LjudiRadoznala Lola

Kanada: Muški feminizam ili prazna priča?

On je bokser. On je borac za zaštitu životne sredine. On ima diplome engleske književnosti i inženjera i radno iskustvo profesora. On ima tetovažu. On poznaje kvantnu fiziku. On je za legalizaciju marihuane. On je visok i lijep. I on…

Maja Mihajlović

On je bokser. On je borac za zaštitu životne sredine. On ima diplome engleske književnosti i inženjera i radno iskustvo profesora. On ima tetovažu. On poznaje kvantnu fiziku. On je za legalizaciju marihuane. On je visok i lijep. I on je feminista.

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito?

Kanadski premijer Žistin Trido jeste stvaran. Kada se kao lider Liberalne partije pojavio u predizbornoj trci prošle godine kao protivkandidat dotadašnjem premijeru i konzervativcu Stivenu Harperu oduševio je mnoge, a najviše žene.

trudeau-throwing-some-of-his-famous-punches

Žistin se prije četiri godine u ringu suočio sa senatorom Patrikom Brazuom u meču organizovanom u dobrotvorne svrhe

Svojim govorima, koji su isiticali važnost reformi, promjenu sistema oporezivanja, promjenu strukture državne vlasti, veće učešće žena u politici – tačnije činile bi polovinu u samoj vlasti – izdvajanje za ekološke projekte, činio se kao savršen odabir za prvog čovjeka vlade.

Sin legendarnog kanadskog premijera Pjera Tridoa, koji je bio na toj poziciji od 1968. do 1984. godine, imao je i savršenu pozadinu. Plava politička krv. I CV i iskustvo, reklo bi se.

Rezultati izbora najduže kampanje u istoriji bili su jedno veliko DA za feministu, donijevši mu 184 od 338 mjesta u Parlamentu i lagodnu većinu.

Canada-s-PM-Trudeau-poses-with-airport-staff-as-they-await-Syrian-refugees-to-ar

U toku kampanje neprestano je referirao na sebe kao feministu

A njegovi nastupi i ingeniozni odgovori na svako pitanje donijeli su mu veliku popularnost. Neprestano isticanje prava žena učinilo ga je izuzetno poznatim i voljenim. Na pitanje zašto uvijek ističe da je feminista odgovorio je: “Jer je dvadeset i prvi vijek.” Genijalno.

Drugi najmlađi premijer u istoriji Kanade napravio je zaista pravu pometnju, kako svojom pojavom tako i svojim riječima. Međutim, nakon osam mjeseci na vlasti došlo je vrijeme da pitamo šta je sa djelima.

A ona, nažalost, ne govore ono što smo željeli čuti, to jest osjetiti. Bar kada je o slavnom feminizmu reč.

Justin je ozazvao pravu pometnju kada je u TVemisiji poljubio voditelja Dany Turcottea

Žistin je izazvao pravu pometnju kada je u TV emisiji poljubio voditelja Denija Turkota

Za nekog ko je neprestano govorio da je za žene i njihova prava i ravnopravan tretman i da će promijeniti dotadašnje obrasce, nešto na kraju ipak ne štima.

Od zabilježenih 214 predizbornih obećanja, do sada ih je trinaest ispunjeno u cijelosti. Jedno od njih je sastav ravnopravne vlade. Ministarski kabinet zaista je pretrpio promjene i sada ga čini petnaest ministrica i petnaest ministara. Ali mnogo novca za borbu za ravnopravnost i van kabineta nije bilo.

image (1)

Kabinet novog premijera je ravnopravan, čini ga petnaest ministrica i petnaest ministara

Njegova posvećenost očuvanju životne sredine je sjajna, kao i ulaganja u infrastrukturu, ali šta je sa ženama? Federalna agencija zadužena za postizanje rodne jednakosti, dobiće tri miliona dolara više ove godine. Uz taj “bonus”, ukupno izdvajanje za ovaj odsjek je 0,02% vladinog potrošačkog budžeta. Niti 1% za žene. A možda smo samo previše očekivale?

Takođe, vlada je procijenila da će stvoriti 43 000 novih radnih mjesta u toku godine i još 100 000 tokom 2017. i 2018. godine. Novi poslovi su, takođe, sjajna stvar, ali kada se pogleda bolje, ovo povećanje je opet u korist muškaraca.

justin_trudeau_deserves_a_nanny01

Žistin Trido i njegova supruga, TV prezenterka i borac za prava žena, Sofi Gregoar Trido i njihova djeca Ela-Grejs Margaret, Adrijan Gregoar i Gzavijer Džejms

Sva ova izdvajanja tiču se infrastrukturnih projekata i investicija u kojima 88.5% zaposlenih čine muškarci. I to bi bilo jednako sjajno, da su uz to učinjena bar neka izdvajanja za projekte ili sektore u kojima su većinom žene ili programe koji bi ženama olakšali pristup poslu i zdravstvenoj zaštiti.

A upravo zdravstvo zapošljava najviše žena i upravo briga o djeci predstavlja prioritet u svakoj priči o promjeni mjesta i uloge žena u društvu.

Iako je kabinet sastavljen ravnopravno od žena i muškaraca s jedne strane pomak, s druge strane se postavlja pitanje koja je uloga tih žena u kabinetu, ako ne da rade na drugačiji način od svojih muških kolega i unesu promjene i raznolikost u načinu razmišljanja?

2D99BB9E00000578-3280490-image-a-4_1445427671470

Četrdesetpetogodišnji premijer je sve samo ne običan političar. Ostaje da se vidi da li će se i koliko još boriti za prava i položaj žena

Za razliku od jasno definisanih obećanja i mjera koje se tiču njihovog ostvarivanja, poput povlačenja kanadskih trupa iz Sirije i Iraka, koje se može ocijeniti kao potpuno uspješno ili borba protiv klimatskih promjena čiji plan je u toku, borba za žene je ostala nedefinisana, a novca za one koji bi je definisali i usmjerili nema.

Malo je onih u centrima moći koji pokreću komplikovana pitanja, obično tabuitizirana ili gurnuta pod tepih i otvoreno zastupaju legalizaciju marihuane, gej brakove, nužnosti obnovljive energije ili ženskog prava na abortus. A ovo je prvi budžet novog premijera pa možda još ima nade za popravni.

Nedavna izjava da predstoji težak posao kako bi se postigla jednakost u dohotku, jednakom predstavljanju i pristup kavalitetnoj dječijoj zdravstvenoj zašti i zaustavljanju nasilju nad ženama zaslužuje punu pažnju. I novu šansu. Sačekaćemo sljedeću godinu za konačan sud.

PS: Dok ovo čitate, nešto se ipak mijenja. Trenutno se Kanađani navikavaju da stihove himne: “Kanado, svi tvoji sinovi te istinski vole”, u glavama zamijene sa: “Svi mi te istinski volimo”. Nadamo se da će je uspješno otpjevati prvom prilikom.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije