PorodicaPraktična Lola

Da li je nauka našla način da nam šećer ne smeta?

Ako ste se ujutro probudli osjećajući posljedice palačinki koje su vas sinoć učinile srećnim i vikenda prepunog tjestenine, razmislite o odlasku u riblji restoran na ručak. Istraživački tim Univerziteta u Kaliforniji (UCLA) pokazao je da zaslađivači koji se obično koriste u…

Maja Mihajlović

Ako ste se ujutro probudli osjećajući posljedice palačinki koje su vas sinoć učinile srećnim i vikenda prepunog tjestenine, razmislite o odlasku u riblji restoran na ručak.

Istraživački tim Univerziteta u Kaliforniji (UCLA) pokazao je da zaslađivači koji se obično koriste u slatkišima, sokovima i tijestima, utiču na naše gene. Oni nepovoljno djeluju na dijelove mozga zaduženog za metabolizam, ali i za pamćenje i učenje.

Međutim, moguće je da su oni pronašli odgovor i na ovaj problem.

Chinese-Combo-Lunch-1

Nova studija je pokazala da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći neutralisanju loših efekata šećera. Istraživanja upućuju na to da omega-3 ili DHA, najvažnija gradivna komponenta kore ljudskog mozga i očne rožnjače, preokreće štetne promjene u produkciji fruktoze iz slatke hrane.

“DHA ne mijenja samo jedan ili dva gena. Čini se da ova kiselina podstiče cijeli niz gena, vraćajući ga u normalu, što je nevjerojatno”, izjavio je Xia Yang, glavni autor studije i vanredni profesor integrativne biologije i fiziologije na UCLA.

Iako se DHA prirodno javlja u ljudskim moždanim ćelijama, ta količina nije dovoljna da pomogne u borbi protiv bolesti poput, Alchajmera, dijabetesa ili nekih kardiovaskularnih oboljenja, kojima uzrok može biti previše šećera ili zaslađivača.

Pa kako se povećava nivo DHA?

Fruit-and-Nut-Salad-2“Mozak i tijelo nemaju dovoljno mogućnosti za proizvodnju ove važne kiseline. Stoga, do nje se mora doći kroz našu ishranu“, rekao je Fernando Gomez-Pinila, profesor neurohirurgije i integrativne biologije i fiziologije na UCLA.

DHA se u izobilju nalaze u divljem lososu (ali ne i u gajenom), orasima, lanenom sjemenu te voću i povrću. Dakle, savjet nije: otrčite u prodavnicu slatkiša, ali ako već ne možete odoljeti slatkom, prošetajte i do lokalne tržnice na putu kući.

I dodatni plus, omega-3 masne kiseline su, takođe, odlične za kožu, kosu i nokte. Iznenadićete se promjenama koje će uslijediti.

Zato razmislite i da ponekad zamijenite čokoladu ili kolač šakom oraha. Ako ni zbog čega drugog, bar zbog mekane i sjajne kose.

A odgovor na pitanje iz naslova je: Nije. Priroda je. Kao što nudi i sve ostale načine za rješavanje različitih problema koji nas muče. Samo je bitno na pravom mjestu u prirodi tražiti odgovor.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije