PorodicaPraktična Lola

Pustite dijete da ode, makar na ljetni kamp

Pustiti dijete nije nimalo jednostavno, naročito kada se radi o dužem periodu i prvom odlasku od kuće. Ljetni kampovi savršena su prilika da se polako pripremate za veće i duže odlaske vašeg djeteta od kuće. Teško je shvatiti da vaše…

Priredila Sara Velaga

Pustiti dijete nije nimalo jednostavno, naročito kada se radi o dužem periodu i prvom odlasku od kuće. Ljetni kampovi savršena su prilika da se polako pripremate za veće i duže odlaske vašeg djeteta od kuće. Teško je shvatiti da vaše dijete odrasta i da želi vrijeme za sebe, ali sjetite se sebe u njegovim godinama. Bar pokušajte.

Prvi odlasci na zajednička druženja značili su ujedno i prve poljupce. Prve odluke koje djeca donose sama, ali i prve greške koje prave. A sve je to dio odrastanja. Ne možete zabraniti da ono dođe. Vaše dijete ostaje vaše dijete, čak iako ode od kuće. Dozvolite mu da pogriješi i da donese neku samostalnu odluku. Učenje izvan zone komfora najbolji je oblik učenja, trebate im dozvoliti da usvoje životno znanje, koje je mnogo važnije i korisnije od školskih lekcija. A ono se stiče izvan školske klupe. I to najbolje znate i vi sami. Samo je potrebno da se prisjetite.

Ljeto je pravo vrijeme da pustite dijete da ode na neki kamp. Prvenstveno zato što će biti u prirodi, izolovano od svih mogućih čuda tehnologije. Drugo, zato što ćete i vi imati vrijeme za sebe i vašeg partnera, a to vam već godinama nedostaje, zar ne?

U redu, vjerujemo da ćete u tom periodu skrolovati naslovnicu na fejsu kako biste upratili sve objave sa kampa, ali to je sasvim očekivano. Ipak, shvatićete da nema potrebe za tolikom brigom i paranojom i možda probudite neke stare uspomene sa svojim partnerom. Prisjetite se vremena kada ste bili sami, pripremite večeru, izađite, uzmite slobodan vikend ili više dana i zabavite se! Možete vi to, jer će i vaše dijete upravo to raditi.

Vaše dijete odrasta i potreban mu je lični prostor. Znamo da mu želite samo najbolje, ali nekada je najbolja odluka dozvoliti mu da odlučuje. Ljetni kampovi i izleti s društvom odlična su prilika da se djeca upoznaju sa novim prijateljima, razviju nove vještine i posjete nova mjesta. Na povratku će biti inspirisana i motivisana za učenje novih stvari, a vama prenijeti utiske o proživljenom. Bez obzira koliko bila privržena vama, zavisila od vaših smjernica i savjeta, djeca trebaju da stiču osjećaj odgovornosti. Kampovi su prilika za to. Podjele dužnosti, disciplinovano i organizovano provođenje vremena, kao i dio za zabavu, samo su neki od benefita.

Osim toga, ovakav vid druženja djeci će pomoći da razviju nove vještine, snalaziće se i osamostaljivati, što je veoma važno za njihovo dalje odrastanje. Iako je pohvalno to što vi radite određene stvari za njih, trebate znati da postoje i one koje trebaju znati sami. Ne kažemo da ste ih razmazili, ali vjerovatno su u zoni komfora u kojoj uvijek ima neko ko nešto može uraditi za njih, a nekad i umjesto njih. Na povratku će cijeniti više sve što radite za njih, počevši od najmanjih sitnica. I vi ćete prepoznati nove oblike ponašanja, nastale usljed odlaska od kuće. A svaki naredni put će vam biti jednostavnije da im dozvolite da odu na nešto slično.

Držanje djeteta u tinejdžerskom uzrastu pod staklenim zvonom može nanijeti više štete nego koristi. To je faza u kojoj je potrebno djeci dati priliku da se dokažu, osamostale, odlučuju. Često ćete čuti: “Nisam više tako mala, znam sama!”, praćeno udarcima vrata i buntovništvom. Sjetite se sebe u njihovom uzrastu. Vjerovali ste da možete sve i da znate sve bolje od roditelja. Ma šta bolje – znali ste najbolje. Bez obzira jesu li to bile najveće greške ili najveći uspjesi. Dakle, svi smo prošli tu fazu i red je dozvoliti i djeci da je prođu. Vaše zabrane mogu imati kontra efekat, jer će tada željeti nešto još više. Dopustite mu odlazak i dopustite mu da odraste. Jedino tako će i moći.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije