FeminizamHrabra Lola

Feminizam u posjeti patrijarhatu

Centar za djevojke dočekao je svoje punoljetstvo. Zato su djevojke i žene odlučile proslaviti ovaj rođendan druženjem u prostorijama udruženja Oštra Nula u Banjaluci. Predstavnice centra, Tatjana Nikolić i Silvija Mihajlović predstavile su rad i ideje svojih članica, kao i samo…

Sara Velaga

Centar za djevojke dočekao je svoje punoljetstvo. Zato su djevojke i žene odlučile proslaviti ovaj rođendan druženjem u prostorijama udruženja Oštra Nula u Banjaluci. Predstavnice centra, Tatjana Nikolić i Silvija Mihajlović predstavile su rad i ideje svojih članica, kao i samo osnivanje centra.

Potreba za osnivanjem ovakve organizacije rodila se u trenutku kada je nasilje nad ženama postalo, nažalost, suviše rasprostranjeno. Tada je pokrenuta ideja o SOS broju, a nakon toga kockice su se posložile. Tri ključna problema: nasilje u vezama, institucionalno nasilje i trgovina ljudima bili su više nego dovoljni da ove žene odluče da se udruže i počnu da snažno djeluju profeministički.

Mnogo je djevojaka došlo na neku od radionica, a potom trajno ostalo kao članice ove organizacije, jer ako ste ikad vjerovali da postoji superwoman, onda je ovo organizacija za heroine. Ne samo da rade sa djevojkama i ženama, već vješto koketiraju sa nadležnim organima koji, korak po korak, postaju rodno senzibilni. Njihovim radionicama prisustvovali su policajci, sudije, tužioci, stavljeni u ulogu žrtve. Time im je, barem nakratko, predstavljeno u kakvom nezavidnom položaju se žena može naći. Jer dok se ne nađete u ulozi druge osobe, teško možete i zamisliti kako joj je.

No, to je tek početak ove uspješne priče. Ove žene primjer su multitalentovanosti nastale iz amaterskog bavljenja umjetnošću. Osmislile su, otpjevale i snimile feminističku himnu. Odigrale nekoliko predstava, od čega izdvajamo „Dobro telo“ Eve Gusler. Moto: „Budite hrabre, zavolite svoje tijelo“, poručuje svim ženama da obožavaju svaki dio svog tijela, bio on u XS ili XXL veličini.

foto: Oštra Nula

Iskorak u društvu, vremenu i aktivizmu zasigurno je forum teatar. Prvi takav pod naslovom „(NE)sigurna“, izveden je u februaru ove godine. Prikazane su tri ključne situacije koje se bave problematikom nasilja. U trenutku kulminacije događaja gluma se prekida i tu nastupa interakcija sa publikom. Oblik kamernog teatra, gdje je publika zapravo i dio scene, omogućava komunikaciju i shvatanje problema. Ovo je naročito značajno za djecu iz osnovnih i srednjih škola koja su imala mogućnost da sama uoče, definišu i riješe problem.

Festival „Art femine“ dio je njihovih projekata, a omogućava ženama da se izraze, budu viđene, saslušane i ono najvažnije – poštovane. Likovna kolonija, kao jedna od ideja koje su nedavno pokrenule, naišla je na sjajan odaziv pa sada imaju i primjere samostalnih izložbi nekih od članica. Žene su sposobne, elokventne, a sada i vidljive, jer im se ustupa zasluženi prostor.

Rodno osjetljivi jezik nešto je na čemu rade konstantno, ali nedovoljno se na to još uvijek obraća pažnja. Ljudi često nesvjesno izostavljaju nastavke i dodatke za žene u množinama, ne misleći da pri tome nanose neku štetu. Međutim, nevidljivost je veoma problematična. Ukoliko se na vrijeme ne ukaže da postoje žene koje rade, mogu i znaju biti na odgovornim pozicijama, smatraće se da ih nema. Svaka od nas treba da se izbori za svoja prava i argumentovano ukaže na svoj rad i trud.

Naravno, neizostavno je uključiti i muškarce u proces osnaživanja i većeg uključivanja žena, kako bi se naglasilo da je to zajednička borba. Nas za svoja prava, a njih za osjetljivost na ta ista. Bilo da se radi o vašem bratu, mužu, poslodavcu ili prijatelju, on treba da zna da to što ste žena ne predstavlja disbalans u vašoj komunikaciji. Ravnopravnost nije teorija, već treba da postane praksa. Zato podržite rad Oštre Nule, stanite uz njih, informišite se i budite dio njihovih projekata. Jer njihova borba je borba svih nas. Bez obzira na pol.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije