ih u svom remek djelu „Umijeće ljubavi“.

Ova knjiga pokazuje da ljubav nije osjećaj u koji se možete olako upustiti, bez obzira na stepen zrelosti. Svi naši pokušaji da pronađemo ljubav osuđeni su na propast, osim ako ne pokušamo najaktivnije razvijati svoju ukupnu ličnost. Nemoguće je voljeti druge, ako ne volimo sebe, a da bi sebe voljeli trebamo biti ispunjeni u svim segmentima. To znači da je neophodno pronaći balans i sklad u sebi. Tek tada postajemo spremni za izazov koji se zove voljeti nekoga.

coupleMnogima je najveći problem kako da budu voljeni,a ne kako da oni vole. Stoga im je potrebno mnogo vremena kako bi shvatili na koji način da skrenu pažnju druge osobe, a potom pridobiju njene emocije. Međutim, ljubav je spontana, nepredvidiva i neukrotiva. Sama pomisao da vi imate moć, da je stavite u okvire i forme, je nezamisliva.

Upravo zbog toga skloni smo konfuznim stanjima. Ne uspijevamo razlikovati zaljubljenost od ljubavi, a to je ono što čini ogromnu razliku. Znate onaj dobro poznati osjećaj leptirića u stomaku. Trenutak u kojem dozvolite drugoj osobi da sruši vaše zidove, a vi srušite njene. Da, to je zaljubljenost, ali nakon nje slijede druga osjećanja, koja nisu uvijek tako prijatna. Dolaze godine, obaveze, djeca, problemi. Osjećaj da u dubini nečijih očiju vidite svoj oslonac, život, postojanje, početak i kraj, to je ljubav. A ona ne poznaje dobra i loša vremena, uspone i padove. Ona prepoznaje samo smisao zajednice dvoje, koji su odlučili da traju i da svoje ja žrtvuju zbog sreće koja se krije u mi.

From u knjizi objašnjava da se ključ neuspjeha krije u našim nesupješnim tumačenjima ljubavi. Skloni smo vjerovati da se ona podrazumijeva i da je gotovo uvijek zaslužujemo. Međutim, ništa na ovom svijetu pa tako ni ljubav nije konstantno. Ništa ne bi trebalo uzeti zdravo za gotovo, jer svaki dan postoji milion razloga zašto ste nešto zaslužili ili ne. Tako je i sa ljubavi. Oni koji su dobili vašu ljubav to su ipak zaslužili nečim?

Ljubav je umjetnost i treba je kao takvu shvatiti. Za svaku umjetnost potrebno je vrijeme, bilo da se radi o muzici, medicini, inženjerstvu. Postoje teorijski i praktični dio, a jedan bez drugog ne funkcionišu. Kao što doktor treba prvo savladati činjenice o ljudskom tijelu i raznim bolestima, a tek onda primati pacijente, tako i mi treba da naučimo voljeti kako bi mogli biti voljeni. Tek tada možemo reći da smo eksperti u umjetnosti zvanoj ljubav.

coup

Ali, osim teoretskog i praktičnog dijela, postoji i treći, veoma važan i neizostavan dio – za umjetnost se treba živjeti. To važi za muziku, medicinu, jednako kao i za ljubav. Možda se upravo tu krije odgovor, zašto ljudi konstantno doživljavaju razočarenja u ljubavi. Smatraju da je sve drugo važnije od nje. Uspjeh, prestiž, novac, moć, sve su to segmenti na koje troše mnogo energije, zaboravljajući pri tome da je ona i za ljubav potrebna. Na kraju su iscrpljeni i onemogućeni za shvatanje najvažnije vještine – kako voljeti.

„Umijeće voljenja“ je knjiga, koja nas sve navodi da analiziramo svoju listu prioriteta. Da shvatimo gdje je ljubav i kako je ponovo vratiti na pijedestal koji zaslužuje. Svi uspjesi na ovom svijetu ne vrijede bez jedine prave životne vrijednosti, ljubavi.  Razvojem naših socijalnih vještina, unapređenjem teoretskog i praktičnog znanja, možemo biti korak bliže da shvatimo kompleksnost ljudskog srca. Ipak, ono u svojim komorama i pretkomorama akumulira svu pokretačku energiju za ispunjen život. Razloge zaljubljivanja i ostanka u ljubavi otkrijte u „Zašto se zaljubljujemo i ostajemo u ljubavi“ autora Alena Badjua. Ipak, prvi preduslov za pravu ljubav jeste doza ludosti i spremnosti na rizik. Zato vam za kraj preporučujemo knjigu autorke Meri Oliver – „Za ljubav je potrebna ludost“.

A možda i vi imate neke prijedloge knjiga koje biste dodali na ovu listu? Kako ste vi naučili voljeti?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije