Praktična LolaŽivot

Kako da pomognete koži svog lica za tačno 15 minuta?

Jedna od najčešćih grešaka koju žene, iznova i iznova, ponavljaju je kupovina neadekvatnog proizvoda za lice. Svaki tip kože je drugačiji, ne može jedan proizvod svima da odgovara i pronalaženje pravog mukotrpan je put. Ukoliko niste sigurne kako odrediti da…

Redakcija

Jedna od najčešćih grešaka koju žene, iznova i iznova, ponavljaju je kupovina neadekvatnog proizvoda za lice. Svaki tip kože je drugačiji, ne može jedan proizvod svima da odgovara i pronalaženje pravog mukotrpan je put.

Ukoliko niste sigurne kako odrediti da li je vaša koža suva, mješovita ili masna, evo najjednostavnijeg savjeta, a potreban je jedan sastojak i petnaest minuta slobodnog vremena – VODA!

Lice mora biti potpuno čisto, bez tragova šminke i nakon umivanja nemojte brisati lice ručnikom, pustite da se voda upije.

Ukoliko osjećate zategnutost – vaša koža je suva.

Ako nakon sušenja vode sa lica nemate neugodan osjećaj, vaša koža je normalna.

A ukoliko se vaše lice u narednih deset do petnaest minuta sjaji i možete papirnom maramicom da obrišete sebum – imate masnu kožu.

Osjećaj zatezanja na obrazima, a sjaj na “T zoni” (čelo, nos i brada) znak je mješovitog tipa kože.

Tek sad kada ste odredile tip, vrijeme je za odgovarajuću njegu i kupovinu proizvoda. Bilo je jednostavno, zar ne? Lola vam donosi još neke savjete koje će vašu kožu učiniti zdravijom i ljepšom.

 

Skidanje šminke

Skidanje šminke ključni je korak u procesu održavanja kože zdravom i blistavom. Da, nekada je zaista najteža stvar na svijetu potrošiti pet minuta prije odlaska u krevet da skinete ostatke pudera, eyelinera i maskare. Da, jer to vino u venama i nije baš saglasno sa vašom željom za čistom kožom, ali ovaj korak je OBAVEZAN. Zamislite to ovako – svaki minut sna koji provedete našminkane jedna je bora više na licu. Temelj zdravog izgleda je čista koža i samo takvu možete da njegujete i očekujete da reaguje na preparate kojim ćete je dalje tretirati. Možete koristiti vlažne maramice namijenjene upravo skidanju šminke ili, kako to mnoge žene rade, vlažnim maramicama za bebe. Bitno je da posljednja maramica koju iskoristite nema apsolutno nikakve tragove šminke. Ukoliko nosite vodootpornu šminku, malo maslinovog ulja na vati riješiće problem. Potrošićete pet minuta, a koža će da bude zahvalna do kraja života.

 

Umivanje je još bitnije

Već smo naučile kako odrediti tip kože lica i na osnovu toga birati proizvode za njegu. Ponuda svuda oko nas je šarolika – gelovi za umivanje, pjene ili sapun, bitno je da pronađete ono što vam najbolje odgovara. Vi koje imate suvu kožu, važno je da nakon umivanja imate što manji osjećaj zategnutosti, dok je za djevojke sa masnom kožom bitno dubinsko čišćenje i blaži proizvodi koji neće izazvati dodatno lučenje sebuma. Sredstvo za umivanje prvi je korak i jako je bitno, skoro pa kao krema koju koristite. Cijena nije presudna, ono što je skupo ne znači da treba svakom da odgovara. Bitno je da osluškujete i pratite reakciju kože da biste mogle biti sigurne da je upravo taj proizvod ono što vam treba. Jedan odgovarajući proizvod dovoljan je za jutarnju i večernju njegu i jako je važno da to radite temeljno i redovno.

Suvak

Piling

Mehanički ili hemijski – budite oprezne! Vodite se tim da je manje nekada zaista više i to je sigurno slučaj i sa pilingom. Ukoliko koristite grublje, mehaničke, jednom sedmično biće sasvim dovoljno. Blaži i, ne tako abrazivni, prihvatljivi su i svaka dva do tri dana, dok sa hemijskim budite na VI – nemojte ih koristiti “na svoju ruku” i bez prethodne informisanosti i saglasnosti sa stručnim licem. Često samostalno uspostavljanje dijagnoze dovede do strašnih posljedica i ogromne štete i zbog toga je jako bitno da se informišete kada je ovaj tip proizvoda u pitanju, jer ma koliko vam se činilo bezazleno – ipak nije. Hemijski pilinzi znaju biti jako agresivni, kiseline u njima ne smiju da se koriste često i u svim vremenskim uslovima. Konsultacija sa stručnim licem prije kupovine je poželjna.

 

Toniranje

Toniranje kože s godinama dobija na značaju, naročito kad oan počne da gubi svoju elastičnost. Toniranje je rezervisano i za jutro i za veče, kao i za period nakon svakog skidanja šminke, a prije nanošenja kreme. Treba vam manje od dvije minute da na komadić vate kapnete malo, istu nanesete na suvo, čisto lice, pričekate da ga koža apsorbira i nastavite dalje.

 

Hidratacija

Dollarphotoclub_576361691Nastojte da “zalijevate” svoj organizam, kako iznutra tako i spolja. Koliko god je bitno šta nanosite na svoju kožu, još je bitnije čim je hranite iznutra. Preskočite šećere u sokovima, držite se vode, čajeva i voća. Hranite se zdravo u okviru svojih mogućnosti, krećite se mnogo, a naposljetku dolazi i njega u vidu proizvoda za lice. Koji god tip kože imali, hidratacija je bitna. Suva, masna ili mješovita – pokušajte u svoju njegu uvrstiti barem jedan proizvod koji će, pored ostalih, dodatno da radi na hidrataciji. Isušena koža je loša koža, kolagen će da “pobjegne” i prije nego se budete nadale, a onda ostajete same sa svojim borama u tridesetoj godini života. Nemojte da bude da vas nismo upozorili.

Ne trebate zatrpavati svoje kozmetičke torbice i ormariće kupatila gomilom skupih proizvoda, bitno je da osluškujete šta vam organizam poručuje. Gel ili pjena za umivanje, tonik, dnevna i noćna krema te piling sasvim su dovoljni za njegu – važno je da to bude temeljno i redovno. Zapamtite, nekad je manje zapravo više. I, ono što je najvažnije – nemojte mijenjati kreme onako kako se mijenjaju reklame za njih. Njega lica nema veze s trendovima, već s onim što vašoj koži odgovara. A to nikad nećete naučiti ako sve što se na policama pojavi kao “novo” postane i dio vaših kupatila.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije