Ljudski odnosiPraktična Lola

Istraživanje lične seksualnosti: Koliko muškaraca je dovoljno?

Lola vam donosi prevod intimne priče anonimne žene o njenom ličnom istraživanju seksualnosti U potrazi za srećom, prije nekoliko godina, okrenula sam cijeli život naglavačke. Odlučila sam da napustim petnaestogodišnju karijeru koju sam izgradila, preselila se u Njujork i upisala redovnu umjetničku…

Priredila Redakcija

Lola vam donosi prevod intimne priče anonimne žene o njenom ličnom istraživanju seksualnosti

U potrazi za srećom, prije nekoliko godina, okrenula sam cijeli život naglavačke. Odlučila sam da napustim petnaestogodišnju karijeru koju sam izgradila, preselila se u Njujork i upisala redovnu umjetničku školu. Prešla sam sa trošenja dana i noći na međunarodne sastanke i izgradnju tuđih poslova na čitanje poezije i izgradnju svoje priče.

U tom trenutku desilo se da i moj dečko, Džejms, dobije veliku priliku za posao u Njujorku pa smo se zajedno preselili i sve je izgledalo savršeno. Imali smo jedno drugo, nove snove, stan na četrdeset i sedmom spratu u blizini Central parka, psa, savršen pogled i, činilo se, divnu budućnost.

Ali, nešto se desilo u meni dok sam gledala u neraspakovane kartonske kutije. U trenutku sam, nekako, shvatila da ja zapravo i dalje nisam srećna. Ne s njim.

Kad razmislim, uvijek sam bila glasna feministkinja, a na poslu uvijek prava šefica. Ali u privatnom životu stvari su bile potpuno drugačije i tu sam sebe oduvijek stavljala na drugo mjesto. Sada me je ovo useljenje s Džejmsom osvijestilo i učinilo da se sjetim i svih svojih prethodnih veza, u kojima bih ignorisala seksualnu nekompatibilnost i svoje lično zadovoljstvo. Možda onda nije ni čudo da sam i iz posljednje izašla nesrećna, depresivna i četrnaest kilograma teža.

Htjela sam shvatiti ko sam to ja seksualno kada nisam opterećena oznakama, kao što su ‘nečija djevojka’ ili ‘potencijalna žena’.

A zašto? Zato što nisam bila u stanju artikulisati svoje potrebe u jednom odnosu koji bi trebalo da funkcioniše. Tako sam shvatila da bih i uz Džejmsa završila nesrećna i nezadovoljna i da bismo, vrlo brzo, postali cimeri koji više nemaju ni seks. Odlučili smo da raskinemo.

Nekoliko godina kasnije više nisam željela biti sama, ali nisam bila ni spremna za dugoročno vezivanje. I tada sam shvatila da želim da istražim seks, čisti seks, bez zamki monogamije, bez ograničenja i stega. Željela sam da napokon otkrijem ko sam to ja, šta me zadovoljava i dokle sam spremna da idem.

kissing-1149918_960_720

I baš kao što avanturiste sa rancem na leđima krenu u obilazak Evrope prije nego napune trideset ili odluče da se popnu na Maunt Everest, ja sam krenula na putovanje kojem je cilj bio upoznavanje sebe i svog seksualnog “Ja”. Krenula sam u potragu za odgovorom na pitanje: “Ko sam onda kada nisam sputana i opterećena oznakama, kao što su nečija djevojka ili potencijalna žena.” Da bih to ostvarila, zacrtala sam sebi da ću imati seks sa stotinu različitih partnera prije svog četrdesetog rođendana.

Prije nego što nastavim, tu su tri stvari koje trebate znati o mojoj seksualnoj istoriji:

  • Moje dvadesete bile su zamućenije od transakcionih povezivanja, zahvaljujući nenormalnim radnim satima u kojima je seks bio bijeg između sastanaka.
  • Nisam imala orgazam dok nisam napunila trideset i jednu godinu i bila u posvećenoj vezi, sa osobom koja je zapravo posvetila vrijeme mom tijelu.
  • Džejms je bio muškarac broj pedeset i sedam.

Imala sam tri pravila za ovaj svoj poduhvat:

  1. Ponavljanja se ne računaju.
  2. Oralni seks se ne računa.
  3. Moram da imam orgazam i tu ne smije biti kompromisa.

Kada sam donijela odluku i postavila pravila igre, registrovala sam se na mnoštvo sajtova za upoznavanje i konačno bila na svom putu.

woman-in-red-wallpaper-1080p-HD

#58. Direktor investicionog fonda

Stjuart, doslovno milioner kojeg sam upoznala online, osvojio me je duhovitošću i pažljivošću. Kada smo se upoznali u kafiću, nosio je Guči mokasine i savršeno odgovarajući svileni rupčić. Kako sam vrlo brzo saznala, novac je bio njegov put do ženskog srca pa je tako i mene pokušao pridobiti privatnim avionima, apartmanima na plaži i prijedlozima za bijeg negdje daleko, na skijanje za vikend. Kroz šalu je rekao da ću do trećeg izlaska biti opsjednuta njime. Toliko samopouzdanje mi se činilo potpuno nerazumnim, ali i vrlo privlačnim i nisam čekala. Pozvala sam ga u svoj stan. Inspirisana tenzijama, mislila sam da s njim ta noć može da dostigne vrhunac. No, bilo je sasvim osrednje.

Nekako sam se tješila da je to sve zbog nervoze i pristala da sljedeći vikend budem njegov gost. Uostalom, nisam imala orgazam pa se prvi put nije ni računao.

Kada smo se našli ponovo i krenuli ispočetka, stvari su bile dosta ugodnije i činilo se da sve ide kako treba, ali onda je on počeo nespretno, u mraku, da se bavi mojim ženskim dijelovima. Opet nije išlo. Obično bih u takvoj situaciji samo prešla preko toga ili se pretvarala, ali ovaj put nisam to htjela. Tu je bilo moje pravilo broj tri.  Odlučila sam da mu pokažem put.

Opet nije išlo. Obično bih u takvoj situaciji samo prešla preko toga ili se pretvarala, ali ovaj put nisam to htjela.

Potapšala sam ga po ramenu i odlučno pitala: “Imaš li lampu za glavu? Idi po nju.”

Nakon kopanja po opremi i prekidanja tišine šalama, stavio je LED svjetiljku oko glave i vratio se nazad u krevet. Nastavili smo tako što sam mu ja davala uputstva, korak po korak, pokazujući šta mi prija.

Polako, osjećala sam da moje tijelo reaguje i doživjela prvi orgazam nakon mnogo vremena.

Na kraju je cijela stvar sa Stjuartom propala, ali ja sam iz toga izašla sa malom pobjedom. Bila sam spremna za sljedeću avanturu.

 

#65. Pisac

Na času umjetnosti upoznala sam sjajnog pisca. Bio je deset godina mlađi od mene. U početku samo razgovarali o našim radovima, a onda smo se počeli i dublje upoznavati. Njegove priče o poslu fotografa u modnoj industriji i diskusije o patrijarhatu koji ga je naveo da da otkaz sve više su me privlačile, a njegove geste, poput ustajanja u odbranu mog rada na času, zaista su mi prijale.

Polako, zaljubili smo se u um onog drugog, razgovarajući do kasno u noć u našim omiljenim knjižarama i kafićima. Na kraju, veče u mom stanu se iz ispijanja čaja pretvorilo u maženje, a onda u spor, sladak i miran seks.

Nikada prije nisam imala vremena da istražujem povezanost seksa sa duhovnošću.

Već dugo vremena svaki moj seks bio je samo fizički čin, obični životinjski akt sa osobom koja me privlači i zato mi se sada činilo uzbudljivo biti sa nekim ko me stimuliše i mentalno. Nikada prije nisam imala vremena da istražujem mentalnu i seksualnu povezanost.

Ipak, kada je poslije nekog vremena postalo jasno da on želi više nego što sam spremna sa pružim, shvatila sam da moram da odem.

picture-of-man-and-woman-kissing

#84.Feministički domino

Razgledajući Tinder ugledala sam profil koji mi se dopao: feminizam, Rilke i fraza “ne vanilija”, pune usne i zavodljivi pola bosanski pola španski izgled.

U stvarnosti je imao nježne manire engleskog majora i vokabular ekscentrika. Rekao je da je u otvorenoj vezi, da voli dominantan seks. Odlučila sam probati.

Uskoro sam se našla na stolici, sjedeći, dok mi je on objašnjavao kako će ovo funkcionisati: prvo će preuzeti moju odjeću, a onda i kontrolu nad mojim tijelom. Rekao je da mu moram reći kada želim da prestane, jer on neće biti nježan i ako mi se nešto ne sviđa treba to jasno i da kažem. Pristala sam.

Tada me je zgrabio za kosu i povukao glavu nazad. “Sada ćeš igrati po mojim pravilima!” Nestao je svaki trag nježnosti, a on je počeo izdavati naređenja. Bilo je istovremeno uzbudljivo i zastrašujuće, nekako svijetlo i jasno. Sada je, po prvi put, neko imao potpunu kontrolu nada mnom.

Vratila sam se po još.

Ovaj put, naređenja su počela odmah.

Bilo je nevjerovatno kako je njegovo insistiranje da artikulišem svoje potrebe učinilo da se osjećam zaštićno i sigurnije nego ikada. A nevjerovatan je bio i seks.

“Klekni na koljena”, rekao je, “Podigni bradu, sada!” Onda  je izvukao krpu iz torbe i stavio povez preko mojih očiju. Sledila sam se. Klečeći gola na podu, nikada se nisam osjetila toliko ranjivom. Srce je počelo da mi lupa, iako nisam u potpunosti bila sigurna zašto. Ali on je osjetio moje oklijevanje. “Jesi li dobro? Nisi slijedila pravila”, govorio je skidajući mi povez s očiju. “Trebala si me zaustaviti ako ti je neugodno.”

“Želim da mi obećaš da me nećeš povrijediti”, rekla sam tihim glasom koji nisam mogla prepoznati.

“Moraš mi reći sve što osjećaš”, rekao je držeći me, “Želim da znaš da si sigurna. Možeš se osjećati bezbijedno sa mnom.” Kada sam rekla da je sve u redu i da sam spremna, vratio je povez na moje oči i krenuli smo ispočetka.

Bilo je nevjerovatno kako je njegovo insistiranje da artikulišem svoje potrebe učinilo da se osjećam zaštićeno i sigurnije nego ikada. A nevjerovatan je bio i seks u kojem sam imala jedan od najboljih orgazama u svom životu.

 

#91. Moćna rediteljka

U jednom periodu radila sam neki konsultantski posao za jednu TV emisiju i često sam bila u kontaktu s producentima. Tu sam upoznala rediteljku Gabrijelu i ostala očarana. Privlačna i staložena, s tamnim, mačkastim očima, ona je osvajala sve oko sebe. Nosila je neuredan šal i dobro krojenu vojničku jaknu odajući utisak sigurnosti i pouzdanja. Bila je jednostavno – sjajna.

Posmatrajući je kako radi, osjetila sam jaku privlačnost. Iako nikad prije toga nisam ni pomišljala da budem sa ženom, sada sam samo željela da budem blizu nje.

Jedno veče, na ceremoniji dodjele nagrada, provele smo veče dopisujući se, iako smo sjedile jedna do druge. Poslije je uslijedilo piće i tada sam joj priznala šta želim. Gledala me je iznenađeno, a onda me i odbila rekavši: “Viđam nekoga, a uz to, ti si strejt.”

Prošlo je pet mjeseci od tad i, u međuvremenu, spavala sam s drugim ljudima, ali sam neprestano mislila o njoj.

Ne mogu to opisati, ali ona kao da je pronašla i otključala neko mjesto u mom tijelu za koje nisam ni znala da postoji.

A onda smo jednu noć provele zajedno i ona mi je napokon dopustila da je poljubim. Potom je pristala da ostane sa mnom za vikend. Bila sam nervozna, bojala sam se da neću znati šta da radim, ali zato je ona bila tu. Potpuno sam joj se prepustila i pratila šta hoće od mene, kako i gdje želi da je dotaknem. Zatim je ona istraživala moje tijelo satima, upoznavala zvukove koje pravim, pronalazila mjesta koja sam željela da dodirne, puštala ih i ponovo im se vraćala.

sexy-woman-wallpaper

Ovo je bio slučaj kada je moje pravilo o oralnom seksu bilo prekršeno, ali ono je i bilo uspostavljeno, jer sam prije Gabrijele mislila da oralni seks nije pravi seks. Međutim, moćna rediteljka otvorila je moj um i pokazala mi da to može biti jednako intimno i snažno.

Nikad prije nisam imala višestruke orgazme, a s njom je to postalo uobičajeno. Ne mogu to opisati, ali ona kao da je pronašla i otključala neko mjesto u mom tijelu za koje nisam ni znala da postoji.

Ali nismo mogle ostati zajedno. Ona nije željela da bude sa mnom samo u nekoj kombinaciji, a ja nisam bila spremna na vezivanje i, iako sam u njoj vidjela zaista fenomenalnu potencijalnu partnerku, osjećala sam da i dalje želim biti singl.

 

Epilog

Ubrzo nakon što smo rediteljka i ja zavšile tromjesečnu avanturu, došao je moj četrdeseti rođendan i bia sam samo devet muškaraca (ili žena) daleko od cilja.

Prijatelji su počeli da me preplavljuju pitanjima: hoću li se vratiti izazovu, da li ću izlaziti opet sa ženom i da li je monogamija uopšte za mene? Odgovor na to sve, iskreno, još uvijek nemam.

Ono što znam i što sam naučila iz svog izazova je da konačno mogu vjerovati sebi da ću otići iz svakog odnosa koji ne želim svim srcem i da ću tražiti iskustva koja mi donose samo potpuno zadovoljstvo. Ja sam ta koja ima kontrolu i, ako još uvijek budem znatiželjna, mogu provesti sljedeću deceniju u potrazi, otkrivajući i pronalazeći stvari koje želim. A ko zna, možda mi neko pokaže i da je monogamija vrijedna one čarobne riječi “zauvijek”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije