SimpatičnoZabavna Lola

Moda za festivale: Pravilo je da pravila nema

Kada su u pitanju muzički festivali u ljetnoj sezoni, zlatno je pravilo da pravila nema. Već nekoliko godina festivali su postali pozornica za ispoljavanje najrazličitijih stilova, ali i postavljanje trendova. Bilo da idete na Exit u Novi Sad, Demofest u…

Redakcija

Kada su u pitanju muzički festivali u ljetnoj sezoni, zlatno je pravilo da pravila nema. Već nekoliko godina festivali su postali pozornica za ispoljavanje najrazličitijih stilova, ali i postavljanje trendova. Bilo da idete na Exit u Novi Sad, Demofest u Banjaluci, Sea dance u Budvi, na ZET u Šipovo ili predstojeći In Music u Zagrebu, važno je da budete spremni u svakom smislu pa i modnom.

Muzički festivali okupljaju ljude različitih boja, oblika, veličina i razmišljanja. Na takve događaje idu ljudi koji ih vole, a bez obzira na profesionalne i “stvarne” živote koje žive. Festivali su prilika i da tih nekoliko dana budete nešto što inače ne možete. Spaja se nespojivo i sve je dozvoljeno, a naročito kada je u pitanju moda.


Prvo, jedino i univerzalno pravilo je da se osjećate dobro u tom što nosite. Bilo da su u pitanju pantalone, suknja, farmerice ili kupaći kostim – bitan je osjećaj slobode i opuštenosti! Neke od vas će se osjećati ugodno u kratkoj suknji, neke neće i nemojte mnogo da se opterećujete time kako neko drugi izgleda. Vi izgledajte kako želite i kako osjećate.

Već nekoliko godina boho stil se provlači kao glavna tema na festivalima i mnoge djevojke, ali i muškarci, trude se ispoštovati to i doživljavaju isti kao dress code. Boho je velikim dijelom inspirisan hipi kulturom – kratke pamučne majice sa natpisima, iskrzani rukavi, pocijepane farmerice, kratke pantalone, rese. Boho voli narukvice i šareni nakit, naočale i šešire. Kada su u pitanju haljine, bitno je da su što šarenije i od što ugodnijeg materijala, a isto važi i za šalvare.

boho

Nemojte umarati noge na visokim potpeticama, zaista je teško održavati ravnotežu kada ih nosite na travi ili u blatu. Odlučite se za udobne patike, a ukoliko ima naznaka kiše – i gumene čizme! Mislite da se šalimo? Apsolutno ne! Zamislite samo kada odete na Exit festival, sve oko vas je trava i suva zemlja, a vi u platnenim patikama i kiša počinje da pada – šta i kako nego brzo u gumenjake. Pripazite i sa odabirom patika, festivalski tereni nisu uređeni stadioni već prepuni rupa i kamenčića – neka đonovi patika budu deblji i bježite od bijele boje ako ne želite dva mjeseca poslije festivala provesti sa četkom u rukama čisteći omiljene šunjalice.

gumene čizme

Oslobodite ruke nosanja torbi i torbica, ruksaci su em praktični em nikada nisu bili popularni kao ove godine. Sve potrebne sitnice možete staviti u manji ruksak i osloboditi ruke za probijanje kroz masu i đuskanje. Ukoliko se bojite džeparoša, ruksak možete nositi i okrenut prema naprijed. Ponesite vlažne i suve maramice, par rezervnih gumica za kosu i dodatne naočale.

Savjet plus: Ne nosite mnogo novca sa sobom, pokušajte otprilike da procijenite koliko će vam trebati za tu noć, a ostatak ostavite na sigurnom. Posljednjih nekoliko godina svi festivali imaju pravilo da nema plaćanja gotovinom već da na određenim mjestima “uplatite” željeni iznos, a kasnije isti trošite kroz posebno osmišljen kartični sistem ili kroz žetone, a što dodatno olakšava situaciju i smanjuje rizik od krađe. Za svaki slučaj, imajte nešto gotovine sa sobom, može zatrebati. Mobilne telefone ipak držite u džepovima – što je sigurno, sigurno je!

festivalska moda 2

ruksak1

Zamislite količinu prašine i sitnih čestica zemlje kada na jednom prostoru boravi više od 2 000 osoba? Spriječite kašljanje, kihanje i začepljene disajne puteve tako što ćete oči zaštiti naočalama, a usta i nos bandanom. Kačketi i šeširi za dnevne žurke su neizbježni – poštedite sebe rizika dobijanja sunčanice.

naočale1

bandana

Izgledajte kako želite, nosite ono što možda ostatak godine ne biste ni pomislili da možete. Muzički festivali su idealna prilika za opuštanje i oslobađanje od stresa i sve što je bitno je da se dobro osjećate. Nije važno da li ćete festivalsku odjeću spakovati na dno ormara ili obući sljedeći put kada budete prale prozore u stanu – bitan je osjećaj!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije