PorodicaPraktična Lola

Ako može princ, mogu i ja

Ako ste ikada poželjeli da vaše dijete bude odgajano i vaspitavano kao član kraljevske porodice – to je sada i moguće. U britanskoj kraljevskoj porodici je zimus odlučeno: najmlađi član porodice, princ George će, baš kao i njegovi otac i…

Maja Mihajlović

Ako ste ikada poželjeli da vaše dijete bude odgajano i vaspitavano kao član kraljevske porodice – to je sada i moguće.

U britanskoj kraljevskoj porodici je zimus odlučeno: najmlađi član porodice, princ George će, baš kao i njegovi otac i stric, prinčevi William i Harry, svoja prva znanja sticati u Montessori školi – obdaništu koje svoj rad temelji na načelima dječije slobode, nezavisnosti i razvoja. To podrazumijeva poseban program, prostor i materijale kao i osoblje obučeno da bude uvijek tu za dijete. Da mu pomogne da – (skoro) sve uradi samo. Sve i svi oko njega su tu da njegove mogućnosti prate, podrže i “poguraju”. Djetetu se ne naređuje, dijete se podstiče, djetetu se ne nameće, već mu se ostavlja da samo otkrije.

georges1

Princ George je spreman za Montessori vrtić, zasnovan na principima prve italijanske ljekarke i pedagoginje Marie Montessori

I sama princeza Diana je bila njegovateljica u obdaništu koje je podržavalo Montessori program i kao najbolji izbor za vaspitanje svoje djece vidjela je stimulativno okruženje u kojem samostalnost djeteta dolazi kao rezultat njegove slobode da se razvija prema sopstvenim mogućnostima.

Vrtići koji rade po principima Montessori pedagogije od nedavno postoje i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu su tu obdanište i privatna osnovna škola Blooming Child, u Banjaluci jaslice i vrtić Montessori Kindergarten, a u Zenici privatna predškolska Dječija Montessori kuća i Prva osnovna Montessori škola. Sve ove ustanove svoj rad baziraju na otkrićima prve italijanske doktorke Marie Montessori koja je svoj život posvetila pronalaženju najpodsticajnijih uslova i metoda za razvoj djeteta.

Stoga, nije čudno da to podrazumijeva bitne razlike u odnosu na klasične vrtiće kada je riječ o vaspitačima, materijalima, ali i samom prostoru u kom djeca borave.

Montessori-vrtic-Viska-08

U Montessori vrtićima, sve je po mjeri djeteta

„Glavna osobina Montessori vaspitača je njegova lična sposobnost da ostavi prostor djetetu da dođe do izražaja istovremeno prepoznajući u kom periodu osjetljivosti za razvoj se nalazi i shodno tome ga u pravom momentu, na pravi način spoji sa odogovarajućim materijalom,“ kaže Danijela Risović, osnivačica i vlasnica Montessori Kindergartena, koju su manjak vrtića i želja za drugačijim pristupom pokrenuli da otvori posebno mjesto za najmlađe. Uključujući i njenog sina.

A kako u tom, tako i u ostalim Montessori vrtićima, vaspitači usmjeravaju dijete dopuštajući mu da otkriva svijet, da bude slobodno da bira igračke, da se kreće, pa i da se isprlja. Jer – što da ne?

Igre u pjesku, sađenje biljaka u bašti, hodanje po zemlji, sve u čemu dijete uživa istovremeno služi i za razvoj njegovih čula i inteligencije u svim pravcima. Nenametljivo, poput klasične muzike u pozadini, cjelokupna posebno uređena i opremljena okolina djeluju pozitivno: prirodna svjetlost, nježne boje, lako dostupne igračke i materijali uklopljeni tako da na svakom koraku dijete osjeća sigurnost i slobodu.

13230190_1727142187561408_9091723636708421199_n

U Montessori Kindergartenu u Banjaluci, djeca se slobodno igraju sa zemljom, na zemlji, stvaraju i uče.

„Ovdje je presudna sinergija između djeteta, vaspitača i Montessori materijala, to jest, cijelog ambijenta. Tako dijete gradi svoju bazu znanja i sposobnosti neophodnih za kasnije obrazovanje i život. Način na koji to radi vaspitač, zajedno sa djetetom, koristeći odgovarajuće materijale, je kao kada gradite skelu. Kada učvrstite osnovu, gradite korak po korak sve više i dalje,” ističe Danijela.

Koliko je ovaj pristup vrijedan pažnje govore njegova dugovječnost, rasprostranjenost, kako i nevjerovatan uspjeh onih koji su kroz njega prošli. Od slavnih imena s početka vijeka, poput malade jevrejske spisateljice Anne Frank, preko kolumbijskog pisca Gabriel Garcia Marqueza do osnivača Googlea, Larry Pagea i Sergeya Brina ili slavnog Georgea Clooneya.

A zanimljivo je da je i kod nas Montessori priča povezana s kraljevskim purpurom. Krenula je 2008. s crvenog tepiha kada je Maelys de Rudder Tanović, supruga bosanskohercegovačkog oskarovca Danisa Tanovića, pokrenula sarajevske centre. Baš uz njenu pomoć i uz podršku Montessori Centra u Londonu, od prošle godine i banjalučka djeca imaju mogućnost da svoje predškolske dane provode u Montessori obdaništu.

environment-3-6

Djeca mogu da biraju aktivnosti, svoje mjesto, mogu da biraju da sjede na podu ili za stolom i rade uz podršku vaspitača

Najbolji odgoj je nadohvat ruke. Ipak, treba istaći da, bez obzira koliko posebna sredstva kojima raspolažu ovi vrtići činila dane mališana sadržajnijim, nezamjenjivu ulogu u odrastanju i razvoju, prije svega, igraju ljudi oko njega. Otvorenost i ohrabrenja koja dobija svakog dana su jednako bitni.

Zato, probajte primijeniti neke od Marijinih principa i sami: da na svoje dijete gledate kao na nekog kome samo treba malo pomoći da iskaže što umije; da ne radite stvari umjesto njega, već pokažete kako da ih uradi samo; da budete strpljivi i doslijedni; da uočite šta to privlači vaše dijete, šta mu okupira pažnju i da ga podržite u tome. Sva svakodnevna mala ohrabrenja mogu da mu pomognu da izraste u velikog čoveka kog svako dijete krije u sebi.

M_Montessori07

Maria Tecla Artemisia Montessori posvetila je život djeci i pronalaženju i razvoju metoda koji će razvijati motivaciju, pažnju, koncentraciju, samoregulaciju i kreativnost

Suština Montessori pristupa leži u podršci koju dijete dobija, pažnji i spremnosti da se čuju i prepoznaju njegove potrebe. Vi ste, ipak, prva osoba koja je tu, na koju se oslanja prije i poslije dana u vrtiću. Tako da nije nužno da vaše dijete pohađa Montessori ustanovu da bi imalo potrebnu podršku gdje je ona najpotrebnija. Na kraju i ako ne možete upisati svoje dijete u Montessori vrtić, svakako možete slijediti savjete za roditelje italijanske fizičarke, ljekarke i genijalne pedagoginje Marie. Sigurno će donijeti rezultate. Pročitajte ih:

 • Djeca uče iz onoga što ih okružuje.
 • Ako dijete često grdimo, ono uči kako da osuđuje druge.
 • Ako dijete često hvalimo, ono uči kako da cijeni druge.
 • Ako prema djetetu pokazujemo neprijateljstvo, naučiće da se bije.
 • Ako ste iskreni sa svojim djetetom, on će naučiti šta znači pravednost.
 • Ako dijete često ismjevate, ono postaje stidljivo.
 • Ako se dijete osjeća sigurno, ono uči da vjeruje ljudima.
 • Ako djetetu prečesto govorimo “Sram te bilo”, ono će naučiti da se uvijek oseća krivim.
 • Ako se dijete često ohrabruje, ono će imati veliko samopouzdanje.

nasveti-marije-montesori-kako-postati-boljsi-stars

 • Ako djetetu pružite podršku, biće samouvjereno.
 • Ako dijete živi u prijateljskom okruženju i osjeća da drugima treba, naučiće kako da nađe ljubav.
 • Nikada nemojte da pričate loše o djetetu, bilo u ili van njegovog prisustva.
 • Koncentrišite se na to da razvijate dobro u svom djetetu. Tako neće biti mjesta za loše.
 • Uvek saslušajte i odgovorite na dječije pitanje ili molbu ukoliko vam se ono obrati.
 • Poštujte dijete čak i kada napravi grešku. Tako će vrlo brzo moći da ispravi svoju grešku.
 • Uvijek budite spremni da pomognete djetetu kojem je potrebna pomoć i da se povučete u stranu kada vidite da se snalazi.
 • Pomozite djetetu da rano ovlada stvarima. To ćete učiniti tako što ćete se pobrinuti da je svijet oko njega ispunjen pozitivnošću, mirom i ljubavlju.
 • Uvek se lijepo ponašajte pred djetetom. Pokažite mu kako da postane najbolja osoba koja može biti.
 • Poštujte dijete koje odmara, posmatra aktivnosti druge djece ili razmišlja o nečemu što je radilo. Nemojte mu se obraćati, niti ga tjerati na neku drugu vrstu aktivnosti.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije