FeminizamHrabra Lola

Dražana Lepir: “Žena sam, neka sam”

Kada govorimo o aktivizmu u Republici Srpskoj, ženskoj uključenosti i angažmanu neizostavno ime je Dražana Lepir, direktorica udruženja građana Oštra Nula. Ne samo da se konstantno bori za veću vidljivost, a potom i uključenost žena, već djeluje mnogo dalje od…

Sara Velaga

Kada govorimo o aktivizmu u Republici Srpskoj, ženskoj uključenosti i angažmanu neizostavno ime je Dražana Lepir, direktorica udruženja građana Oštra Nula. Ne samo da se konstantno bori za veću vidljivost, a potom i uključenost žena, već djeluje mnogo dalje od te sfere. Baveći se aktivizmom ona djeluje na poljima antidiskriminacije, pravima LGBT populacije, ali prije svega svim građanskim pravima.

Za čitateljke Lole govori o feminizmu, društvu u kojem živimo, kao i o položaju žena.

“Mi živimo u patrijarhalnom društvu, tu nema dvojbe, bar za mene. Teško je objasniti patrijarhat, zato ni ne vidimo jednako posljedice istog. Patrijarhat predstavlja institucionalizovanu moć i kao sistem ekonomskih, kulturnih, moralnih i pravnih odnosa ide uvijek na štetu žene. Međutim, patrijarhat ne zarobljava samo žene već i muškarce. Nažalost, naše društvo se presporo kreće u smjeru prevazilaženja tradicionalnih i drugih društvenih normi.”

Dražana Lepir

Dražana Lepir; Privatna arhiva

“Dok god kao društvo budemo afirmisali isključivo sinove (nasljednike), mi smo zatočenici svoje diskriminatorne tradicije“, mišljenje je Dražane koja dodaje kako se konstantno suočavamo sa ograničenjima patrijarhalnog društva, u zavisnosti od pozicije iz koje krećemo, kao pojedinci, teško sebi priznajemo i razotkrivamo patrijarhat.

“U našoj državi stav je neophodan, ali i nepoželjan”, mišljenja je Dražana. Upravo zato je nastala i Oštra Nula krajem 2009. godine. Grupa mladih, entuzijastičnih ali i nezadovoljnih okupila se spontano. Shvatili su da nisu obične nule, već oštre! Spremne na iznošenje svog stava, borbu za svoja prava i promjene. Međutim, nisu samo mladi oni koji trebaju pozivati na promjene. Ona dodaje kako bi se i stariji trebali zapitati, šta je to što im ostavljaju u amanet i raditi više na društvenim promjenama.

Dražana i Irina

Irina i Dražana (članice udruženja); Privatna arhiva

Kada se vaš glas čuje, poteškoće su neizostavan dio. Neki vas vole, drugi vas pokušavaju sabotirati. To nas je navelo da se zapitamo kakva je saradnja organizacije sa medijima i koliko su im oni saveznici, a koliko neprijatelji?

“Nemamo u potpunosti pozitivno iskustvo sa medijima, jer su određene aktivnosti Oštre Nule neetično predstavljali. Kad iskusite određene stvari, shvatite koliko je sve oko nas u ‘nečijoj službi’. Danas ima malo slobodarskih i nezavisnih medija, kao i novinara/ki. Iz tog razloga ćemo u budućnosti dosta raditi na tome da proizvodimo svoj medijski sadržaj, kako drugi ne bi interpretirali naše aktivnosti.”

Feminizam, kao jedna od vodećih aktuelnih tema, bio je neminovan i na našoj listi. Zanimalo nas je razlikuje li se izvorna ideja od onoga što danas pod feminizmom prolazi. Djeluje li se pomalo komercijalno sa čitavom idejom? Prema njenim riječima, to je klasična zamka patrijarhata koji tvrdi da je feminizam nekada imao smisla ili da je sad otišao u kontra smjeru.

Ako je borba za jednakost cilj feminizma, ne znam kako to može biti ‘iskorišteno’ kao manipulacija. Nekada je i ženska borba za pravo glasa bila smiješna. Ne uvijek ne znači NE!, ali mi i dalje svjedočimo pojavi da su žene same krive zato što su silovane.

“Nikada ne trebamo zaboraviti i postati ravnodušne na diskriminaciju nad ženama, bez obzira kojoj klasi pripadali/e i to je poenta jednakosti i društva bez privilegija”, naglašava Dražana.

Na pitanje ko je zapravo Dražana i šta bi ta ista uradila, da se jednog dana nađe na vlasti odgovorila je:

“Ono što je sigurno je da sam ćerka Petre i Veljka Lepir i to me na jedan način najbolje i predstavlja kao osobu. Moji roditelji su me dobili u poodmaklim godinama i energija koju oni posjeduju mi je motivacija za sve u životu. Ne želim da idealizujem naš odnos, ali upornost i volja koju oni posjeduju je zaista inspirativna. Ne znam kako je biti na vlasti, to mogu samo da pretpostavim. Ukoliko bih se ikad našla u ovoj poziciji, voljela bih da budem spremna na kompromis. Lično, ne vjerujem u kompromis, jer mi izgleda da kompromis ne rješava problem.”

Dražana, Irina i Milica

Dražana, Irina i Milica (članice udruženja); Privatna arhiva

Kada su u pitanju vrijednosti, koje se vremenom mijenjaju, veliki izazov za svakog roditelja predstavlja vaspitanje i usmjeravanje djece. Dražana u ulozi roditelja pokušava da bude najbolji primjer sebe, kada su u pitanju vrijednosti u koje vjeruje. Istovremeno ne želi opteretiti svoje dijete svojim naslijeđem, jer želi oslobođenje od svih nametnutih normi. Iako nije dijete tehnologije, smatra da tehnologiju trebamo posmatrati kao dio današnjice, a ne kao privid stvarnosti.

U društvu koje prihvata režimske poruke i koje ima visok prag tolerancije, nama se čini da organizacija poput Oštre Nule može značiti izbor, ako ne i sam kompromis. Možete izabrati da se borite, izjasnite i pobunite bez obzira na to koliko vas neki smatrali nulama. Članovi i članice ovog udruženja možda jesu u startu i sami bili to, ali danas svojom oštrinom sijeku tamo gdje je to neophodno.

Dražana, kao aktivistica, feministica, majka i karijeristica – žena je koja djeluje pokretački. Bez obzira na to koliko društvo bilo statično, ona je rotor koji i dalje pokreće ideje, okuplja ljude i poručuje mladima da ne odustaju od sebe i da ne dozvole da ih neko obeshrabri.

Žene trebaju da budu onakve kakve žele. Danas, sutra i uvijek. Ženska prava su ljudska prava. Niko nema pravo da ih oduzme.

Čitateljkama Lole poručuje Dražana i, sa osmijehom na licu, ističe transparent sa fotografije. “Žena sam, neka sam”. Superžena, rekli bismo. A vi?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije