Praktična LolaŽivot

Kako da smršate bez dijete?

“Smršala sam uz hrono.” “Jao, obavezno moraš da probaš hrono, ja sam se preporodila.” “Ma da li je moguće da nisi probala hrono ishranu?” Mjesecima unazad slušate o hrono ishrani i tome kako su apsolutno svi zadovoljni, srećni i gube…

Redakcija

“Smršala sam uz hrono.”

“Jao, obavezno moraš da probaš hrono, ja sam se preporodila.”

“Ma da li je moguće da nisi probala hrono ishranu?”

Mjesecima unazad slušate o hrono ishrani i tome kako su apsolutno svi zadovoljni, srećni i gube kilograme sa lakoćom, a bez puno odricanja. Da li je to u stvari moguće i šta je hrono ishrana?

dijeta

Prije svega, hrono ishrana nije dijeta već potpuno novi stil života i možete da jedete većinu namirnica, ali uz određena pravila. Osnova hrono ishrane su dva perioda: restriktivni i vanrestriktivni.

Restriktivni period je period detoksikacije organizma i faza kada gubite kilograme. Traje onoliko dugo koliko same procijenite da vam je potrebno, odnosno koliko kilograma želite izgubiti. Osobe koje nemaju problem sa suvišnim kilogramima, ali žele da probaju ovaj način ishrane, na restrikciji moraju biti barem dvadeset i osam dana – to je optimalno vrijeme kako biste dale svom organizmu šansu da se očisti. U restriktivnom periodu imate doručak, ručak i večeru bez užina i razmak između obroka mora biti između pet i po do šest sati. Dozvoljeno je piti vodu, limunadu bez šećera, biljne čajeve i kafu bez mlijeka i šećera, ali ne više od dvije dnevno. Kafu je dozvoljeno piti petnaest minuta poslije doručka i ručka dok vodu, čajeve i limunadu ne smijete piti pola sata prije i poslije obroka. Sokovi i gazirana pića nisu dozvoljena. Preporučuje se da ujutro na prazan želudac pijete toplu limunadu ili biljni čaj i doručkujete pola sata nakon toga. Večeru uskladite tako da jedete barem dva sata prije spavanja. Od alkoholnih pića, dozvoljeno je crno vino i to ne više od četiri čaše sedmično.

Vanrestriktivni period je period održavanja kilaže i trajni način ishrane.

 

Šta smijete jesti?

Žitarice od cjelovitog zrna, kao što su heljda, proso, kinoa, ječam, ovas, spelta, amarant ili ovsene mekinje.

Sjemenke, kao što su susam, lan, kim možete koristiti za doručak ili kad pripremate hljeb.

Masnoće, poput svinjske masti, ulje od koštica grožđa, kokosovo ulje i puter su dozvoljeni, ali hladno cijeđena ulja, kao što je maslinovo, smijete koristiti za salate, nikako za termičku obradu.

Od mliječnih proizvoda smijete konzumirati kiselo mlijeko, domaći kefir, mocarela sir, sitni sir, kajmak, feta sir, pavlaku i grčki jogurt.

Dozvoljena brašna su ovseno, heljdino, speltino, raženo, ječmeno i bitno je da sva tijesta konzumirate samo i isključivo za doručak.

Jaja smijete jesti za sva tri obroka – cijelo jaje je dozvoljeno za doručak dok za ručak i večeru možete jesti samo bjelanjak i ne smijete da ih kombinujete sa mliječnim proizvodima.

Mesne prerađevine dozvoljene su za doručak i možete da ih kombinujete sa jajima i mliječnim proizvodima.

Crveno meso smijete jesti samo za ručak, jer spada u kategoriju “težih” proteina. Dozvoljeno je i bijelo meso, ali ne smijete da ih kombinujete.

Za ručak su dozvoljene sve vrste povrća koje možete pripremati na različite načine, ali sirovo je najzdravije. Za večeru možete jesti bijelo i zeleno povrće.

 

A šta ne?

Svaki vid šećera strogo je zabranjen (što uključuje i voće), a dozvoljen je samo avokado, za sva tri obroka. Od zaslađivača, smijete koristiti steviju.

Od mliječnih namirnica, mlijeko i jogurt ne smijete jesti.

Krompir, grašak, mahune, grah i riža zabranjeni su u periodu restrikcije.

Sirće i obična so su zabranjeni.

hrono ishrana1

foto: Ana Ćubela, hronokuhinja.rs

Hrono ishrana bazira se na tome da kiselu sredinu u organizmu svede na baznu, konzumiranjem određenih namirnica i njihovom kombinacijom. “Hrono” u stvari znači “vrijeme” i jako je bitno da određene namirnice jedete u određeno doba dana i da pokušate svaki dan jesti u približno isto vrijeme. Količine hrane su neograničene, ali pazite da ipak budete umjereni. Cilj hrono ishrane je normalan rad metabolizma te se bazira na radu i lučenju hormona insulina i kortizola te enzima za varenje hrane, a koji se luče u određeno doba dana. Jako je bitno da ovaj način ishrane ne shvatite kao kratkotrajno rješenje i način gubljenja kilograma već kao novi pogled na život te da naučite kako i na koji način funkcioniše vaš organizam. Sigurni smo da pozitivni rezultati neće izostati.

Savjet plus: Na Facebooku potražite grupe koje se bave hrono ishanom. One okupljaju ljude oko istog cilja. Tu možete pronaći savjete za obroke, kao i recepte, a i osjećaćete se bolje kada ste u grupi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije