DogađajiRadoznala Lola

Imamo molbu za vas – čuvajte ježeve!

Ako uočite malog bodljikavog sisara, smotanog u klupko ili opruženog, kako cijelom dužinom zauzima “čak” 25 centimetara puta, sklonite ovog samotanjaka koji najviše voli da izlazi u sumrak i šeta se noću. Ukoliko pronađete bebu ježa, koja je ostala bez…

Maja Mihajlović

Ako uočite malog bodljikavog sisara, smotanog u klupko ili opruženog, kako cijelom dužinom zauzima “čak” 25 centimetara puta, sklonite ovog samotanjaka koji najviše voli da izlazi u sumrak i šeta se noću. Ukoliko pronađete bebu ježa, koja je ostala bez majke, možete joj pomoći. Udomite i hranite kozjim mlijekom malog bubojeda dok ne ojača, a onda ga pustite u samostalnu šetnju, jer jež je, ipak, divlja životinja i da bi bio srećan, potrebna mu je njegova sloboda. Kao i čovjeku, uostalom.

Jež

Ženka ježa donese na svijet od jedne do deset beba

Da li se i vama desilo da pokušate da se stavite u ulogu nekog drugog ili govorite u nečije ime? Sada je organizacija Sloboda za životinje odlučila da se stavi u ulogu ni manje ni više nego ježa i da mu da glas u sezoni parenja, kada su ove životinjice naročito ugrožene:

 Zdravo, automobilisti! Samo da vas podsetim da mnogo pazite na putevima, jer je proleće sezona malih ježeva! Veoma su lepi, bezopasni i vrlo korisni! Oslobodiće vas puževa, zmijskih jaja, malih otrovnica, larvi insekata štetnih za vrtove i bašte i još toga… Zaštitite me, vratiću vam stostruko, a uštedećete i na pesticidima.

Dakle, baš kao što su psi vjerni čuvari, sem što im je životni vijek gotovo jednak, tako vas i ježevi čuvaju. Oni su tu da se, sa svih šest hiljada bodlji, suprotstave (i pojedu) onim stvorenjima kojih se većina nas najviše plaši: glistama i bubama. Zato, obratite pažnju kada ste na cesti.

cute-hedgehogs-a-06

Ježevi zimu provde spavajući, ušuškani u gnijezda koja naprave tokom jeseni

Vozačima se inače uvijek skreće pažnja da poštuju ograničenu brzinu, da ne voze pod uticajem alkohola, da vežu pojas, da ne koriste telefon u toku vožnje. Iako su ovo sve zakonom propisane norme, ipak se često krše pa ih se opet i iznova ponavlja, moli i upozorava. Što zbog vlastite sigurnosti, što zbog sigurnosti svih ostalih živih bića. Ali ovih dana tu je jedno upozorenje koje se ne tiče zakonskih mjera i koje neprijetećim glasom kaže: “Oprez. Jež na putu”.

Možda ćemo vas dodatno motivisati ako vam kažemo da imamo nešto što Amerika nema.

Budite iznad zakona. Spasite ježeve.

Oni svakog dana spasavaju vas.

hedgehog_2

Pobrinite se da priča ima srećan kraj, baš kao u Ćopićevoj pjesmi: Po šumi danas, bez staze, puta, Ježurka Ježić lovi i luta. Vještak i majstor u poslu svom, radi i čuva rođeni dom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije