Ljudski odnosiPraktična Lola

Seks i trudnoća, to su druga dva

Seks tokom trudnoće nije nešto o čemu mnogo razgovaramo. Uvijek postoji ta doza otpora prema temi koja se tabuizira, jer ipak u vama raste novi život. Uostalom, kako da negdje između hormona, bolova, briga i uzbuđenja, pronađete vrijeme da mislite o…

Sara Velaga

Seks tokom trudnoće nije nešto o čemu mnogo razgovaramo. Uvijek postoji ta doza otpora prema temi koja se tabuizira, jer ipak u vama raste novi život. Uostalom, kako da negdje između hormona, bolova, briga i uzbuđenja, pronađete vrijeme da mislite o seksu? Ne znamo kako, ali znamo da bi vam prijalo da nađete.

Trudnoća od vas ne pravi aseksualnu osobu, ali isto tako ni nimfomanku. Postoje trenuci u kojima uživate u seksu više nego ikada, kao i oni kada niste baš raspoloženi. Međutim, takve faze ste imali i prije nego ste bili trudni. Iako se seksualni nagon i želja promijene barem pedeset puta za vrijeme trudnoće, postoji pet faza seksa u kojima se gotovo svi mogu pronaći.

Feet, Bed, Sleep, In Love, Sex, Erotism, Toes, Sheets

Faza „Može sve i može odmah!“

Sad kad ste trudni i u vama raste novi život, to znači da možete da radite šta god želite. Kondom bi i dalje trebalo da bude opcija, ukoliko se ne radi o partneru kojem vjerujete i s kojim imate već seksualnog iskustva, koje je dovelo do trudnoće. Dozvolite da se uzbuđenje zbog novog života, koji je pred vama, prenese i u spavaću sobu. Pustite mašti i vremenu na volju. Seks u prvim sedmicama trudnoće je među najljepšim iskustvima. Uglavnom.

Faza „Nemoj srećo, nemoj danas“

Ne, nije do vas. Nije ni do njega. Do promjena u tijelu je. Nakon nekoliko sedmica ispunjenih snažnom seksualnom željom, slijedi faza: “Kako smo mi uopšte napravili dijete?” Nemojte da se plašite ili pomislite da vaš partner više nije predmet vaše seksualne želje. Vaše tijelo prolazi kroz toliko promjena da mora da napravi pauzu od seksa, kako bi se pripremilo na sve što ga tek očekuje. Ne brinite i ova faza, kao i sve druge, uskoro će proći.

Faza „Grudi rastu, seksualne želje se razmnožavaju”

Poslije prva tri mjeseca u kojima ste završili s mučninama (nadamo se), naglim promjenama raspoloženja (one će i dalje vrebati iza ćoška) i manjkom seksualne želje, vrijeme je za drugu krajnost. Ne morate da nam odgovorite na pitanje: “Da li se u vama bude neke seksualne fantazije, za koje niste ni mislili da ste sposobni?” Mi znamo da je odgovor potvrdan, rekli su nam drugari hormoni. Prepustite se, udovoljavajte sebi. Ne samo hranom već i seksom, hranom za ostala čula. Razgovarajte s partnerom, inspirišite ga, radite sve što vam padne na pamet. Grudi su vam veće, prokrvljenost genitalnih organa na vrhuncu, nema razloga da se ne osjećate odlično.  A nakon prvog orgazma u ovoj fazi trudnoće, osjećaćete se još bolje.

Pregnant, Belly, Hands, Heart, Love, Woman, Mother

Faza „Čekaj! Šta ako naškodimo bebi?“

Nakon što su grudi počele da rastu, na red je došao i stomak. Postajete svjesniji svog tijela koje je sada kuća jednom malom, novom životu za koji ste već sad odgovorni. Osjećate da se već pomiče i sama pomisao na seks tjera vas da se pitate: “Možemo li joj naškoditi?”. Naše iskustvo pokazalo je da je najbolje da ne radite ništa što ne želite. Seks radi seksa gubi smisao. Naravno, važno je da znate da bebi neće biti ništa. Ali, ako ova briga postane jača od želje za seksom, uvijek vam ostaju brojne opcije pružanja uzajamnog zadovoljstva, koje ne podrazumijevaju imaginarni prilazak bebi polnim organom.

Faza “Ne postoji poza u kojoj je seks moguć, a kamoli dobar”

Nakon faze u kojoj se bojite da ćete slomiti bebu, dolazi ona u kojoj jednostavno želite da beba izađe vani konačno. Izgledate kao nasukani kit i ne postoji poza u kojoj je seks dobar. Ako ste vi dole, pritisak na vas je prevelik, a i taj stomak je nekako uvijek u kadru. Ako ste gore, stvarate previše pritiska partneru. Ako i dalje imate seksualnu želju (postoje žene kod kojih njihov izgled, umor i nervoza od onog što dolazi potpuno potisnu seksualnu želju), pitajte čika gugla koje poze možete da isprobate. Igrajte se. Bez velikih očekivanja. Jer ono najveće samo što se nije rodilo.

Imate li vi neku fazu koju smo preskočili?

Odmah da vam kažemo, rođenjem djeteta počinju nove faze u vašem seksualnom životu. Svako ko bi rekao da se sve odmah vraća u normalu lagao bi ili je kroz sve to prošao tako davno da je zaboravio. Istina je da ćete, najvjerovatnije, imati više seksa za vrijeme trudnoće nego nakon porođaja. Zato u tih devet mjeseci nađite poze u fazama koje vam najviše odgovaraju i uživajte. To je najvažnije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije