PorodicaPraktična Lola

8 savjeta za one koji su usvojili dijete ili tek planiraju

Dr Anđelika Šils je supruga, majka i terapeutkinja koja piše otvoreno o psihologiji veza i roditeljstvu te u nastavku teksta donosimo neke od njenih korisnih savjeta za sve koji su usvojili dijete ili to tek planiraju. Istraživanja su pokazala da djeca…

Redakcija

Dr Anđelika Šils je supruga, majka i terapeutkinja koja piše otvoreno o psihologiji veza i roditeljstvu te u nastavku teksta donosimo neke od njenih korisnih savjeta za sve koji su usvojili dijete ili to tek planiraju.

Istraživanja su pokazala da djeca koja odrastaju u prihvatnim centrima i ona koja su usvojena češće imaju razvojne i emocionalne probleme od ostalih koji su odrastali u normalnom i stabilnom porodičnom okruženju. Izloženost djeteta alkoholu, drogama, loša i neredovna ishrana, zlostavljanje i zanemarivanje te nedostatak stabilnosti faktori su koji povećavaju rizik od poremećaja u ponašanju, zaostalost u razvoju, konstantan otpor i neprihvatanje autoriteta te smanjenu emotivnu i socijalnu inteligenciju.

Ovo su samo neki od najčešćih problema sa kojima se susreću porodice koje usvoje dijete. Iako željna ljubavi, takva djeca ne znaju kako to da kažu i pokažu. Osjećaju zbunjenost, strah i nemoć.

Anđelika već dugi niz godina radi sa porodicama koje su usvojile djecu. Kao stručna osoba koja se sa takvim slučajevima susretala nebrojeno mnogo puta, pokušala je da vam ukaže na potencijalne izazove sa kojima ćete se suočiti prilikom usvajanja, a najvažniji su:

– neposlušnost i neprihvatanje autoriteta

– agresivno ponašanje i nekontrolisani napadi bijesa

– manipulativnost i pasivno-agresivno ponašanje

– nedostatak empatije prema okruženju

– otuđenost i povučenost

– zavisnost o staratelju ili pretjerana samostalnost

– povećana potreba za pažnjom.

Nemogućnost vezivanja može se okarakterisati kao najveći problem s kojim se susreću osobe koje se odluče na korak usvajanja. Dijete često zna biti problematično, a to izaziva dodatni osjećaj izgubljenosti kod roditelja. Nesnalaženje u novonastaloj situaciji može doprinijeti još lošijem ponašanju kod djeteta, jer osjeća izgubljenost, nepovjerenje, postaje anksiozno i pokušava se izolovati. Povjerenje između roditelja, odnosno skrbnika i djeteta ključno je u izgradnji dobrog odnosa, ali upravo taj faktor najveći je kamen spoticanja.

Kako povrijeđenom i uplašenom djetetu dokazati ljubav i posvećenost ako je veći dio svog života naviklo na suprotno? Kako uspostaviti zdrav odnos?

Nažalost, ne može vam niko dati recept i reći korake, jer se povjerenje ne može izgraditi preko noći. Potrebno je ulaganje, ljubav i mnogo razumijevanja. Ono što možemo uraditi je dati vam nekoliko praktičnih savjeta. Nastupite čvrsto i odlučno, ali uz puno ljubavi.


Pažljivo sa očekivanjima

Za svaku ranu potrebno je vrijeme i pravilna njega da se zaliječi. Kod usvajanja, naročito starijeg uzrasta djece, morate biti svjesni da su oni prošli puno toga i da povjerenje i vezivanje nije nešto na šta su navikli. Nerealno je da očekujete pohvalu i nagradu, jer se trudite pokazati nekom da ga volite, naročito to ne bi trebalo da očekujete od djeteta. Roditeljstvo nije lako, naprotiv, to je najteži posao na svijetu i ukoliko izgubite dio svoje ličnosti, biće još teže. Razgovarajte o svim nedoumicama i sa odraslim osobama, potražite nekog ko je prošao isto ili slično. Bez obzira na podršku partnera, potrebni su i drugi ljudi. Liječenje emotivnih rana težak je posao pa neka strpljenje bude vaša municija. I ljubav.

 

Korak po korak

Budite realni u svojim očekivanjima. Dobro razmislite koliko dajete i šta tražite zauzvrat. Pravila ponašanja nisu poželjna, ona su obavezna. U redu je da nagradite dijete, ali isto tako je u redu i da uspostavite sistem kažnjavanja ukoliko se ne poštuje prethodno postignut dogovor. Dijete od dvanaest godina sposobno je da spremi svoju sobu ili opere suđe, to nije nikakvo pretjerivanje ni maltretiranje već realna pretpostavka da je vrijeme da se nauče “kućna pravila”. Na početku će vam biti teško, imaćete osjećaj kao da nemate pravo da uspostavite bilo kakav vid hijerarhije. U takvim slučajevima, dijete vas neće doživjeti kao autoritet ako se tako ne postavite. Za svaki zadatak postoji objašnjenje. Razgovarajte, objasnite, priđite svakom problemu polako i rješavajte ga korak po korak.

 

Budite spremni na neposlušnost

Očekujte neposlušnost i nepoštovanje pravila. Svako dijete će testirati koliko ste ozbiljni u svojim “naređenjima”, a na vama je da se strogo držite onog što ste rekli. Za svako prekršeno pravilo, potrebno je ustanoviti način upozoravanja na njega. Potrudite se biti dovoljno čvrsti u odlukama, ali i dovoljno nježni da shvate koliko je bitno poštovati uspostavljeni dogovor.

 

Pokušajte nadoknaditi izgubljeno

Iskoristite priliku da nadoknadite stvari koje su propuštene. Iako vam možda zvuči smiješno da starije dijete želi da se ljulja, ušuška pred spavanje ili čuje omiljenu pjesmicu – potrudite se da ispunite to. Roditelji bi trebali imati razvijen osjećaj za djetetove potrebe pa čak i ako vam ne kaže da nešto želi, obratite pažnju na ponašanje i znakove koje vam daje. Najmanje o čemu treba brinuti je šta će neko drugi reći za vaše postupke. To je vaše dijete i tako će ostati, ono što smatrate najboljom metodom za odgoj to i upotrijebite. Dobro je slušati savjete, ali ne morate svaki primijeniti. Bitno je da se vodite osjećajem, a kontrolišite razumom.

 

Potrebe su jedno, želje drugo

Osluškujte i učestvujte. Budite dio dječijeg života. Jako je bitno da na vrijeme prepoznate znakove koje vam šalje, jer ukoliko uradite nešto što vam nije rečeno i sami ste predosjetili i zaključili, stepenicu ste više u izgradnji povjerenja. Kupujte stvari koje voli, dogovorite se zajedno oko odlaska na spavanje, potrudite se biti tu i za najmanje sitnice. Potrebno je svakodnevno pokazivanje ljubavi i stvaranja osjećaja sigurnosti. Dijete mora biti svjesno da ste tu i da na vas može da se osloni u svakom trenutku. I mora znati da ste tu da ostanete.

 

Navike i rituali

Osmislite zajedno neku aktivnost kojom ćete se baviti svake sedmice, po ustaljenom rasporedu. To može biti zajedničko igranje igrica ili odlazak u restoran, gledanje filmova ili bavljenje sportom. Kontinuitet je ključan. Obaveze u toku tog dana organizujte tako da druženje sa djetetom ne ispašta, jer na taj način zadobijate povjerenje.

silhouettes-of-parents-and-kidsPretvorite mane u vrline

Sve što radite, smatrajte zajedničkim učenjem. Kako učite dijete, tako učite i vi. Umjesto da se iznervirate i razljutite kad odbije poslušnost, pokušajte to okrenuti u svoju korist – to je idealna prilika za učenje kroz komunikaciju. Budite otvoreni, pokušajte da razumijete i objasnite sve kroz razgovor, bez puno vikanja. Slušajte šta dijete govori da bi mogli zauzvrat da dobijete isto.

 

Smijeh je lijek

Kada posumnjate i niste sigurni u nešto, našalite se. Niko vam nije rekao da morate biti savršeni, svaki roditelj griješi. Ako se desi da ne znate kako dalje reagovati, pokušajte izazvati reakciju. Sve i ako ne upali za dijete, pokušajte sebe izliječiti smijehom.

Parents Reading to Laughing BoyNe postoji formula za uspjeh, postoje malo bolji i lošiji koraci, ali na vama je da uspostavite poštovanje i pokažete ljubav, jedino tako ćete izgraditi kvalitetan odnos. Ne brinite, niste sami u tome i uvijek imajte na umu količinu ljubavi koju ulažete usvajanjem djece. Onoliko koliko uložite će vam se i vratiti. Važno je da budete strpljivi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije