SimpatičnoZabavna Lola

Menstruacija na Diznijev način

Znate li da je prošlo tačno sedamdeset godina od momenta kada je riječ “vagina” prvi put upotrijebljena u okviru TV programa? Upotrijebio je prijatelj našeg djetinjstva, Walt Disney, jer je 1946. godine njegova kompanija angažovana za produkciju filma pod nazivom „Priča o…

Sara Velaga

Znate li da je prošlo tačno sedamdeset godina od momenta kada je riječ “vagina” prvi put upotrijebljena u okviru TV programa?

Upotrijebio je prijatelj našeg djetinjstva, Walt Disney, jer je 1946. godine njegova kompanija angažovana za produkciju filma pod nazivom „Priča o menstruaciji“. Kratki, desetominutni animirani film, nažalost, nije nikad distribuisan u bioskope, ali ga je pogledalo preko sto miliona studenata medicine širom Amerike.

Na filmu je, zajedno sa stručnim timom Disney kompanije, radio i ginekolog Mason Hohn kako bi osigurao tačne naučne podatke. Upravo njegovo učešće omogućilo je ulazak u brojne škole i fakultet, jer je film doživljen kao edukativan, a ne samo zabavan.

Ukoliko odlučite da ga pogledate, primijetićete kako tok radnje izbjegava priču o seksualnosti ili reprodukciji. Bez obzira na to, moramo priznati da je urađen odličan posao, kada je u pitanju objašnjavanje biologije i samog menstrualnog ciklusa, jer je ponudio djevojkama hrpu savjeta, kako da se nose sa menstruacijom, a koji su i danas aktuelni i potrebni.

Storyofmenstruation

Sa obje tačke gledišta, istorijske i kulturne, veoma je zanimljivo i zabavno pogledati ovaj film sedamdeset godina nakon što je snimljen. Međutim, ako ne želite posvetiti punih deset minuta da biste ga pogledali cijelog, izdvojili smo neke dijelove koje bi bilo zanimljivo da pogledate.

Prvo spominjanje „vagine“(2:31)

Menstrualna krv je prikazana kao bijela umjesto crvena (4:05)

Razbijanje „starih tabua“(6:00)

Vježbe i savjeti za ublažavanje grčeva(7:32)

Video možete pogledati ispod

Današnjem vremenu ne nedostaje edukativnog sadržaja, o svemu što seksualnost i reprodukcija podrazumijevaju, ali tim sadržajima nedostaje tolika pažnja, kakvu je izazvao ovaj Diznijev film.

Ukoliko želite da vidite kako se svijet danas bavi temom menstruacije, posjetite Menstrupediu. Ovaj projekat pruža sveobuhvatne informacije o pubertetu, menstrualnim ciklusima, s ciljem razbijanja mitova i praznovjerja. Autorka Aditi Gupta, zajedno sa partnerom Tuhin Paulom, osmislila je i ilustrovala ovaj strip, koji broji preko 100 000 posjeta mjesečno, iz preko 195 zemalja.

Da li vam se više dopada video ili strip forma, odlučite same. Važno je jedino da budete informisane o ovom važnom događaju u vašem sazrijevanju, koji vas obilazi dvanaest puta godišnje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije