VauZabavna Lola

Hoćemo da sve škole budu kao danska

Kopenhagen, Kraljevina Danska. Po mišljenju mnogih, prestonica srećnog života. Po mišljenju prestižnih imena arhitekture, dom najbolje dizajnirane škole na svijetu. Usidrena u lučkoj četvrti na jugu grada, kopenhagenška škola projektantsko je ostvarenje „JJW arhitekata“ te djelo koje je ovoj danskoj kompaniji…

Bloginja

Kopenhagen, Kraljevina Danska.

Po mišljenju mnogih, prestonica srećnog života. Po mišljenju prestižnih imena arhitekture, dom najbolje dizajnirane škole na svijetu.

Usidrena u lučkoj četvrti na jugu grada, kopenhagenška škola projektantsko je ostvarenje „JJW arhitekata“ te djelo koje je ovoj danskoj kompaniji donijelo pobjednički pehar na ovogodišnoj dodjeli nagrada časopisa WNA. U raznolikoj konkurenciji majstora arhitekture, Danci su zasijali u kategoriji međunarodnog obrazovnog dizajna zbog kreiranja objekta koji je ne samo umjetničko, no i djelo od društvenog značaja.

jjw-arhitekte-škola-južna-luka-kopenhagen

Foto: jjw.dk

U primorskom okruženju, a javnog karaktera, škola četvrti Južna Luka je slavljena zbog društveno održive uloge u zajednici te otvorenosti prema gradu i stanovnicima. Simon Alford, jedan od sudija, ističe da, pored visoko artikulisane šeme, projekat kopenhagenške škole ujedinjuje pejzaž i zgradu u stvaranju jednog sasvim novog dijela grada, koji će pokrenuti i olakšati društvenu interackiju kroz planirane aktivnosti javnog karaktera, kao što su muzičke radionice i časovi kuhanja.

Usidrene duž keja, terase različitih nivoa se otvaraju ka morskoj pučini kao tačke susreta učenja i rekreacije, đaka i roditelja te škole i cijele zajednice. Od bašte sa povrćem do kabineta biologije, svaki pedalj danske škole istovremeno služi širenju znanja i uvezivanju građana. Posmatrano iz šireg ugla, JJW arhitekte su skrojile odijelo za ideju da je obrazovanje pitanje koje dotiče sve.

No, ono što je mnogo važnije jeste da koncept pobjedničke škole odgovara primarnoj funkciji jedne takve institucije.

jjw-arhitekte-škola-južna-luka

Foto: jjw.dk

Sudije su u „Južnoj luci“ danske prestonice prepoznali prostor koji podstiče učenje te održavanje kreativno-produktivne obrazovne atmosfere. Po mjeri đaka i učitelja, kopenhagenška škola je, kako članica žirija Marija Nesdal kaže, tako danska i pametno osmišljena, razigrana i srećna da bi svi trebalo da se usaglasimo kako bi škole trebalo da izgledaju baš tako, kao predstave najsrećnijih dana našeg života.

jjw-arhitekte-škola-po-mjeri

Foto: jjw.dk

Trebalo bi, svakako, da se usaglasimo i da je, kako umjetnicima arhitekture, tako i đacima školarcima od vitalnog značaja da uče i rade u okruženju koje stimuliše otvorenost uma, ne sputava razvojne procese te omogućava stvaranje građana i zajednica po mjeri.

Kako u Danskoj, tako i na brdovitom Balkanu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije