Praktična LolaŽivot

Kada bih do kraja života trebala raditi samo jednu vježbu, izabrala bih..

Kad bih do kraja života trebala raditi samo jednu jedinu vježbu svaki dan, izabrala bih čučanj. Čučanj pripada skupini osnovnih ljudskih kretnji i za čovjeka predstavlja savršeno normalan i prirodan pokret. Ljudska bića nauče čučanj izvoditi veoma rano, približno onda kad…

Redakcija

Kad bih do kraja života trebala raditi samo jednu jedinu vježbu svaki dan, izabrala bih čučanj.

Čučanj pripada skupini osnovnih ljudskih kretnji i za čovjeka predstavlja savršeno normalan i prirodan pokret. Ljudska bića nauče čučanj izvoditi veoma rano, približno onda kad nauče i hodati.

sumo cucanj
Pogledajmo samo male bebe i djecu, oni većinu vremena provode u čučnju i to ne bilo kakvom – već u dubokom. Ako se vratimo u daleku prošlost dok su ljudi živjeli u pećinama bili su primorani čučati, dok su vrebali plijen, odmarali, radili, ponekad čak i dok su jeli. Čučanj je ujedno i način amortizacije skoka s velike visine, a koljeno je zglob koji je i konstruiran s namjenom da ide u fleksiju, do kraja.

Zato, ne treba vjerovati tradicionalnim predrasudama kao što su: čučanj je loš za koljena, čučanj je opasan za leđa, čučanj nije za mlađe dobne skupine itd. Ako se neko povrijedio prilikom izvođenja čučnjeva, to nije zbog toga što je izvodio čučnjeve, već zbog toga što ih nije izvodio pravilno ili nije koristio primjereno opterećenje.

Čučanj je najbolja vježba koju možete uraditi u teretani. Uzrokuje visoku aktivnost CNS-a, stimuliše hormon rasta, utiče na gotovo cijelo tijelo i veliki broj mišića, a posebno na oblikovanje sjedalnih mišića. Veliki je broj različitih vrsta čučnjeva, ali one koje ja najviše primjenjujem u svom treningu su prednji, zadnji, sumo, hokejski, jednonožni, Bugarski, čučanj na Smithovom i Hackensmithovu trenažeru kao i nožni potisak, vježba koja ima strukturu čučnja.

zadnji cucanj (2)
Kada govorimo o dubini izvođenja čučnja pojavljuju se brojne polemike pa vidimo dosta vježbača u fitness centrima kako izvode polučučanj. Jedini čučanj koji je dobar je duboki čučanj (gornji dio natkoljenice spušta se ISPOD nivoa koljena), jer se prilikom njegovog izvođenja ostvaruju efekti uravnoteženja sila koje djeluju na koljeno. Koljeno je savršeno spremno za takav pokret, ono za što koljeno nije napravljeno su razne rotacije, torzije i sile koje na njega djeluju lateralno i medijalno.

Duboki čučanj jača cjelokupnu nožnu muskulaturu, što je pozitivno za stabilnost koljena i olakšavaju se tegobe koje osoba osjeća radi prethodnih eventualnih povreda. Takođe, serija pravilno izvedenih čučnjeva s velikom težinom izaziva izlučivanje pozitivnih hormona i rast mišićne mase kao niti jedna druga vježba.

A, ako želite da imate savršeno oblikovanu stražnjicu onda je čučanj najbolja vježba za vas.
Mmmm volim čučanj baš ga volim 😉

Tekst i fotografije:
prof.dr. Lejla Sebić – Link
Fakultet sporta i tjelesnog odgoja
Univerzitet u Sarajevu

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije