Praktična LolaŽivot

Kako da uredite svoj prvi stan?

Priznajmo, iako osjećate nostalgiju za studentskim danima, postoji mnogo veće uzbuđenje zbog useljenja u vaš prvi pravi stan. Ne morate više dijeliti kupatilo sa deset osoba, vrtiti se u neudobnom krevetu i štediti svaku marku kako biste imale za kiriju. Međutim, ipak…

Sara Velaga

Priznajmo, iako osjećate nostalgiju za studentskim danima, postoji mnogo veće uzbuđenje zbog useljenja u vaš prvi pravi stan. Ne morate više dijeliti kupatilo sa deset osoba, vrtiti se u neudobnom krevetu i štediti svaku marku kako biste imale za kiriju. Međutim, ipak vam je u interesu da za solidan, ali ne prevelik, iznos uredite svoje mjesto koje ćete zvati domom. Da je to moguće, uvjerili smo se i sami pa vam zato donosimo kreativne ideje kako da uredite stan, bez da prekoračite svoj budžet.

 

Mislite unaprijed

To što vi imate osebujan stil, ne znači da trebate kupiti sve što vam je u momentu atraktivno. Razmišljajte unaprijed i uložite u namještaj koji je klasičan i koji će vam se sviđati i za deset godina. Uvijek možete kroz detalje izraziti svoju kreativnost, ali vjerujte da se isplati uzeti dobar radni sto koji će poslužiti istoj svrsi, kao i onaj koji je ekstravagantan, a nakon par godina vjerovatno prevaziđen. Često pojedinačni komadi namještaja izgledaju savršeno, ali uklopljeni u cjelinu vašeg novog doma, potpuno izgube na tom wow efektu koji ste imali kad ste ga prvi put ugledali.

Dobra organizacija

Vaš prvi stan vjerovatno neće biti ogroman, a možda ćete živjeti sa jednom ili dvije osobe. Zato je veoma važno dobro se organizovati. Kupujte pametno i nastojte pronaći namještaj koji je multipraktičan. Primjer su kreveti sa ladicama ispod, sklopivi namještaj i višenamjenske police. Koristite visinu prostora i dobićete više.

Urednost i minimalizam

Minimalizam je uvijek u modi, ma šta vam drugi rekli. Najbolji način da izbjegnete nered, jeste upravo stvaranje navike da ne sakupljate nepotrebne stvari. To ne znači da ne trebate dekorisati prostor, ali uradite to sa stilom i nemojte pretjerivati. Na primjer, Lola predlaže ladice ispod stola koje omogućavaju da sve potrebne dokumente, notese i knjige svrstate ispod, a radni sto ostavite samo za računar. Manje je više, vjerujte.

Istaknite najbolje komade namještaja

Vaša ličnost može biti izražena kroz nekoliko upečatljivih komada namještaja. Najjednostavniji način za to su boje. Jedan primjer je ispod, a čak  se ne morate odlučiti za novi komad namještaja, već uložiti malo novca u boje i prefarbati postojeći. Dajte mašti na volju i za malo novca možete obojiti stare stvari u nove boje.

Iskoristite zidove

U malim stanovima, gdje nemate mnogo prostora, najbolje rješenje za korištenje prostora jeste korištenje visine, odnosno zidova. Police na zidovima, visoki ormari, ljestve kao prostor za saksije cvijeća. Mnoštvo ideja krije se svuda oko nas. Savjetujemo da ih potražite i vidjećete koliko ćete dobiti na prostoru. Odličan izvor inspiracije je društvena mreža Pinterest.

Nakon što smo vas i riječima i fotkama proveli kroz neke najvažnije savjete, imamo možda i najvažniji prijedlog – potražite stare komade namještaja kod rodbine, roditelja, prijatelja. U garažama i podrumima kriju se prave riznice namještaja koji je izgubio svoju svrhu, jer za njega nije bilo više mjesta. Ukoliko se selite u drugi grad, gdje nemate nikog svog, poranite ujutro, potražite buvljak (ili neku pijacu sličnu našem buvljaku), guglajte oglase. Nemojte davati mnogo novca, jer to nije garant kvaliteta.

I ne žurite. Ne možete srediti stan za mjesec dana. Proces pretvaranja vašeg stana u nešto lično traje godinama. Prepustite mu se i uživajte. Zaslužile ste.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije