Lole iz komšilukaO ljudima

Mirjana Bobić Mojsilović: Lidija Janković je apsolutni pobednik Srbije!

Kiša je padala ovih dana, pa sam i ja u nedelju uhvatila sebe kako sa daljincem u ruci, „vrtim kanale“. U moru nebuloza, loših vesti, rijalitija i takmičarskih emisija u kojima se ljudi, pa čak i deca stimulišu da se…

Mirjana Bobić Mojsilović

Kiša je padala ovih dana, pa sam i ja u nedelju uhvatila sebe kako sa daljincem u ruci, „vrtim kanale“. U moru nebuloza, loših vesti, rijalitija i takmičarskih emisija u kojima se ljudi, pa čak i deca stimulišu da se bore do kraja, jedan mali detalj ostavio me je skoro bez teksta:

Da, zapamtila sam to ime – četrnaestogodišnja devojčica Lidija Janković iz sela Draginje, uradila je nečuvenu stvar – nešto na čemu bi joj cela ova zemlja mogla i čestitati i pozavideti.

Bilo je to muzičko takmičenje Grand produkcije. Lidija je pevala prva, i pevala je kao slavuj, spektakularno, i bila je u duelu za ulazak u veliko finale sa drugom devojčicom. Druga devojčica je, čim je počela da peva, izgubila glas, izgubila tonalitet i izgubila tempo, i očajnički je, skoro na ivici suza, gledala oko sebe tražeči neku, nevidljivu pomoć. I sama je bila svesna da su to greške koje joj garantuju ispadanje iz takmičenja.

Lidija Janković

Ali, onda je Lidija Janković iz sela Draginje, prišla jedan korak i počela tiho da peva sa njom – dajući joj intonaciju i ritam. Druga devojčica je pesmu završila aplauzom. A meni su krenule suze! Jer, u svom ovom zlu koje nas okružuje – na televiziji, u novinama, na društvenim mrežama, pogotovo, u ovoj klimi gde su podsmeh, mržnja i cinizam uslov „opstanka“ i izvor zabave, u ovoj klimi gde su zle namere uglavnom propraćene aplauzima, a mržnja uzdignuta na nivo najveće vrline, u konceptu života koji nam neprestano poručuje da je čovek čoveku vuk, i da u beskonačnom takmičenju koje se odvija na svim nivoima i u svim sredinama, niko ne treba da ima milosti ni prema kome, te da je zlo legitimno sredstvo ne samo opstanka nego i napredovanja, ovde gde su psovka, zavist i seirenje nad tuđim posrnućima ono što se podstiče, i gde su zle namere „dobar dan“ javne scene – ova devojčica, koja pritom peva kao slavuj, pomogla je svojoj suparnici u takmičenju koje i njoj i njenoj mnogobrojnoj porodici znači mnogo.

A to je gest ravan viteštvu. Ne treba bolja lekcija o ljudskosti, od ove koju nam je spontano dala mala Lidija Janković iz sela Draginje, ni nama, ni našoj deci. Ta devojčica, Lidija Janković, nadrasla je i to takmičenje, i sve hitove koje će jednoga dana sigurno imati. I, što se mene tiče, ona je apsolutni pobednik ne samo ovog takmičenja, ona je apsolutni pobednik Srbije.

 

Preuzeto sa AllMe Facebook stranice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije