Praktična LolaŽivot

Modna industrija vas laže

Otkrićemo vam tajnu: stavljanje ogromnih kaiševa oko struka definitivno nije način da istaknete obline. Znam, niste očekivali ovakav rasplet situacije, ali tu nije kraj. Modna industrija je vremenom, kako su se priče o stilovima i pravilima prenosile s koljena na koljeno,…

Sara Velaga

Otkrićemo vam tajnu: stavljanje ogromnih kaiševa oko struka definitivno nije način da istaknete obline.

Znam, niste očekivali ovakav rasplet situacije, ali tu nije kraj. Modna industrija je vremenom, kako su se priče o stilovima i pravilima prenosile s koljena na koljeno, napunila uši svojim pratiocima raznim mitovima. Lola vam danas donosi devet najčešćih. Pročitajte ih i apdejtujte modni sistem u glavi novim postavkama.

 

Prvi mit: Određena odjeća izgleda dobro na vama, samo ako ste visoki i mršavi

Stvarnost: Ako nešto ne izgleda dobro na vama, 99 od 100 puta probavanja, to je vjerovatno zato što vam jednostavno ne pristaje taj model. Reći da je određena vrsta odjeće samo za mršavice – poput širokih pantalona, kratkih topova, puf haljinica, stvar je predrasude i pogrešno je. To apsolutno nema veze s vašim izgledom, već sa vašim stavom i tome kako nosite određeni komad odjeće, ali i kako se osjećate u njemu. Svako tijelo je različito, ali ne postoji razlika između toga da pantalone na vama ne izgledaju kao pantalone, bile one nošene na modelu Karlie Kloss ili na komšinici iz ulice. To je istina. Tačka. Kraj priče. Jednostavno, sve je u načinu nošenja odjeće.

 

Drugi mit: Veći printovi bolje stoje krupnijim ženama, a manji printovima na sitnijima

Stvarnost: Dobar print je dobar print, bez obzira na to je li u veličini 2 ili 20. To uključuje i horizontalne pruge.

 

Treći mit: Dobijete ono što platite

Stvarnost: Cijena nije nužno mjerilo kvaliteta. Kompanije ne naplaćuju stvarnu cijenu, jer misle da predmet toliko vrijedi, već naplaćuju onoliko koliko smatraju da ste voljni platiti. Tako da je, u suštini, na vama da procijenite šta je vrijedno vašeg novca, a šta nije. Prvi korak je da budete sposobni da prepoznate razliku, između nečega što izgleda jeftino i nečega što izgleda skupo. Bilo da se radi o odjeći, cipelama, nakitu ili torbama. Nakon toga, trebalo bi da naučite razliku između kvalitetnih i nekvalitetnih materijala i modela. Nije jednostavno, ali ako vam je stalo da sačuvate novac i pri tome pametno kupujete, vrijedi vašeg vremena.

 

Četvrti mit: Morate mnogo potrošiti na vjenčanicu da bi ona ispunila vaše želje

Stvarnost: Nevjerovatno je šta se dogodilo s haljinama koje nosimo na dan kada se udajemo, popularno nazvanim vjenčanice. Čak i kad odlučite da je sašijete kod neke lokalne šnajderice, zaboli vas glava od cijene, jer postoje posebne cijene šivanja haljine za vjenčanje. Namjerno naglašavamo “haljine”, jer ona je upravo to. Možda čak lošija od ostalih u vašem ormaru, jer male su šanse da ćete je još jednom obući, a uglavnom košta kao sve ostale koje posjedujete. Pojednostavite, ne odgovarajte na pitanje: “Koliko si platila vjenčanicu?”, već insistirajte na onom: “Kako si se osjećala u njoj tog divnog dana?”. Osjećaj je važan, novac samo opterećuje.

 

Peti mit: Vaš izgled treba da bude fokusiran na jedan statement komad

Stvarnost: Iako je dobra ideja da koristite jednostavne, prirodne komade koje ćete uklopiti u kombinaciju sa jednim statement komadom, ne bi trebalo da se ograničavate. Samo pazite da ne pretjerate sa više komada koji stoje preblizu. Osim ako ne želite postići i takav efekat, što je stvar ličnog izbora. Poenta je: otkud ikom pravo da vam kaže da ne kombinujete uzorke s uzorcima? Možda je baš danas vaš šareni i nepredvidivi dan i želite da vas svi primijete. You go, girl!

 

Šesti mit: Ako želite ženstvenu siluetu, naglasite svoj struk

Stvarnost: Iako je istina da isticanje struka pomaže naglašavanju vaših oblina, ne morate da nosite usku odjeću kako bi istaknuli vašu figuru. Umjesto toga, možete se poigrati bojama i skrenuti pažnju na vaše obline nošenjem kratkih jakni ili topova koji su se u ovoj sezoni vratili na velika vrata. Ipak, nemojte da vas baka vidi, pitaće vas gdje vam je ostatak majice 🙂

Sedmi mit: Trebate uložiti u bezvremenske klasike, ne u trendove

Stvarnost: Trebate najviše potrošiti na komade odjeće, koji vam se najviše sviđaju i koje ćete najviše nositi. Osim toga, klasični komadi poput balonera, crnih salonki i male crne haljine uvijek će biti tu-čak iako ne potrošite mnogo novca na njih. A, s druge strane, nismo svi rođeni da bismo se dobro osjećali u klasičnim komadima pa: “Zašto bih onda morala da ih imam u ormaru?”.

 

Osmi mit: Trebate pokazati kožu ili na gornjem dijelu ili donjem. Razgolićavanje na obje strane djeluje jeftino

Stvarnost: Jeftino može biti vaše ponašanje i stil, mnogo više nego sama odjeća koju nosite. To je najveća istina.

 

Deveti mit: Štikle su sofisticiranije od ravne obuće

Stvarnost: Uđite u prvu radnju i potvrdićete ovaj mit. Štikle su svuda oko nas. Dio su sexy scena u filmovima, iskaču iz pašteta. Istina, čine nas samouvjerenijima i mijenjaju naš stav i držanje, ali to možete postići i u ravnom. Ramena nazad, bradu gore, izbacite prsa-to je to. Možete biti i bosi. A, s druge strane, ako ne znate da hodate u štiklama, odnosno ako se u njima ne osjećate udobno, nemojte ih nositi. Jer nećete izgledati ženstveno, nego smotano.

Imate li neki dodatak na ovu listu?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije