SimpatičnoZabavna Lola

Legenda indijanskog plemena Čejeni koju ćete prepričavati

Taj narod vjeruje da su se jednog dana životinje naljutile na ljude što ih toliko jedu i zbog toga su odlučile da im se osvete tako što je svaka od njih riješila da čovjeku da jednu bolest. To su čule…

Redakcija

Taj narod vjeruje da su se jednog dana životinje naljutile na ljude što ih toliko jedu i zbog toga su odlučile da im se osvete tako što je svaka od njih riješila da čovjeku da jednu bolest. To su čule biljke i jako su se naljutile zato što su njih životinje jele u još većoj mjeri. Zbog toga su se sastale i nakon vijećanja odlučile da za svaku bolest koju prouzrokuju životinje čovjeku pruže lijek. Taj lijek je danas poznat širom svijeta kao ukusan topli napitak ili kraće rečeno – čaj.

Kad god prehlada zakuca na vrata, prvo za čim većina ljudi posegne su čajevi. U dalekim zemljama Azije, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu, čaj je odavno zamijenio kafu na prijateljskim druženjima. Pije se na razne načine; sa mlijekom, šećerom, medom ili malo limuna. Široka je lepeza čajeva koje možete piti i kada niste bolesni, ali u ovom tekstu ćemo ipak govoriti o onim ukusnim, toplim napicima koji imaju mogućnost da itekako poboljšaju vaše zdravstveno stanje. Važno je napomenuti da se nijedan od ovih čajeva ne smije konzumirati prije konsultacije sa vašim doktorima.

 

čajČaj od majčine dušice

Nadzemni dio majčine dušice koristi se za pripremanje izuzetno ukusnog čaja koji blagotvorno djeluje kod blagih problema sa varenjem, a pored toga je veoma dobar za ublažavanje kašlja i olakšavanja tegoba kod bronhitisa. Ukoliko ste nervozne, popijte šolju čaja od majčine dušice pošto on umirujuće djeluje na vaš nervni sistem.

 

Čaj od koprive

Sigurno već znate da listovi koprive u dodiru sa kožom mogu da vas opeku, ali ne brinite, čaj od ove biljke nema to dejstvo.  Naprotiv, u narodnoj medicini uspješno se koristi kao jedan od najboljih prirodnih lijekova za anemiju, povišeni krvni pritisak, reumu, artritis, kašalj, prehladu, infekciju mokraćnog sistema, probleme sa bubrezima i mokraćnim mjehurom.

 

Čaj od kukuruzne svile

Koliko puta ste odlučile da skuvate uvin čaj kako biste ublažile probleme sa mokraćnim mjehurom i kanalima? Ukoliko vam slabo pomaže, ne očajavajte pošto postoji jedan koji će vam sigurno olakšati tegobe. To je čaj od kukuruzne svile. Zvuči vam neobično? Uzmite kutiju uvin čaja, pročitajte sastojke koji se nalaze u njemu i vidjećete da je jedan od njih, upravo, kukuruzna svila. Njeni aktivni sastojci olakšavaju izlučivanje mokraće pa se zbog toga koristi kod upale bešike, infekcija mokraćnih kanala i noćnog mokrenja. Nemojte piti ovaj čaj ukoliko ste trudne ili dojite bebu.

 

čaj2Čaj od breze

Kada skuvate čaj od breze, vašom kuhinjom će se proširiti veoma prijatan miris. Ništa drugačiji nije ni njegov ukus. Čaj od breze odličan je lijek za olakšavanje tegoba kod reume i artritisa. Osim toga, sok iz mladog drveta breze, u rano proljeće, pije se ukoliko imate problema sa gihtom, bubrezima ili upalom bešike. Ovaj čaj ne smiju koristiti osobe sa edemom nastalim usljed srčanih ili bubrežnih oboljenja.

 

Čaj od nevena

Neven je biljka koja će, ukoliko od nje pripremite čaj, djelovati protivupalno i antiseptično. Čaj od nevena veoma često se koristi u terapiji čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, kod poremećaja menstrualnog ciklusa i bolnih menstruacija, hemoroida, proširenih vena, ekcema i upalnih procesa na koži.

 

Čaj od vrbine kore

Ukoliko vas muče nepodnošljive glavobolje, ne morate gutati tablete zato što priroda ima rješenje za vas. Vjerovale ili ne, čaj od vrbine kore je, u stvari, prirodni aspirin! Salicin je glavni sastojak aspirina, ali isto tako se nalazi i u vrbinoj kori. Osim što će vas riješiti bolova u glavi, ovaj čaj će vam pomoći i u snižavanju visoke tjelesne temperature i groznice. Ipak, budite oprezne prilikom konzumiranja ovog čaja ako imate problema sa probavom.

Čaj od pelina

Boli vas želudac i imate problema sa varenjem? Nemate apetita? Ukoliko ste potvrdno odgovorile na ova pitanja, onda ne bi bilo loše da pijete čaj od pelina. Ova biljka stimuliše crijevne i stomačne funkcije, čisti parazite iz vašeg organizma te smanjuje nivo kiseline u želucu. Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja. Takođe, morate imati na umu da, kao i vrbina kora i pelin može da iritira vaš želudac pa ga nipošto nemojte piti dok se ne posavjetujete sa vašim doktorima.

 

I, na samom kraju, imajte u vidu da ljekoviti sastojci lako isparavaju i da se najveći dio gubi već pri samom mljevenju biljke, a ostatak kratko nakon proizvodnje. Filter kesice mogu se puniti samo jako usitnjenim grubim prahom čime se brzo gubi ljekovita moć biljaka. Zbog toga uvijek kupujte čajeve u rinfuzi. Iako su filter kesice možda praktičnije za pripremu ovog napitka, one ni u kom slučaju nisu proizvodi koji će vas zaštiti u vrijeme prehlada ili vam pomoći u terapiji narušenog zdravlja. Ukoliko se odlučite za liječenje čajevima, obavezno se konsultujte sa svojim doktorom o dužini trajanja terapije zato što predugo konzumiranje ovih napitaka može izazvati neželjene reakcije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije