PorodicaPraktična Lola

Paradajz ne ide u frižider. A krompir?

Koliko puta vam se desilo da i ne stignete upotrijebiti kupljeno povrće, jer je uništeno? Znate li da postoji mogućnost da voće i povrće čuvate na pogrešnom mjestu? Donosimo vam nekoliko savjeta i trikova kako da što duže sačuvate svježinu…

Redakcija

Koliko puta vam se desilo da i ne stignete upotrijebiti kupljeno povrće, jer je uništeno? Znate li da postoji mogućnost da voće i povrće čuvate na pogrešnom mjestu? Donosimo vam nekoliko savjeta i trikova kako da što duže sačuvate svježinu namirnica u svom domu.


Prva i osnovna lekcija – voće voli biti na suvom, povrće voli vlagu. Voće čuvajte u ladici frižidera, a povrće na policama. Ipak, nije sve tako jednostavno. Ne ide svaka vrsta povrća u frižider.

05b50ab18fb2e78eb0be03224c005b4d_104849_2


Paradajz, krastavci, crveni i bijeli luk, šparoge te začini kao što su bosiljak i peršun zadržaće svoju svježinu ako ih čuvate na radnom stolu, odnosno ove namirnice moraju “imati vazduha”. Paradajz i krastavce možete držati zajedno, u pletenoj korpi, negdje u kuhinji.

tomatoes


Neoguljeni crveni i bijeli luk držite u papirnim vrećicama i na tamnom mjestu. Najčešća greška je držanje zajedno luka i krompira, jer luk dovodi do stvaranja klica. Oguljen ili isjeckan crveni luk držite u frižideru, na posljednjoj polici.

garlic-onions-ccflcr-dodsport


Šparoge će zadržati svježinu ako ih držite u čaši s vodom, a svježe začinsko bilje, kao što su bosiljak i peršun, u saksijama pokrijte plastičnom vrećicom.

šparoge


Zelena salata najbolje se osjeća u frižideru u plastičnoj vrećici, a možete je i “spakovati” u tegle dok paprika voli da bude u frižideru sama, odnosno ne voli da bude u blizini nekog drugog povrća. Ko bi rekao da je paprika tako asocijalna?

green salade


Obratite pažnju sljedeći put kada se vratite kući iz marketa ili sa pijace – sjetite se ovih savjeta da što duže sačuvate svježinu i uživate u blagodatima voća i povrća. A možete ovaj tekst i prepisati negdje na papir i zalijepiti na frižider.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije