VauZabavna Lola

Štetosteron: Ich bin ein Feminist

Bonton nalaže da se prvo predstavim. Bonton mi je kupila bivša djevojka za rođendan nakon što sam kod njenih na slavi dva puta ispraznio oval sa mesom, jednom gajbu piva, a za veliko finale i sadržaj stomaka po sestriću Sretenu….

Štetosteron

Bonton nalaže da se prvo predstavim. Bonton mi je kupila bivša djevojka za rođendan nakon što sam kod njenih na slavi dva puta ispraznio oval sa mesom, jednom gajbu piva, a za veliko finale i sadržaj stomaka po sestriću Sretenu. Što se imena tiče, mislim da su te staromodne fore davno prevaziđene. Štetosteron, i to je to.

Ja sam jedino muško u redakciji punoj žena. “Wow!”, uzviknuće naivan muški čitalac, neki Bogdan recimo. Ne, Bogdane, nisam u poligamnom raju i one ne hodaju po našoj zajedničkoj kancelariji u donjim gaćama sa jedinom željom da mene učine srećnim. Vrati jezik u usta. Volim pivo, Pink Floyd i žene, ne nužno tim redoslijedom.

Simbol za portal, vijesti sa one strane ili tako nešto

Desničar

MODERN DAY MAN

Sad, da ne bismo kao pri svakom upoznavanju imali onu neprijatnu tišinu i “kakvo je ovo vrijeme, majku mu, ne valja nikako sunčan Božić…”, evo pričaću ja.

Ne, ovo nije moj pokušaj da se “uvučem” isključivo ženskom radnom kolektivu (mada nije da se ne bi’ uvlačio, hehe). Stvar je u tome, draga moja braćo po kombinaciji hromozoma, što smo (manje – više) postali beskorisni. U praktičnom smislu, naravno. Ljubav i ostale mambo–džambo neopipljive stvari ćemo isključiti iz jednačine.

Dajte mi šansu da ovu revolucionarnu tezu pokušam obrazložiti u par redova. U neka davno prošla vremena, dok su još dinosaurusi hodali Zemljom i slušali muziku sa vokmena, muškarac je bio izvor blagostanja. Donosio je kući gablec koji ubije, čuvao i štitio porodicu. Žena je sjedila kraj ognjišta, rađala, spremala to što čovjek ulovi i sakupi, vodila brigu o sitnoj djeci i čistila pećinu brezovom metlom.

Prije 50 godina je, naprimjer, otac moga oca imao svoju zemlju i sam je napravio svoju kuću. Sam je hranio svoju stoku, drva za zimu je sam donosio iz šume, njegovo je bilo i da ubije štogod za slaninu i pršut. Dakle, da obezbijedi da porodica ima gdje da spava i šta da jede. Njegovo je bilo da radi te “velike” poslove.

Babino je (pogađate) bilo da sjedi kući kraj šporeta, rađa, sprema to što čovjek ubije (ovaj put u svom dvorištu), da čisti dvorište brezovom metlom.

metla-brezova

Model za kvidič


RASPLET

Mnogo šta se promijenilo u posljednjih pola vijeka. Zahvatio nas je (kako jedan od kandidata za rektora BL Univerziteta u pjesničkom zanosu odvali) nezaustavljivi stampedo globalizacije. Ekonomija i tehnologija su pomjerile ljude u gradove, razbile poslove na djelatnosti. Drugim riječima – ne moraš više sam da ubiješ svinju, sad imaš mesara kojem platiš da to uradi za tebe i osjećaš se puno bolje dok zatrpavaš facu šniclama. Ne praviš sam svoju kuću – vjerovatno se useliš u stan u zgradi koju je neko drugi napravio.

Obrazac podjele na muške i ženske poslove je donio to da muškarci u kući ne rade ništa. Svijet je uznapredovao na taj način da su muški poslovi pretvoreni u “platiš čovjeka”, a ženski ostali manje-više isti. (Jeste, postoji mašina koja opere i osuši veš, ali je još uvijek neko mora napuniti, isprazniti, et cetera). To znamo mi, znaju i one.

Avaj! Zato što nas (ipak, uglavnom) vole, ne žele da se osjećamo kao totalni sunđeri. Osim seksualnog preznojavanja, postoji još jedna stvar u kojoj su muškarci prijeko potrebni tim bespomoćnim, krhkim stvorenjima. “Koja?”, upitaće Bogdan češkajući tjeme. Tehnologija. Koliko puta ste čuli od žene da joj je “drug instalirao windows” ili Viber na telefon? Čast izuzecima. To su sve radnje koje prosječno inteligentan kefir može savladati! Zašto žene onda ne mogu? Bogdane, one mogu, ali ne žele (zeka, hehe). Dolazim sad do dijela u kojem se demonstrira prirodna perfidnost i nadmoć žena.

Ubijeđen sam da žene genetski, ispod kože, odbijaju da se “razumiju u te stvari” kako bi, eto, nama bacile mrvicu osjećanja muškosti i neophodnosti u njihovim životima. Toliko nam daju. Kad im ponestane to malo samilosti, slijedi nam metla. Brezova, dabome.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije