LjudiRadoznala Lola

Koje žene vladaju svijetom?

Who run the world? Girls! Muškarci vladaju svijetom, a žene muškarcima, dobro je poznata izreka. Međutim, ne bismo se složili ni sa ovim prvim dijelom, s obzirom na liderke za koje znamo. Nije ovo feminizam u procvatu, ali kada istražimo…

Sara Velaga

Who run the world? Girls!

Muškarci vladaju svijetom, a žene muškarcima, dobro je poznata izreka. Međutim, ne bismo se složili ni sa ovim prvim dijelom, s obzirom na liderke za koje znamo. Nije ovo feminizam u procvatu, ali kada istražimo malo bolje i zavirimo ispod površine, žene liderke svuda su oko nas. Mi smo se ipak odlučili pozabaviti onim svjetskim svima, manje-više, poznatim i pokazati vam da biti žena znači imati moć. Možda je još uvijek niste svjesne, ali nakon ovih primjera, nadamo se da ćete podići nivo samopouzdanja i shvatiti da možete da vladate.

Najaktuelnija, a ujedno i glavna, utrka je ona između Donalda Trampa i Hilari Klinton. Bez obzira na ishod samih izbora, ova žena je itekako omogućila vidljivost ženama i pokazala da jednakost može da postoji. Da to nisu samo isprazne riječi, već konkretna djela, svjedoče njene godine rada i zalaganja.

Nakon pravnog fakulteta, zanemarila je mogućnost posla u struci i prihvatila posao u Children˙s Defense Fund. Radila je sa tinejdžerima u popravnim domovima u Južnoj Karolini i pomagala porodicama sa djecom sa poteškoćama. Prioriteti su joj bili i ostali pomaganje djeci i porodicama.

Kao žena predsjednika Amerike, zalagala se za reforme zdravstva. Kada su svi pokušaji propali, nije odustajala. Radila je i sa republikancima i demokratima kako bi pomogla stvaranju Children’s Health Insurance Program. Danas ova organizacija omogućuje zdrastvenu zaštitu, za više od osam miliona djece širom svijeta. Osim toga, bavi se pravima LGBT populacije kao i ženskim pravima koja su, ujedno, ljudska prava. Sve to kako bi svijet učinila ravnopravnijim mjestom za življenje. Međutim, nije samo ona vrijedna spomena kada su u pitanju žene predsjednice.

Dilma Rusef prva je i trenutna predsjednica Brazila. Poznata kao “Čelična lejdi” ona je jedna od najjačih žena u svijetu. Bila je mučena i zatvorena u zatvoru za vrijeme vojnog režima u državi, 1970. godine. Međutim, svojim primjerom nastojala je ohrabriti žene pa je za vrijeme svog mandata stekla i epitet “majka nacije”. Uspješno se borila protiv korupcije, ulagala u saobraćajnu infrastrukturu, zdravstveno osiguranje i obrazovanje. I bori se i sad.

Kćerka dugogodišnjeg vladara Južne Koreje, Park Geun-hje prva je predsjednica ove države. Ova žena izborila se sa smrću svoga oca, kao i ubistvom majke, nakon čega je preuzela vlast i nastavila hrabro. Nikada se nije udavala i sav je svoj život podredila očevoj ostavštini, kako bi čvrsto i odlučno vodila državu. Ona je prva žena na vlasti u ovoj državi i smatra se jedanaestom najuiticajnijom ženom u svijetu. Osim toga, vodi zemlju sa četrnaestom najrazvijenijom ekonomijom u svijetu, što je veliki izazov, ali i odličan primjer da se upornim trudom i zalaganjem može sve.

Elen Džonson Serlif žena je koja je među najzaslužnijima za poboljšan položaj crnkinja, jer je prva izabrana crnkinja na mjesto predsjednice u Africi. Postala je predsjednica Liberije 2006. godine i otada se nalazi na ovoj poziciji, zalažući se za prava žena. Dobitnica je Nobelove nagrade za mir 2011. godine. Kao žena koja je istinski borac za ženska prava, majka je četvoro djece i baka šestoro unučadi, a razvedena je. To je ipak nije spriječilo da bude odlična u usklađivanju svih svojih obaveza.

Kristina Fernandez de Kiršner trenutna je predsjednica Argentine. Ujedno je i prva i ponovo izabrana žena predsjednica. Međutim, osim što je autoritativna i uspješna, ova žena je spremna našaliti se čak i na svoj račun. Tako je njen plesni video u sklopu kampanje pregledan preko 200 000 puta na jutjub kanalu.

Kolinda Grabar-Kitarović 2008. godine postala je veleposlanica Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Na dužnost pomoćnice glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju imenovana je 2011. godine i na toj dužnosti ostala je do 2014. godine, kao prva žena u istoriji NATO-a koja je imala dužnost pomoćnice glavnog sekretara i najviše rangirana žena u NATO-u. Sada je predsjednica Hrvatske, a ujedno i prva žena na ovoj poziciji u Hrvatskoj. Osim toga, ostvarena je kao majka dvoje djece i udana za Jakova Kitarovića. Definitivno je žena koja je napravila istorijski iskorak na našim prostorima, kada su u pitanju žene i vlast.

 

 

Svaka od ovih žena, a i mnoge druge, uspijevaju naizgled nemoguće. One su žene koje vladaju svijetom, vode porodične živote, održavaju balans između privatnog i poslovnog i pokazuju da se može. To su žene koje stoje rame uz rame sa muškim kolegama, podsjećajući ih da nije važna visina njihovih potpetica već visina njihove inteligencije. Žene predsjednice, bilo da se radi o mandatu ili više njih, su žene pobjednice. One su omogućile i omogućuju vidljivost žena u svijetu. Rodna ravnopravnost se na ovaj način i postiže, jer voditi državu znači biti odgovorna, spremna i samosvjesna žena. Žena koja je izabrala uspjeh i pronašla sredstva kako bi ostvarila sve svoje ciljeve. Drage žene, svaka od vas je pobjednica u nekoj sferi društva – podignite svoje samopouzdanje i vjerujte u sebe. To je prvi preduslov da i drugi počnu vjerovati u vas.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije