LjudiRadoznala Lola

Zašto se Kim Kardashian skida?

Kim Kardashian i Emily Ratajkowski (američka glumica i model) su na Instagram postavile zajedničku fotografiju u toplesu. Doduše, bila je tu i cenzura u vidu crnih linija koje pokrivaju bradavice. Da se ne lažemo, sve se tu vidi i jasno…

Redakcija

Kim Kardashian i Emily Ratajkowski (američka glumica i model) su na Instagram postavile zajedničku fotografiju u toplesu. Doduše, bila je tu i cenzura u vidu crnih linija koje pokrivaju bradavice. Da se ne lažemo, sve se tu vidi i jasno je kao dan. I šta sada? Da zanijemimo, gledamo crnu liniju i divimo se ženskoj snazi? Skinule su se, pokazale srednji prst,”okinule” fotografiju dok se gledaju u ogledalo i osnažile su – šta? Koga? Sebe ili ostatak ženskog roda? Oprostite, ali kada je termin “skidanje” u rječnicima zamijenjen sa “osnaživanje”? Kim Kardashian često ima inspirativne momente na društvenim mrežama pa je čak tvitala o tome kako je jako bitno da žene izražavaju svoju seksualnost i dijele to sa javnošću. Opet osnaživanje?

Kim and Emily

Govorimo li o osnaživanju, liberalizmu i kontroli ako se skinemo, fotografišemo i podijelimo sa ostatkom svijeta? Kim Kardashian je odavno shvatila kako funkcioniše svijet showbiza, ali jeste li i vi? Da li ste svjesni da njene obnažene grudi nisu ništa drugo do samopromocija? Osnaživanje nije marketing – može jako lijepo da se uklopi u priču i proda, ali nije zamjenica. Marketing je marketing, inspirisanje i podrška te u konačnici osnaživanje, a u ovom slučaju žena je nešto sasvim drugo.

I dalje je riječ o Instagram fotografiji na kojoj dvije žene promovišu, prvenstveno sebe, a zatim i svoje proizvode, a koji u konačnici uzimaju novac iz vašeg i stavljaju u svoje džepove. One su same sebi svrha – uložile su u sebe da bi izgledale baš tako kako izgledaju, a fotografije su samo način da dodatno “iskaču iz pašteta” i nameću se kao ideal ženske ljepote i snage.gallery-1457439383-kim-kardashian-naked-1

Ne jedu, vježbaju, posvećuju veći dio dana samo vlastitom izgledu, a sve u svrhu zarade. Možda se osjećaju dobro dok sve to rade i kontrolišu svoja tijela u svrhu profita. Izgledaju da bi (se)prodale. Pogledajte detaljnije pomenutu fotografiju i pokušajte obratiti pažnju na sitnice koje se redovno zanemaruju. Sve je odrađeno planski, od ambijenta preko svijetla do poze – sve u svrhu isticanja najboljeg što imaju. Fotografija u toplesu sa crnim linijama preko grudi sigurno nije nastala dok su njih dvije razgovarale o slobodi i pitanjima ravnopravnosti u društvu. Vjerovatno ih se ne tiče porodiljni dopust ni siromaštvo pa valjda je bitnije “osnažiti” jedna drugu ispred gomile svijetla i sređene scenografije  dok “sasvim slučajno” gledaju u ogledalo sa mobitelom u rukama. Popularan, odnosno, “osnažujući” model mobitela. Odrađeno, isfliterisano i pušteno u javnost. Osnažile su sebe i mase. Dvije potpuno privilegovane i zaštićene žene su se fotografisale u toplesu, pokazale svijetu srednji prst i osnažile ženski rod. Počasni doktorati da im se dodijele i to čim prije, ali iz oblasti marketinga i samopromocije, jer to i zaslužuju.

Kardashian je prepoznatljiv brend. Previše ih ima svuda i u svako doba, nameću se do te mjere da je postalo skoro pa nemoguće zaobići fotografiju Kim Kardashian. Ona više nije “tamo neka”- svi znamo za nju. I sve to ne bi bilo loše da se ne priča o osnaživanju dok se gledate gole ogledalu sa mobitelom u rukama. Golotinja diktira razvijanje ličnosti, golotinja se nameće kao jedino moguće rješenje za sve mlade djevojke – skinite se i imaćete dosta odjeće, super muža, dijete i po cijeli dan možete samo da se fotografišete. Vaše je samo da se skinete i “osnažite”, ostalo će da se desi. Nekako.

Kim je privukla pažnju i opet će. Dok ona naplaćuje jedan jedini post u nezamislivo vrtoglavim ciframa samo za pojavljivanje, do tada djevojčice u društvu smišljaju kako će i one biti isto kada porastu jer pobogu, to je ono što znači da budeš snažna i jaka žena – fotografija nagog tijela je garancija sreće. Valjda. I Kim to radi, a valjda Kim zna najbolje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije