PorodicaPraktična Lola

Je li vaše dijete samouvjereno ili razmaženo?

Biti roditelj djeteta sa stavom nije uvijek jednostavno. Iako je odlično to što vaše dijete ima svoja uvjerenja, želje i ne boji se pričati o njima naglas, njegov način dolaska do ostvarenja istih može biti loš. Ipak, djeca koja izražavaju…

Sara Velaga

Biti roditelj djeteta sa stavom nije uvijek jednostavno. Iako je odlično to što vaše dijete ima svoja uvjerenja, želje i ne boji se pričati o njima naglas, njegov način dolaska do ostvarenja istih može biti loš. Ipak, djeca koja izražavaju svoja osjećanja naglas, nisu uvijek razmažena derišta bez discipline. Mnogo je njih koja su samouvjerena i koja se ne boje zauzeti za svoja prava. Ovdje su ključne razlike između samouvjerene i razmažene djece. Njihovo ponašanje može biti veoma slično, ali bitno je uočiti razlike.

Kako vam se obraćaju

Ponekad je veoma teško shvatiti razliku između djeteta koje iznosi svoj stav i koje se ponaša razmaženo. To postaje jasno, kada shvatite način njihovog izražavanja.

Razmaženo: Ona izražavaju svoje misli, bez imalo poštovanja za druge i ne dopuštaju da iko drugi dođe do riječi.

Samouvjereno: Ona otvoreno iskazuju svoja iskrena mišljenja, čak iako su to ona koja ne želite čuti. Iznose činjenice bez namjere da budu nekulturna.

 

Kako doživljavaju pobjede

Bez obzira je li vaše dijete samouvjereno ili razmaženo, ono želi pobjeđivati. Ipak, način na koji doživljavaju pobjede je različit.

Razmaženo: Ova djeca očekuju pobjedu, jer ne znaju drugačije. Ona se ne pripremaju da jednom izgube i misle da za pobjedu nije potrebno zalaganje.

Samouvjereno: Očekuju pobjedu, jer su uvjerena u svoje sposobnosti da je ostvare. Ne boje se izazova i daju svoj maksimum, kako bi došla do pobjede.

 

Šta očekuju kako bi dobila ono što žele

Sva djeca jasno iskazuju svoje želje, ali načini na koje dolaze do njihovog ostvarenja su različiti.

Razmaženo: Ova djeca misle da je dovoljno izreći svoje želje, kako bi ih ostvarili. Misle da će ako nastave vršiti pritisak na roditelje, prije ili kasnije, dobiti ono što žele.

Samouvjereno: Ona neće samo jasno iznijeti svoje želje, već će samostalno raditi na njihovom ostvarenju. Ona to ne očekuju od drugih već od sebe, ali uz njihovu podršku. Drugim riječima, ona će zaslužiti ono što trebaju dobiti.

Kako se izražavaju

I jedna i druga su glasna, ali ova buka prilikom njihovog izlaganja (često višim tonom) razlikuje se na nekoliko načina.

Razmaženo: Vrište i deru se, dok ne dobiju šta žele. Rasplakaće se ako je potrebno, kako bi iskazala frustraciju u tom momentu i postigla cilj.

Samouvjereno: Spremna su da se svađaju, ali čak i ako se počnu derati, služiće se samo riječima, kako bi se izrazila.

 

Kako izražavaju neslaganje

Svako dijete će doći u fazu kada je razočarano, jer nešto nije po njegovom. Iako se u potpunosti ne slažu sa vašom izjavom ili stavom, ona to rade na drugačije načine.

Razmaženo: Ona pokazuju nezadovoljstvo prkoseći roditeljima. Sve što kažete koriste protiv vas, često na nekulturan i uvredljiv način.

Samouvjereno: Umjesto prkošenja, ona iznose stav neslaganja. Pitaće zašto je to tako, shvatajući da su roditelji autoritet i da su u pravu.

 

Izlivi bijesa

Svi izlivi bijesa su jednaki i uzrokovani činjenicom da dijete nije zadovoljno nečim. Međutim, razlika je u tome kako će izlivi izgledati.

Razmaženo: Ona se ponašaju kao da vas nema u prostoriji, privlače pažnju i deru se sa namjerom da postignu ono što žele.

Samouvjereno: Ona jasno iznose stavove, jer čvrsto vjeruju u svoje mišljenje i ne boje se drugima to staviti do znanja.

 

Jeste li prepoznali svoje dijete u nekoj od ovih izjava? Da li smo nešto preskočili?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije