FantastičnoZabavna Lola

Vježba koja će vas za tri minute opustiti. Obećavamo.

Da vam kažemo nešto odmah na početku: 80% ljudi na svijetu NE ZNA da diše. Sigurno ni vi ne znate. Mi se tako odnosimo prema stvarima koje se podrazumijevaju. Dišete vi, naravno, ali kako?

Maja Mihajlović

Opustite se i mirno udahnite nekoliko puta. Da li ste uživali u dubokom disanju i osjećaju vazduha koji vam ispunjava pluća? Da li ste se, bar na sekundu, opustili?

Način na koji dišemo zaista ima veliku moć i može djelovati pozitivno na tijelo i duh. Zato je važno da postanete svjesni snage skrivene u disanju. Krenite tako što ćete da uradite ovaj kratki test: posmatrajte svoj stomak dok dišete. Da li se širi sa svakim udahom ili se skuplja?

Ukoliko vam se prilikom udisanja stomak lijepi za kičmu ili ako se uopšte ne pomijera, to znači da ste ili anksiozni ili pod stresom. Dakle, vrijeme je da se podsjetite osnova disanja. Pomoći ćemo vam da to učinite kroz trominutne joga vježbe koje mogu, ako im se posvetite, da vam promijene život.

breath (1)

Mnogi od nas su usvojili nezdrave navike disanja koje bismo trebali ispraviti. Umjesto da punim kapacitetom pluća unosimo vazduh u stomak, mi grudima dišemo veoma plitko, zbog čega često svoje organe ostavljamo bez dovoljno neophodnog kiseonika. To sve negativno utiče na varenje, ali i izaziva nepotreban osjećaj anksioznosti i stresa.

Zato treba unijeti promjenu u način na koji dišemo i kako doživljavamo taj proces, a ako neko zna sve o tome, onda su to jogiji koji čak vjeruju da je svakom od nas dodijeljen određen broj udisaja, a da posljednjim udahom mi napuštamo ovozemaljsko tijelo. Oni već dugo disanjem utiču na svijest i zdravlje praktikujući vježbu zvanu pranayama.

Kako bi produžili životni vijek, jogiji praktikuju sporo, duboko, disanje iz stomaka. Ono udisajima i izdisajima vraća normalan ritam, dok istovremeno hrani cijelo biće. Njegovim praktikovanjem poboljšava se probava, ubrzava cirkulacija, podstiče limfna drenaža i izbacuju se veće količine toksina. Nije prazna priča, probajte.

S druge strane, takvo produženo udisanje i izdisanje, koje masira jetru, stomak i unutrašnje organe, donosi mir i ublažava stres pa ćete vrlo brzo osjetiti njegov uticaj na istančane nerve. Probajte ove vježbe i prosudite same.

breathing1_cover

Vježbanje disanja iz stomaka

  1. Udobno sjednite. Izdužite kičmu.
  2. Isprepletite prste i spustite ruke na stomak. Zatvorite oči i usta. (ne virite!)
  3. Udahnite polako i duboko kroz nos, šaljući vazduh u stomak. Osjetite kako vam se širenjem stomaka ruke pomijeraju. Izdahnite polako i duboko kroz nos. Osjetite kako se ruke zbog skupljanja stomaka vraćaju prema vama. Ponovite ovo dva puta.
  4. Sa sljedećim udahom produžite udisaj dok izbrojite do pet. Da biste zadržali ritam brojte u sebi: om 1, om 2, om 3, om 4, om 5. Osjetite li kako vam se stomak širi?
  5. Izdahnite polako brojeći do deset. Osjetite li kako vam se stomak skuplja?
  6. Ponovite ovu vježbu devet puta, tako da je udisanje na pet, a izdisanje na deset.
  7. Kada završite, opustite ruke i vratite se normalnom disanju. Osjetite kako vam kroz tijelo struji umirujuća energija.

Praktikujte ovu vježbu jednom ili dva puta dnevno, ali i svaki put kada osjećate da ste pod stresom. Tako vam neće trebati dugo da uspostavite normalan, zdrav način disanja koji smiruje i njeguje vaše tijelo i vaš duh.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije