LjudiRadoznala Lola

Priča iz tri dijela: Šta čita najbogatija književnica na svijetu?

Dž.K. Rouling sigurno je na skoro svakom spisku omiljenih pisaca, a njena djela redovno su na listama najdražih knjiga. Ali ko bi to bio na njenom spisku? Koje knjige su uticale na nju i učinile da postane baš ovakva autorka kakva…

Maja Mihajlović

Dž.K. Rouling sigurno je na skoro svakom spisku omiljenih pisaca, a njena djela redovno su na listama najdražih knjiga. Ali ko bi to bio na njenom spisku? Koje knjige su uticale na nju i učinile da postane baš ovakva autorka kakva je danas? Koji je put riječi i ideja prošla kako bi pronašla one prave za svoje remek djelo?

Dio odgovora leži upravo ovdje, u knjigama koje su na nju ostavile najveći trag. Pogledajte koje su to tako posebne knjige za odrasle i za djecu, kao i razlozi zašto ih Dž.K. voli.  Donosimo vam njene utiske i kratke opise ovih 9 posebnih knjiga.

 

Džejn Ostin – “Ema”

ema

Ema je roman o oholoj mladosti i opasnostima pogrešno shvaćene romanse. Kao i u drugim svojim romanima, Ostin ovdje istražuje brige i teškoće sa kojima se suočava mlada aristokratska žena u Engleskoj XVIII i XIX vijeka i tako nastaje jedna živahna komedija u kojoj se književnica poigrava navikama i ponašanjima svojih likova. Već prvom rečenicom ona uvodi glavnu junakinju, Emu Vudhaus, zgodnu, pametnu i bogatu djevojku, koja je, ipak, razmažena, tvrdoglava i samozadovoljna; ona uveliko precjenjuje svoje sposobnosti za spajanje ljudi i odabir partnera; ona je slijepa za opasnosti miješanja u živote drugih ljudi, a njena mašta i percepcija često je vode u pogrešnom smjeru. Prije nego je započela ovaj roman, Ostin je pisla da će ovoj heroini malo ko ličiti poput nje same.

Zašto Rouling preporučuje knjigu: Prema intervjuu koji je dala Opri, ovo je njena omiljena knjiga. Tom prlikom je izjavila da nikada neće moći da napiše tako dobar završni preokret kakav ima Ema: “Uvučeni ste u priču i izađete iz nje na kraju tako da znate da ste vidjeli nešto veliko, ali ne nešto kao vatromet, jer tu nema ničega drečavog ili neskladnog.”

 

Kolet – “Šeri”

cheri

Šeri je klasična priča o ljubavnoj aferi između vrlo mladog čovjeka i ljupke, starije žene. Ljubav između Freda, prelijepog žigola, poznatijeg kao Šeri i kurtizane Leje de Lonval nježno oslikava odanost koja se rađa iz želje kao nečega što, u velikoj mjeri, okupira ljude i u mladosti i u srednjim godinama. Svojim uvidima punim saosjećanja, Kolet oslikava dva potpuna portreta služeći se sopstvenim naročitim impresionističkim stilom.

Zašto Rouling preporučuje knjigu: Sabrana djela francuske kniževnice nešto su što bi Dž.K., uz Šekspira i Vudhausa, ponijela sa sobom na pusto ostrvo. Šeri, priča o ženi i njenom egocentričnom mladom ljubavniku definitivno je među njenim favoritima. “Nikada ne bih umjela pisati kao Kolet. Nikada nisam našla ništa što bi se moglo porediti s njenim opisima, nikada.” Govoreći o Kolet i njenim djelima, Rouling takođe preporučuje Tajne mesa, to jest biografiju Džudit Turman.

 

the little horseElizabet Goudž – “Mali bijeli konj”

Kada je mlada sirotica Marija Meriveder stigla u mjesto po imenu Muneker Menor, osjećala se kao da je ušla u raj. Njen novi staratelj, ser Bendžamin, je nježan i zabavan, a Menor je mjesto koje je odmah osjetila kao dom. Kao u nekadašnjim snovima, sve je ispunjeno toplinom i osjećanjima prisnosti i prijateljstva. Ipak, iza sve ove ljepote i udobnosti skriva se nešto veoma tužno i mračno – tragedija koja se dogodila godinu dana ranije i bacila sjenku na Meneker Menor i grad oko njega. Ali Marija ne želi da magija nestane i zato odlučno kreće da istraži ovu tajanstvenu priču, promijeni i da sopstvenoj životnoj priči srećan kraj. Ali da li može jedna usamljena djevojka učiniti nešto tako veliko?

Zašto Rouling preporučuje knjigu: Rouling je često pričala o “Malom bijelom konju” kao omiljenooj knjizi iz djetinjstva. Rekla je da je to jedina knjiga čijeg je uticaja bila zaista svjesna.

Kojih je to još šest knjiga u srcu najpopularnije autorke za djecu i odrasle naći ćete uskoro na našem portalu. U međuvremenu razmislite koju od ovih knjiga biste rado pročitali.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije