DogađajiRadoznala Lola

Rim je dobio prvu gradonačelnicu u istoriji!

Virdžina Ragi ime je koje ćete ovih dana mnogo puta čuti, a trajno zapamtiti. Ona je tridesetsedmogodišnja advokatica i prva gradonačelnica Rima u istoriji. Kao kandidatkinja pokreta 5-Star pobijedila je Demokratsku partiju i time napravila istorijski rezultat u Italiji. Pokret 5-Star utemeljio je prije sedam godina…

Sara Velaga

Virdžina Ragi ime je koje ćete ovih dana mnogo puta čuti, a trajno zapamtiti. Ona je tridesetsedmogodišnja advokatica i prva gradonačelnica Rima u istoriji. Kao kandidatkinja pokreta 5-Star pobijedila je Demokratsku partiju i time napravila istorijski rezultat u Italiji.

Pokret 5-Star utemeljio je prije sedam godina italijanski komičar Bepe Grilo i dosad je taj pokret kontrolisao samo nekoliko gradova srednje veličine u Italiji. Uspjeh u Rimu i Torinu ukazuje na velike izglede za dobar rezultat i na nacionalnim izborima 2018. godine.

Redakcija Lole odlučila je da sazna više o ovoj ženi. Rođena je i odrasla u Rimu, tačnije četvrti Apio Latino, a studirala je pravo na Tre sveučilištu Roma, specijalizovanom za sudsko i vansudsko građansko pravo. U braku je sa Andreom Severijem, koji je takođe član M5S. Majka je sedmogodišnjeg djeteta. Prethodno je bila članica odbora lokalne četvrti. A onda je dočekala svojih pet minuta. Misli lokalno, djeluj rimski!

Njena politika uključiće borbu protiv korupcije (svi se bore, niko da pobijedi, Lola joj drži fige), a ono što je izdvaja od drugih je tema teška 415 miliona eura. Naime, iako katolička crkva već dugo ne plaća poreze, niko se nije usudio da se bavi tom temom i da ih pokuša natjerati da plate. Međutim, njene reforme će značiti upravo i to, plaćanje 415 miliona eura neplaćenih poreza.

Transparentnost i legalnost su, prema njenim riječima, imperativi u radu ove žene, što nije bio slučaj sa prethodnom rimskom vlašću. Svoju pobjedu je opisala kao “pobjedu građana Rima” i naglasila kako njenim dolaskom počinje nova era. Sa više od 80% glasova, pobijedila je protivnika Roberta Đaketija koji je u manje od sat vremena priznao poraz. Lokalni političari iz demokrata, desničarskih stranaka i drugih političkih snaga, počinju brinuti. S obzirom na to da je ova žena spremna da stane korupciji na kraj, lanac u kojem se oni nalaze bi mogao pući. Nadamo se.

Uz ovakve primjere dobijamo dodatni vjetar u leđa da se osnažimo i vjerujemo kako se može, ako se hoće. Na promjene se možda čeka dugo, ali jednom kada dođu, one trajno utiču na društvo u kojem se dešavaju. Rim je dobio svoju liderku, koja će napraviti promjene kakve nijedan muškarac prije nje nije mogao. Stoga, ideja o ženama na vlasti postaje sve realnija i čini se dobrom preporukom za gradove i države širom svijeta. Naša očekivanja od Rima su velika, nadamo se da nas neće razočarati te da će inspirisati sve nas.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije